Opskriften er udviklet af mad-entreprenør og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz, der er kendt som idé-kvinden bag Amokka-konceptet, ligesom hun er til stede i mange danske køkkener via bestsellere som 'Suveræne salater og brillante buffeter', 'Suverænt sundt' og 'Suveræne successer'.
I dag er Tina Scheftelowitz, sammen med sin mand Lasse Thielfoldt, bosat i Andalusien, hvor parret inviterer gæster på luksusophold og dejlige oplevelser i og omkring deres hus Casa Doña Angela, som ligger i bjergene i Frigiliana.
Opskriften er til 4 personer
Ingredienser
- 600 g kalkunoverlår, uden fedt og sener, i terninger på ca. 2 x 2 cm
- 1 spsk smagsneutral olie
- 200 g løg
- 2 fed hvidløg
- 50 g sesamfrø
- 1½ tsk stødt nellike
- 1 spsk stødt kanel
- 2 stjerneanis
- 1-2 tsk cayennepeber
- 2 dåser hakkede flåede tomater
- ca. 1 dl vand
- 30 g rosiner, 1 håndfuld
- 25 g mørk chokolade
Quinua
- 4 dl hel quinua
- 7 dl vand
- salt
Tilbehør
- Salat af grøntsager efter eget valg
- evt. hakket frisk mynte eller anden krydderurt
- Dressing af fx honning og æbleeddike i forholdet 1:2
- salt
- evt. chilisauce
Opskrift gryderet:
- Brun kalkunkødet i en stegegryde i olie, krydr med salt.
- Hak løg og hvidløg, som steges i olie i en gryde nogle minutter.
- Tilsæt sesamfrø og krydderier og steg videre nogle minutter.
- Tilsæt flåede tomater, vand, rosiner, chokolade og salt.
- Kom kødet i og lad retten simre under låg i ca. ½ time til kødet er gennemstegt og mørt.
- Rør undervejs og smag til.
Opskrift quinua:
- Skyl quinuaen med koldt vand i en sigte.
- Kog den i vandet i en gryde under låg ved svag varme i 10 minutter, tag af varmen, tilsæt salt, rør rundt, og lad gryden stå med låg i 10 minutter, gerne i længere tid så alt vandet bliver opsuget og kornet blødt og løskogt.
Opskrift salat:
- Snit grønsagerne og hak mynten, bland dressingen.
- Vend grøntsager, dressing og lidt salt, smag til og drys evt. med mynte.
Server kalkunretten med varm quinua, salat og evt. chilisauce.
Tip:
Overlår bliver mest saftigt, men du kan også bruge kalkunbryst, så skal du brune kødet i terninger for sig, tage det op og lave saucen efter fremgangsmåden ovenfor. Tilsæt det brunede kød de sidste 10 minutter af kogetiden.
Brug gerne grove fiberrige grøntsager i salaten.