Kvindernes Internationale Kampdag: Hele verdens kvinder i solidarisk kamp for ligestilling

Kategori: Kvindedag

Kvindernes Internationale Kampdag er en dag til at fejre kvinders styrke og mod, men også til at forpligte sig til at fortsætte kampen indtil ligestilling er opnået for alle.

Kvindernes Internationale Kampdag: Hele verdens kvinder i solidarisk kamp for ligestilling 

Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, er en dag dedikeret til at fejre kampen for ligestilling, og samtidig en påmindelse om, at der fortsat er forhold herhjemme, der skal kæmpes for, ligesom kvinder ude i verden har brug for vores solidaritet i kampen for ligestilling.

Historisk set blev dagen etableret som en platform for at kæmpe for kvinders rettigheder, kvinders kamp for bedre arbejdsforhold og stemmeret. I Danmark fik kvinder, efter årtiers kamp, stemmeret i 1915 og herefter fulgte flere kampe for at opnå øget politisk repræsentation og adgang til uddannelse og arbejde.

Solidaritet og fælles kamp for alle kvinders rettigheder

Selvom kvinder på mange områder står bedre i dag, så er der fortsat mange udfordringer. Kvinder tjener stadig mindre end mænd for det samme arbejde, og de er underrepræsenterede i ledende stillinger både i den offentlige og private sektor. Kvinder udsættes også i højere grad end mænd for partnervold og økonomisk vold, hvor kvinden afskæres fra at træffe økonomiske beslutninger.

Globalt set er uligheden mellem kønnene stadig udbredt. Ifølge World Economic Forum's Global Gender Gap Report er der mange steder i verden stadig et betydeligt kønskløft, når det kommer til adgang til uddannelse, økonomisk deltagelse, politisk repræsentation og sundhed. Disse uligheder har ikke kun negative konsekvenser for kvinder selv, men også for samfundet som helhed, da de hæmmer økonomisk vækst, social udvikling og retfærdighed.

Derfor er Kvindernes Internationale Kampdag stadig relevant i dag. Det er en lejlighed til at minde os om, at ligestilling ikke er en realitet for alle kvinder overalt, og at der stadig er brug for handling for at sikre fuldstændig ligestilling mellem kønnene. Det er også en mulighed for at fejre kvinders bedrifter og styrke og for at opfordre til solidaritet og samarbejde i kampen for ligestilling.

Behov for fortsat engagement og kamp for initiativer og handling

For at opnå ægte ligestilling kræves der en bred vifte af foranstaltninger, herunder lovgivningsmæssige ændringer, politiske tiltag, investeringer i uddannelse og sundhed for kvinder og piger, samt ændringer i kulturelle normer og holdninger. Det kræver også engagement og handling fra både regeringer, virksomheder, civilsamfundet og individuelle borgere.

Samtidig er det også vigtigt at anerkende, at kampen for ligestilling ikke kun handler om kvinder. Det handler om at skabe et mere retfærdigt samfund for alle, uanset køn, race, seksuel orientering eller andre faktorer. Derfor er Kvindernes Internationale Kampdag også en lejlighed til at opfordre til solidaritet og samarbejde på tværs af forskellige grupper og samfundslag.

I sidste ende er Kvindernes Internationale Kampdag en påmindelse om, at kampen for ligestilling er en vedvarende indsats, der kræver fortsat engagement og handling. Det er en dag til at genforpligte os til at arbejde hen imod en verden, hvor alle mennesker, uanset køn, har lige rettigheder, muligheder og værdighed.

Hele verdens kvinder i soledarisk kamp for ligestilling verden over i solidaritetSolidarisk kamp med kvinder i hele verden

 

Kvindedag
Filmguide: Stærke filmdramaer med feministiske budskaber  

Træt af film med mænd i stereotype helteroller? Se eller gense nogle af filmhistoriens mest ikoniske dramaer om kvinders kamp for ligestilling.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^