Hvad hedder de forskellige chilier og hvor stærke er de? 

Nogle mennesker er helt vilde med chili og kan næsten ikke få nok af frugtens varme, brændende fornemmelse i munden. Andre oplever en så voldsom reaktion, at de går en stor bue uden om stærke chiliretter. Men alle kan nok blive enige om, at chili i moderate mængder kan gøre den helt store forskel i rigtig mange retter, ikke mindst i mellemøstlige og mellem- og sydamerikanske retter, hvor chili er helt uundværlig.

Hvad gør chili så stærkt?

Chili indeholder det organisk stof capsaicin, som er stoffet der giver chilier deres styrke. Når capsaicin kommer i kontakt med huden og tungen, stimuleres de nervereceptorer som hjernen opfatter som overophedning af kroppen. Hjernen reagerer helt automatisk ved at aktivere kroppens kølemekanismer dvs. svedproduktion, ligesom stærk chili hos nogen udløser hoste, kvalme og kløe.

Hvor er chilien stærkest?

Capsaicin er især koncentreret i frøstolen, dvs. i den hvide lamel, der sidder inde i midten af chilien. Det er i den del af frugten, man får den fulde oplevelse af chiliens styrke.

Hvorfor er chili stærkt?

I dyreverdenen er det kun fugle – og muligvis spidsmus, der spiser chili, og dermed er med til at sprede plantens frø. Når fugle ikke oplever samme reaktion på chili som mennesker og pattedyr, så skyldes det, at de ikke har de receptorer i hjernen, der registrerer og udløser smerte.

Grunden til at chili har udviklet sin stærke smag er naturligvis at sikre, at frugten kun er interessant for netop de dyr, der effektivt spreder deres frø, og dermed sikrer plantens overlevelse.

Chilisorterog deres styrke

Styrken på de enkelte chilityper måles i enheder efter den såkaldte Scoville-skala. Skalaen er en international angivelse af frugtens styrke, hvor den grønne peber har nul enheder, mens verdens stærkeste chili, Pepper X, er vurderet til 3.500.000 Scoville enheder. Pepper X er således 10 gange så stærkere end Habanero chili, og mere end 400 gange stærkere end Jalapeño.

Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Hjemmelavet lakrids is
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^