Glad for sæsonens fine, nye, saftige og sprøde gulerødder? Ved at vælge økologiske gulerødder undgår du pesticidrester og kan trygt nyde dem, som de er.

Derfor bør du nyde sæsonens nye gulerødder 

De nye, små gulerødder er så søde, sprøde og saftige, at man næsten ikke kan nok af dem. Og så er det jo en kendt sag, at guleroden er lidt af en supergrøntsag og en god kilde til blandt andet A-vitamin og mineralerne kalium og jod. Samtidig viser ny dansk forskning, at et dagligt indtag af gulerødder muligvis kan reducere forstadier til kræft.

Forskning i gulerodens sundhedsfremmende egenskaber
Gennem årene har guleroden været genstand for mange videnskabelige studier verden over. Forskere har blandt andet undersøgt, hvorvidt beta-karotener i gulerødder kan være med til at sænke risikoen for forskellige former for kræft, mens andre studier har kigget på om der fx kan være en sammenhæng mellem A-vitamin i gulerødder og kroppens evne til at forbrænde fedt. Selvom resultaterne af studierne ikke er så entydige og definitive, at de fx kan være anledning til nye kostanbefalinger, så tyder alt på, at det er sund fornuft at lade gulerødder være en del af kosten. 

Opsigtvækkende danske forskningsresultater
Også i Danmark bliver der forsket i gulerødder, og her har forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fornyelig nået frem til et opsigtsvækkende resultat. Således fandt man, at såkaldte forsvarsstoffer, som findes i gulerødder og i andre beslægtede grøntsager og urter, er i stand til at reducere forstadier til kræft hos rotter med helt op til 83 procent. Forskerne forventer samtidig, at stofferne vil have samme kræftreducerende effekt på mennesker.
Med kræft i tyk- og endetarm som en af de hyppigste kræftformer i Danmark og med cirka 5.000 nye tilfælde om året, så er forskning på området ekstrem betydningsfuld og de danske forskningsresultater meget opløftende. Det næste skridt for forskerne er, at demonstrere effekten hos mennesker, hvilket vil være absolut banebrydende i forebyggelsen af den udbredte kræftform.

Smagfuld, alsidig og god for fordøjelsen
Guleroden er en alsidig grøntsag, som kan indgå som ingrediens i mange retter uden at man mister effekten af kostfibrene. Tilberedning ændrer heller ikke mængden af næringsstoffer, og niveauet af antioxidanter er sågar højere i kogte gulerødder.

  • Gulerod er rig på kostfibre, der fremmer for fordøjelsen og nedsætter risikoen for forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm.
  • Gulerod er god slankemad, fordi kostfibre fylder i tarmen og dermed øger mæthedsfornemmelsen.
  • Gulerod er kalorielet. 100 gram gulerod indeholder kun ca. 30-40 kalorier.
  • Gulerod er en god kilde til A-vitamin, og blot en enkelt stor gulerod er nok til at opfylde den daglige anbefaling. Men da mange animalske fødevarer også er gode kilder til vitaminet i form af retinol, behøver man ikke spise gulerødder hver dag for at få dækket behovet for A-vitamin. Dertil kommer, at kroppen tillige lagrer eventuel overskud af vitaminet til senere brug.
  • I kroppen omdannes gulerodens høje indhold af beta-karoten til A-vitamin, hvilket potentielt også kan virke som antioxidant. Antioxidanter fremhæves ofte som særlig sundhedsfremmende ved fx at mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Ifølge forskerne er antioxidanters funktion og de processer, som antioxidanter indgår i imidlertid så komplekse, at man endnu ikke har et komplet billede af, hvordan og i hvor stort omfang antioxidanter optages i kroppen og hvorvidt de fx i store doser kan øge kroppens immunforsvar.

Kilde:
'Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft' SDU 25.03.17
'Professor: Hypotese om antioxidanter er rent nonsens' Videnskab.dk 06.07.16
'Hvad er mest sundt - juice og frugt?' - Forskning.no 26.03.14
'Derfor er gulerødder godt for øjnene' DTU Fødevareinstituttet 03.02.14

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt butternut med parmesan og smørstegt salvie  

Butternut er en skøn og meget alsidig squash med en sødmefuld, blød og nøddeagtig smag. Den kan både koges, steges og sautere, og bruges til supper, gryderetter, salater og puréer. Men måske er den allerbedst ovnstegt som tilbehør til efterårets og vinterens retter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Krydrede, ristede græskarkerner og græskarsuppe 

Når halloweengræskaret udhules til lygter og supper, så står man tilbage med bunken af kerner. Men dem er der ingen grund til at smide ud, når de nemt kan trylles om til noget så lækkert som krydrede, ristede græskarkerner. Nyd dem i sæsonens kålsalater og supper, og få samtidigt gavn af kernernes…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Græskarpandekager med sirup 

Fejrer du Halloween med børn, så er pandekagebagning en oplagt aktivitet. Børnene kan ganske vist ikke være med til at vende dem på panden, men de kan grave græskarkødet ud med ske og piske dejen - og servere dem med sirup og smørklat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie 

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Populære rødder: Pastinak og persillerod 

Efter at have været hensat til glemmebogen i en årrække, er de lyse, gulerodslignende rodfrugter; pastinak og persillerod, igen inde i varmen. En af årsagerne til røddernes stigende popularitet kan findes i tidens strømninger, hvor vi dyrker muligheden for at bruge sæsonens grøntsager og søger…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken 

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ristede kastanjer & kastanjefestival 

Ristede kastanjer er en skøn efterårs delikatesse, og på Samsø fejres kastanjesæsonen med Kastanjefestival, hvor spisekastanjen og andre nøddesorter hyldes med smagsprøver, stemningsfulde boder og en snak om kastanjer. Spisekastanjer er nemlig en både sund og lækker snack, og fantastisk dejlig…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Linsesalat med tomat 

Beluga linser er små og sorte linser med en mild nøddeagtig smag. Det er den mest delikate af linserne, og er samtidig fedtfattig og en god kilde til blandt andet kostfibre og protein. Baluga linser egner sig særlig godt som ingrediens i salater, fordi de ikke som fx grønne linser, bliver melede ved…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^