Tip: Dyrenes Beskyttelse anbefaler danske økologiske ænder, fordi er sikret de bedste levevilkår, går ude, har adgang til svømmevand og kan snadre løs i græs og grovfoder.
Det skal du bruge til andestegen:
- 3 kg frisk, renset and (indmaden gemmes og bruges til saucen)
- Havsalt, gerne Maldon Sea-salt
- Peber
- 175 gram tørrede, spiseklare svesker uden sten
- 3 udkernede æbler i både, fx Cox Orange
- Timian eller rosmarinkviste
Sådan gør du:
- Hvis anden er dybfrossen, skal den tø op i køleskabet i cirka to døgn. Sæt den i et fad, så saften ikke drypper på andre madvarer.
- Tænd ovnen på 160°.
- Tag indmaden ud af anden og fjern eventuelle blodige sener. Skyl anden og fjern overflødigt fedt. Vask hænder, knive og skærebræt grundigt, før de kommer i kontakt med andre fødevarer.
- Gnid anden med salt og peber.
- Skyl æblerne, skær dem i både, og fyld dem i anden sammen med sveskerne.
- Læg anden på ovnristen med ryggen opad og placer en bradepande nedenunder til at opsamle stegeskyen. Anden placeres nederst i ovnen og steges i cirka 1 time og 40 minutter, til kernetemperaturen når mindst 75° (cirka 40 minutter per kg). Brug et stegetermometer i det tykkeste stykke kød.
- Cirka 15 minutter før anden er færdig, hældes stegeskyen fra og gemmes til saucen. Sæt anden tilbage i ovnen, skru op for varmen til 225°, og lad den efterbrune i cirka 15 minutter med ovndøren eller ventilen åben. Hold øje, så anden ikke bliver for brun.
- Lad anden hvile i cirka 10 minutter, inden den skæres ud.
Det skal du bruge til andesaucen:
- Den sigtede stegesky fra anden, skummet for fedt
- Cirka 6 dl bouillon kogt på hals, kråser, hjerte og vingespidser
- Lidt Maizena-jævner til brun sauce
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Kog stegesky, bouillon og eventuelt lidt vin ind, og jævn saucen med Maizena-jævner (se anvisningen på pakken).
- Smag saucen til med salt, friskkværnet peber og eventuelt lidt ekstra vin.