Camilla Plum: Iransk frugtsalat med safran og granatæble
Til 10 personer
- 200 g tørrede abrikoser, helst de små vilde Hunza-abrikoser
- 150 g Deglet Nour-dadler
- 50 g smuttede mandler
- 250 g Agen-svesker med sten
- Kerner af 2 store granatæbler
- 100 g store gule rosiner
- 3 store Navels-appelsiner i segmenter
- Frisk mynte
Lage:
- ½ l vand
- 250 g sukker
- Saft af 2 citroner
- ½ dl orangeblomstvand
- 1 tsk. Safrantråde
- Tynd gul skræl af citronerne i strimler
Opskrift:
- Rist mandlerne ved 130° C på en plade i ovnen, til de er ristet og har skiftet smag.
- Kog lagen sammen, og hæld den over de tørrede frugter.
- Lad dem stå og trække til de er svulmet op, Det er bedst, hvis de kan stå fra dagen før, men 6-8 timer kan gøre det.
- Smag til. Det skal være sødt, men også syrligt. Tilsæt evt. mere citronsaft/vand/sukker.
- Segmenter appelsinerne ved at skære skrællen af dem med en kniv, så alt det hvide er væk. Herefter skærer man ind imellem lamellerne, så kun selve de saftspændte segmenter, som består af lange appelsintråde kommer med.
- Tag kernerne ud af granatæblerne ved at skære dem over og banke på skindsiden rimeligt bestemt med bagsiden af en grydeske. Så rasler de ud. Fjern evt. hvide hinder. Bland det hele og drys med ristede mandler og fint strimlet mynte.

Skab magi med krydderier
Camilla Plums bog 'Abrakadabra' er et smukt og omfattende opslagsværk om alle de vidunderlige krydderier, som er blevet brugt siden tidernes morgen, men som vi ofte snyder os selv for oplevelsen af derhjemme.
"Vi har lært, at krydderier ikke må smage for kraftigt igennem ud fra en tese om, at man så ikke kan smage råvarerne, men det er ikke rigtigt" skriver mener Camilla. "Krydderier skærper smagsløgene, og selv en ordentlig dosis chili gør ikke ens smagsløg ude af stand til at smage, nærmere tværtimod".
Med den inspirerende og overdådigt illustrerede kogebog, får du historien om alt fra kanel, koriander og vaniljestænger fra tropiske orkideer, som vokser på øer i Sydhavet - til sukker fra Lolland og Caribien og safran fra de afghanske højsletter. Selv salt kan betegnes som et spændende og i øvrigt helt uundværligt krydderi.
Bogen handler om kulturhistorien, men er samtidig en let tilgængelig og praktisk håndbog om, hvordan de enkelte krydderier bruges, hvad der passer sammen, og hvordan man bruger dem til at kaste tryllestøv over sin daglige mad. Ikke mindst har Camilla samlet og kogt sig til langt over 150 opskrifter på dejlig krydret mad, som hun her deler ud af, så du selv kan få sat ordentligt smag på hverdagen.
Bogen kan lånes på biblioteket eller købes i Camilla Plums webshop