Filmguide: Stærke filmdramaer med feministiske budskaber

Kategori: Kvindedag

Feministiske film er kendte for at sætte fokus på de udfordringer kvinder har i traditionelle kønsroller. Men mange film i genren fremhæver også venskab og solidaritet blandt kvinder, og styrken ved at samle sig og støtte hinanden i kampen mod undertrykkelse og ulighed.

Filmguide: Stærke filmdramaer med feministiske budskaber  

Træt af film med mænd i stereotype helteroller? Se eller gense nogle af filmhistoriens mest ikoniske dramaer om kvinders kamp for ligestilling.Suffragette

Et stærkt drama om de kompromisløse kvinder, der i 1910'ernes London, sætter alt ind i kampenfor  ligestilling. Det er historien om de første feminister, de såkaldte suffragetter, der kæmpede for kvinders stemmeret i et patriarkalsk og mandsdomineret samfund ...

 • Instruktør: Sarah Gavron
 • Medvirkende: Carey Mulligan, Meryl Streep og Helena Bonham
 • Streaming: YouSee TV & Film, Google Play Film og TV og Disney+

 

If These Walls Could Talk

Et intenst drama som følger tre kvinder, fra hver deres samfundslag, i deres håndtering af uplanlagte graviditeter. Filmen foregår i samme hus, men med 22 års mellemrum i henholdsvis 1952, 1974 og 1996.

'If These Walls Could Talk' er fra 1996, og har Demi Moore, Cher og Sissy Spacek i hovedrollerne.

 • Instruktører: Cher og Nancy Savoca
 • Medvirkende: Demi More, Cher Anne Heche, Sissy Spacek og Jada Pinkett Smit
 • Streaming: HBO

 

Orlando

Filmen, som bygger på Virginia Woolfs banebrydende roman fra 1928, er et historisk drama om søgen efter kærlighed, men også om datidens syn på køn og identitet.

 • Instruktør: Sally Potter
 • Medvirkende: Tilda Swinton, Billy Zane, Quentin Crisp
 • Streaming: Filmstriben.dk, Apple TV, Google Play Movies

 

The Colour Purple

Filmen ’The Colour Purple’ er filmatiseringen af den amerikanske forfatter Alice Walkers roman, der har vundet Pulitzer-prisen og National Book Award.

Det er en stærk fortælling om en ung kvindes kamp for uafhængighed, fra undertrykkelse, vold, seksuel udnyttelse og tvangsægteskab med en brutal mand til en spirende tro på sig selv, takket være stærke kvinder i sine omgivelser …

 • Instruktør: Steven Spielberg
 • Medvirkende: Oprah Winfrey og Whoopi Goldberg 
 • Streaming: HBO Max, Google Play, Viaplay

 

Women Without Men 

Under det Irans 1953 CIA-støttede statskup mødes fire kvinders skæbner i en smuk frugthave, hvor de finder uafhængighed, trøst og kammeratskab.

 • Instruktør: Shirin Neshat
 • Medvirkende: Shahrnush Parsipur, Shabnam Tolouei og Pegah Ferydoni
 • Streaming: Amazon, Apple TV

 

Thelma & Louise 

Ridley Scotts 'Thelma & Louise' handler om kvinders empowerment, og om hvordan to kvinder knytter et nært venskab og sammen oponerer mod mænds kvindenedgørende adfærd.

 • Instruktør: Ridley Scott
 • Medvirkende: Susan Sarandon og Geena Davis
 • Streaming: YouSee, Google Play, Apple TV, Amazon Prime

 

Violette 

Filmen 'Violette' udforsker historien om Violette Leduc, der blev født uden for ægteskab i begyndelsen af det forrige århundrede. Som en ung kvinde præget af fattigdom og emotionel mangel møder hun op hos Simone de Beauvoir i det efterkrigstidens Saint-Germain-des-Prés. Deres møde markerer begyndelsen på et livslangt venskab, der udspringer af Violettes overbevisning om, at hendes frihed ligger i forfatterens pen, og Simones tro på, at hun har en unik forfatters skæbne i sin magt.

 • Instruktør: Martin Provost
 • Medvirkende: Emmanuelle Devos og Sandrine Kiberlain
 • Streaming: Prime, Apple TV
Kvindedag
Kvindernes Internationale Kampdag: Hele verdens kvinder i solidarisk kamp for ligestilling 

Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, er en dag dedikeret til at fejre kampen for ligestilling, og samtidig en påmindelse om, at der fortsat er forhold herhjemme, der skal kæmpes for, ligesom kvinder ude i verden har brug for vores solidaritet i kampen for ligestilling.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^