Da gæren ikke kan virke ordentligt, hvis brødet bliver for groft, tilsætter man en surdej til eks. rugbrød. I nedenstående opskrift er der anvendt en færdig rugbrødsblanding, da den indeholder en tørret surdej med en bakteriekultur, der får dejen til at hæve.
Antal: 9 stk
Ingredienser
- 1 mørk hvidtøl
- 2 dl vand
- 12 1/2 g gær (1/4 pakke)
- 200 g hvedemel
- 100 g knækket rug
- 450 g færdig rugbrødsblanding
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Vand, øl og gær røres sammen, mel typerne og salt tilsættes, og det hele røres sammen til en ensartet lidt flydende dej.
- Dejen sættes på køl og hæver natten over, hvorefter den med en grydeske, sættes af i 9 boller på en bageplade. Alternativt kan dejen fordeles i 9 smurte muffins silikoneforme, så de får den fine facon som på billedet.
- Bag bollerne 18-20 minutter ved 200 grader.
Tip
Du kan evt. lade dejen hæve i forme natten over på køl.