Panforte med Adam & James Price

Kategori: Julemad

Panforte med Adam & James Price 

Panforte er en ægte italiensk specialitet. Her en opskrift på den delikate kage fra Brdr. Prices fine, nostalgiske opskriftsamling ’Jeg glæder mig i denne tid’.

Brdr. Prices opskrift på italiensk Panforte
Panforte stammer helt tilbage fra renæssancen i det nordlige Italien, nærmere betegnet byen Siena, hvor den stadig er en specialitet. Den har meget lang holdbarhed og smager krydret og intens.
"Det er ikke en kage, man spiser store mængder af. Men et par mundfylde til en god kop espresso er som at rejse med smagsløgene til Siena på et par sekunder." skriver brødrene og anbefaler, at man kaster sig ud i at finde sin personlige variant af panforte: "Prøv med andre krydderier - eller juster op og ned på forholdet. Andre nødder kan også anvendes."

Ingredienser:

  • 160 g Flyden honning
  • 130 g sukker
  • 100 g valnødder, hakkede
  • 100 g. sukat, hakket
  • 100 g. pomeranskal, hakket
  • 100 g figner, hakkede
  • 50 g kakaopulver
  • 1/2 tsk, stødt muskatnød
  • 1/2 tsk. stødt nellike
  • 1/2 tls. stødt koriander
  • 1/2 tsk. stødt allehånde


Sådan gør du:

  • Varm honning op i en lille gryde og kom sukkeret i. Lad det opløse og varm blandingen op til ca. 115 grader. Brug sukkertermopmeter eller se, om en lille smule af sukker/honning-blandingen danner en lille, blød kugle, når den droppes i et glas koldt vand. Så er temperaturen i orden.
  • Bland alle ingredienserne i sukker(honning-blandinge. Den bliver meget fasty i konsistensen og svær at arbende med - med bliv ved!
  • Kom dejen i en velsmurt springform på 20 - 22 cm i diameter. Pres sammen og glat ud, til overfladen er ensartet og fylder formen
  • Bag i oven ved 150 grader i ca. 30 minutter. Tag panforten ud af formen og lad den afkøle. Den kan holde sig længere i en lufttæt beholder
  • Drys med florsukker og skær den i tynde stykker.

Jul med Adam og James Price
Med den nostalgiske opskriftsamling ’Jeg glæder mig i denne tid’ samler de to nemlig alt, der lugter brunt og brændt, og som vækker minder om barndommens juleaften.
”Man kan pive nok så meget over det fugtig-kold-blæsende danske vintervejr og mørket, der lægger sig som en tungsindig dyne over os fra november til februar. Men så meget desto mere må man som kok finde glæde i, at vi bor i et land med fire årstider og al den skønne, gedigne vintermad, som man opdager, at man faktisk har savnet.” skriver brødrene i bogens forord. ”Vi har samlet en række af vores yndlingsretter, som enten er direkte relateret til julen – eller som er retter, vi typisk finder frem, når kulden og mørket er over os. De er repræsenterende for det meget blandede og vidtfavnende køkken, som vi oplevede i vores barndomshjem, og som også kommer til udtryk i den mad, vi selv har opdaget eller digtet os frem til senere i vores amatør-kokkeliv.”
Her er danske klassikere, som helstegt gås med kvæder, bankekød og flæskesteg, og der er fransk inspirerede retter, som Confit de canard, Pot au Feu, og Anderilette. Der er opskrifter på oksehaleragout, gullashsuppe og familien Prices farcerede kalkun med sauce og tændstikkartofler. 
Der er inspiration til julefrokostbordet og opskrifter på blandt andet sildesalat, finker, hjemmelavet medister, rullepølse og sylte, gravad laks og æbleflæsk samt James´ ultimative flæskestegssandwich.
Bogen byder også på opskrifter på varme drikke, som ’Hot Buttered Rum’ og Vinterpunch – og skønne desserter og kager, som julesmåkager og -trøfler, honningkage, Baba au Rhum romkage og opskriften på brdr. Prices Sachertorte. Fra bogen bringer vi her opskriften på italiensk panforte.

 

Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike og appelsin 

Blandt lækkerierne på julebordet er naturligvis rødkål, som kan serveres frisk i salat med æbler, rødløg og nødder, og en frisk vinaigrette med citron og honning. Men selvom en friske rødkålssalat er god, så er den lune svær at komme uden om som tilbehør til and og flæskesteg. Her er opskriften på…

Læs mere
Julemad
Opskrift på andesteg og -sauce 

Den store aften venter lige om hjørnet, og alle ingredienser og opskrifter til julemiddagen skal være i hus. Vi iler med at bringe vores bedste opskrift på julemiddagens absolutte favorit: Klassisk andesteg og andesauce.

Læs mere
Julemad
Hemmeligheden bag brunede kartofler 

Hemmeligheden bag den rette gyldne kulør på de brunede kartofler er, at panden har den helt rigtige temperatur, når kartoflerne vendes i. Sukkeret som kartoflerne skal vendes i skal være smeltet, og smørret skal være brusende, men ikke brændt.

Læs mere
Julemad
Sådan tilbereder du en god gløgg 

Når du skal vælge en rødvin til at lave gløgg af, skal du ikke række ud efter den bedste og dyreste flaske på hylden. Vælg i stedet en vin i mellempris-klassen, gerne af kraftig karakter.

Læs mere
Julemad
Klassisk risalamande 

Lækker, let og luftig risalamande...

Læs mere
Jul
Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild 

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse…

Læs mere
Julemad
Sprøde, krydrede pebernødder redder julen 

Ifølge et gammelt mundheld, så er det vigtigt at folk på julevisit bliver budt på lækkerier, fordi man ellers risikerer at de ødelægger den gode stemning ved at bære julen ud.

Men med en kagekasse fuld af hjemmebagte pebernødder, er der ingen farer for den slags. De er nemlig så lækre, at man…

Læs mere
Julemad
Kandiserede æbler med hasselnøddekerner 

Få julegodter er så festlige at se på som kandiserede æbler - og så er den syrlige æblesmag blandet med sprød, kandiseret sukker, en himmelsk mundfuld. Det er hverken svært eller særlig tidskrævende, at lave æblerne. Her får du opskriften.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving 

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,…

Læs mere
Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^