Restaurant Skipperly vandt 2. pladsen samt publikumprisen for deres fristende og smukke kartoffelmad.

Årets kartoffelmad 2019 

Sæsonen for de små, fine, nye danske frilandskartofler skal fejres med en delikat smørrebrødsklassiker: Kartoffelmaden. Faktisk er smørrebrød med kartofler på så populært, at selv finere danske frokostrestauranter har det med på menuen, og på kartoffeløen Samsø er kartoffelmaden så feteret, at den er omdrejningspunkt for en årligt tilbagevendende konkurrence. Her har en række restauranter netop dystet om at lave den bedste kartoffelmad af nyopgravede Samsø kartofler.

Eksotisk kartoffelmad snupper prisen

I år var konkurrencen hårdere end nogensinde, fortæller Jacques Rahr Knudsen fra Visitsamsø.dk, og endnu engang var publikum og dommerpanel vidner til gastronomi på meget højt niveau. De smagfulde kartoffelmadder blev nøje bedømt af et stjernespækket dommerpanel bestående af blandt andet michelinkokken Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro, madskribent Nadia Mathiasen, hele Danmarks smørrebrødsdronning Ida Davidsen og TV-vært  Timm Vladimir.

Efter en grundig votering stod det klart, at Samsø Madkulturhus med Matti Klixbüll Iversen i spidsen, kunne hæve pokalen for en kartoffelmad med noget så eksotisk som fermenteret kinakål, kimchi- og yuzumayo, sprøde nudler, korianderkarse på de obligatoriske nye Samsø-kartofler. Restaurant Skipperly vandt 2. pladsen samt publikumprisen for deres fristende og smukke kartoffelmad, mens 3. pladsen gik til Smokehouse Langøre. 

En nem og dejlig klassiker

Som det fremgår af dette års vinder af 'Samsøs bedste kartoffelmad', så er det kun fantasien der sætter grænser for, hvordan en kartoffelmad kan serveres. Og man behøver absolut ikke være stjernekok, for at nyde den fine, gamle klassiker. Med skiver af kogte nye kartofler på groft rugbrød med radiser, mayonnaise og/eller rygeost, masser af frisk purløg samt friskkværnet peber og Maldon Sea salt, har man ingredienserne til alletiders kartoffelmad. Eneste forudsætning er friske ingredienser - og så er prikken over i'et en hjemmelavet mayonnaise.  

Ingredienser til hjemmelavet mayonnaise:

  • 2 æggeblommer
  • ½ - 1 spsk. vineddike eller citronsaft
  • ca. ½ tsk. salt
  • Peber
  • ca. 4 dl olie 

Sådan gør du:

  • Rør æggeblommer, vineddike eller citronsaft samt krydderier sammen i en skål. Tilsæt olien under kraftig piskning, i begyndelsen dråbevis derefter i en fin stråle.
  • Det er vigtigt, at alle ingredienserne til mayonnaise har stuetemperatur, så den færdige mayonnaise bliver tyk, blank og jævn. Er ingredienserne kolde risikerer du at mayonnaisen skiller.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili frikadeller og bulgursalat 

Skønne små, fedtfattige chilifrikadeller - og en nem, grøn bulgursalat.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmebagte bagels 

Hjemmebagte bagels er skønne og praktiske, og helt ideelle til madpakken. Bagels er gode med røget laks, men også perfekt til din BLT sandwich med kylling & bacon, salat og en god dressing. Uhmmm!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Tilberedning af bælgfrugter 

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem. At mestre teknikken…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa 

Fisk vendt i sesamfrø og stegt på pande, er en rigtig sprød og dejlig lækkerbisken. Her serveres fisken på tacos og med mangosalsa, creme fraiche, chilisauce og evt. frisk koriander.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pretzels - Store, lækre, sprøde saltkringler 

De store, flotte pretzels smager fantastisk, og er tilmed så dekorative, at de kan hænge og pynte i vinduet.

Pretzels er en kendt traditionel spise i lande som USA, Tyskland, Italien, Frankrig og Østeuropa, hvor de ofte sælges fra små boder på gaden.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Italiensk kamsteg 

Fra Kostkompagniet kommer opskriften på en skøn og krydret kamsteg med en let og lækker vinter-kartoffelsalat. Med opskriften er du garanteret en saftig steg, som kan serveres uden svær, så du får et både smagfuldt og mere fedtfattigt måltid.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Herligt urtebrød fra Annemette Voss 

Vil man have hjemmebagt brød der dufter og smager af mere, så foreslår Annemette Voss, at man prøver hendes opskrift på et skønt brød fuld af friske urter.

"Du bliver stensikkert fan af opskriften!" siger Annemette. "De her brød føles som en lille snack i sig selv, - lidt ligesom en pizzasnegl…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Squashspagetti med vegetar bolognese 

Bolognese er kendt og elsket over hele verden, og er herhjemme, kendt under navnet 'pasta med kødsovs', blandt de mest populære retter hos børnefamilierne. Ofte kan retten dog, med en vandet kødsovs oven på de blege spaghetti, være en kedelig omgang.

Men bolognese kan sagtens tilberedes, så den…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^