Kategori: Julemad

Opskrift på andesteg og -sauce 

Julens store aften nærmer sig, og det er tid til at få styr på julemiddagen. Vi iler med at bringe vores bedste opskrift på julemiddagens absolutte favorit: Klassisk andesteg og andesauce.

Her får du vores guide til, hvordan du, trin for trin, sikrer dig at anden bliver saftig, skindet sprødt, og saucen fuld af smag.

Tip: Dyrenes Beskyttelse anbefaler danske økologiske ænder, fordi er sikret de bedste levevilkår, går ude, har adgang til svømmevand og kan snadre løs i græs og grovfoder.

Det skal du bruge til andestegen:

  • 3 kg frisk, renset and (indmaden gemmes og bruges til saucen)
  • Havsalt, gerne Maldon Sea-salt
  • Peber
  • 175 gram tørrede, spiseklare svesker uden sten
  • 3 udkernede æbler i både, fx Cox Orange
  • Timian eller rosmarinkviste

Sådan gør du:

  1. Hvis anden er dybfrossen, skal den tø op i køleskabet i cirka to døgn. Sæt den i et fad, så saften ikke drypper på andre madvarer.
  2. Tænd ovnen på 160°.
  3. Tag indmaden ud af anden og fjern eventuelle blodige sener. Skyl anden og fjern overflødigt fedt. Vask hænder, knive og skærebræt grundigt, før de kommer i kontakt med andre fødevarer.
  4. Gnid anden med salt og peber.
  5. Skyl æblerne, skær dem i både, og fyld dem i anden sammen med sveskerne.
  6. Læg anden på ovnristen med ryggen opad og placer en bradepande nedenunder til at opsamle stegeskyen. Anden placeres nederst i ovnen og steges i cirka 1 time og 40 minutter, til kernetemperaturen når mindst 75° (cirka 40 minutter per kg). Brug et stegetermometer i det tykkeste stykke kød.
  7. Cirka 15 minutter før anden er færdig, hældes stegeskyen fra og gemmes til saucen. Sæt anden tilbage i ovnen, skru op for varmen til 225°, og lad den efterbrune i cirka 15 minutter med ovndøren eller ventilen åben. Hold øje, så anden ikke bliver for brun.
  8. Lad anden hvile i cirka 10 minutter, inden den skæres ud.

Det skal du bruge til andesaucen:

  • Den sigtede stegesky fra anden, skummet for fedt
  • Cirka 6 dl bouillon kogt på hals, kråser, hjerte og vingespidser
  • Lidt Maizena-jævner til brun sauce
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Kog stegesky, bouillon og eventuelt lidt vin ind, og jævn saucen med Maizena-jævner (se anvisningen på pakken).
  2. Smag saucen til med salt, friskkværnet peber og eventuelt lidt ekstra vin.

 

    Klassisk tilbehør til andesteg

    Gør julemiddagen komplet med det traditionelle tilbehør:

    • Rødkål
    • Rødkålssalat
    • Brunede kartofler
    • Hvide kartofler
    • Svesker og æbler: Tilbered svesker og æblebåde som tilbehør ved at stege dem let i andefedt. 
    • Waldorfsalat
    Vegetarisk jul: Kombiner umami og julens krydderier i en grøn og herlig julemenu
    Julemad
    Vegetarisk jul: Plantebaserede retter fyldt med umami og velsmag 

    Julen er en tid for traditioner og smag, men det betyder ikke, at der ikke er plads til nytænkning. Med en grøn julemenu kan du byde på plantebaserede retter, der både er bæredygtige og fulde af velsmag. Charlotte Vinther Schmidt, fødevareingeniør og ph.d. fra Københavns Universitet, har sammensat…

    Læs mere
    Julemad
    Julevin - De bedste flasker 

    Vin til julemaden er aldrig nemt, så vi har spurgt fire vinentusiaster, hvilke vine de serverer for deres gæster juleaften. Det er blevet til anbefalinger af en stribe vine med sødme og kraft, som matcher den fed and, søde brunkartofler og syrlig rødkål.

    Læs mere
    Opskrift på hvid gløgg: Den perfekte lette, varme drik i julen
    Julemad
    Opskrift: Hvid gløgg – Et let og dejligt alternativ til rødvinsgløgg 

    Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvinsgløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, fx. efter en tung julefrokost.

    Læs mere
    Rødkålssalat: En farverig og aromatisk rødkål med stor smag. Perfekt til julens klassiske retter
    Opskrifter & råvarer
    Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike, appelsin og sorte sesamfrø 

    Blandt julebordets klassikere er den lune rødkål et uundværligt tilbehør til and, flæskesteg og andre traditionelle retter. Denne version er krydret med hindbæreddike, appelsinsaft og varme krydderier, som giver en skøn balance mellem sødme og syre. Sorte sesamfrø tilføjer fine smagsnoter og giver…

    Læs mere
    Camilla Plums æbletoddy – en varm og krydret favorit til vinteren
    Julemad
    Camilla Plums æbletoddy 

    Camilla Plum, kendt for sin passion for økologi og gode råvarer, deler her opskriften på sin skønne æbletoddy. Det er en herlig varm drik, en favorit på en råkold decemberdag og et dejligt alternativ til den klassiske gløgg.

    Læs mere
    Bag nemme og dekorative julemænd og -koner med Mette Blomsterbergs småkageopskrift.
    Julemad
    Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

    Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

    Læs mere
    Julesmåkage opskrift: Lav de fineste jule-småkager med kardemomme og kanel – perfekte til pynt og hygge
    Julemad
    Lyse småkager - Figurkager 

    De er så fine, de små kardemomme- og kanelsmåkager og de dufter og smager så dejligt. De er perfekte til gløgg, men kan også trækkes på silkebånd og bruges som pynt på juletræet eller som en lille gave sammen med årets julehilsen til venner og bekendte.

    Læs mere
    Svenske juleopskrifter: Klassisk svensk jul
    Jul
    Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

    I julen forkæler svenskerne sig selv med et overdådigt smörgåsbord, der bugner af klassiske retter. Fra den cremede kartoffelspecialitet 'Janssons frestelse' og de små, krydrede köttbullar til honningglaseret juleskinke, der serveres med lingonsylt, er 'den svenska julen' en fryd for ganen. Her…

    Læs mere
    Sådan finder du lokale gårdbutikker med økologiske julevarer
    Jul
    Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad? 

    Mange danskere vælger økologiske madvarer i julen, enten for smagens skyld eller for at støtte bæredygtighed og dyrevelfærd. Men med stigende priser og en presset økonomi er spørgsmålet i år, om det økologiske valg passer ind i julebudgettet.

    En prissammenligning viser tydeligt forskellen i…

    Læs mere
    Chokoladesmåkager: Sådan laver du store chokoladecookies, der smelter på tungen
    Opskrifter & råvarer
    Store chokoladesmåkager: Sprøde cookies med blød midte 

    Blandt skønne småkager er chokoladecookies simpelthen ikke til at komme udenom. Disse uimodståelige chokoladelækkerier med det sprøde ydre og en blød midte, smelter på tungen. Smagen er intens og rig og lige så perfekte til kaffen som til desserten med vaniljeis på toppen.

    Læs mere
    PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
    Nyhedsbrev
    Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
    Nye Bøger
    Den dovne vegetar, Camilla Skov

    Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

    Læs mere
    Bælgfrugt - Louisa Lorang

    Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

    Læs mere
    Skamfuld, af Christian Hjortkær

    Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

    Læs mere
    I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

    Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

    Læs mere
    Shopping
    ^