Kategori: Julemad

Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej 

Skøn julemenu udviklet af kok Bent J. Megzari Andreasen fra Dansk Vegetarforening: Nøddesteg med champignon indbagt i sprød filodej, rødkål, rosenkål, kartoffelmos og ribssauce.

Nøddesteg 
- med champignons i filodej

Ingredienser:

  • 2 stænger selleri skåret i tern 
  • 1 porre i skiver 
  • 2 løg hakket 
  • 2 fed presset hvidløg 
  • 350 g. champignons (eller blandede svampe efter behag) i skiver 

Sauteres af i 10 min. i:

  • 30 g. olivenolie 

Tilsættes:

  • 2 ½ dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning opløst i varmt vand) 
  • Koges igennem.

Drys i denne masse:

  • 550 g. nødder som er blendet i foodprocessoren (hasselnødder, cashew nødder, mandler u. skind) 
  • 30 g. sojamel 
  • 160 g. rasp 
  • 2 spsk. hakkede krydderurter (du kan bruge 1 spsk. tørrede provencal krydderurter i stedet for friske) 
  • Salt og peber 

Tilsæt:

  • ½ dl. sojafløde (Soya cuisine) 

Tilberedning:

  • Den optøede filodej lægges ud på bordet i 4 lag.
  • Pensl alle lag med olie.
  • Læg nøddemassen som en tyk pølse på filodejen og rul den sammen. 
  • Læg rullen på en bageplade med bagepapir, med filodej åbningen nedad så den ikke åbner sig. 
  • Pensl med olie
  • Bag i ovn i 40 min. ved 180 °C. 



Julekål

Ingredienser:

  • 1 ½ kg. snittet rødkål 
  • 2 stk. fintsnittede æbler (gerne sure Elstar æbler) 
  • 1 stk. fintsnittede løg 
  • 150 g. rissirup (honning kan bruges, brug dog kun ca. det halve) 
  • 1 dl. rødvinseddike 
  • 2 dl. rødvin 
  • 100 g. ribsgelé 
  • 1 dl. appelsin saft 
  • ½ stang hel kanel 
  • 2 laurbærblade 
  • 2 nelliker 

Tilberedning:

  • Alt kommes i en gryde og koges sagte under låg til rødkålen er mør. 
  • Krydderier fiskes op af den færdige rødkål.. 
  • Rødkålen kan holde i ca. én uge i køleskab. 
  • Hvis det skal syltes, kommes det på sterile glas med det samme, dækket med væde, og lukkes med låg.
  • Glassene kommes herefter i en gryde med vand. 
  • Vandet bringes i kog og glassene koges i vandet i ca. 15 min.

 

Kartoffelmos
Ingredienser & tilberedning:

  • 1 kg. Skrællede store kartofler koges i rigeligt vand uden salt til de er kogt helt møre.
  • Vandet hældes fra og gryden kommes tilbage på den varme kogeplade i et par minutter så alt vandet damper fra. 
  • Tag gryden fra pladen. 
  • Tilsæt:
  • 75 g. vegetabilsk margarine (f.eks. Nutana) 
  • Ca. 2 dl. sojamælk (kan variere meget da det kommer an på indholdet af stivelse i kartoflerne)
  • Salt og peber. 

Tilberedning:

  • Pisk det godt igennem. Det gør ikke noget hvis der er lidt klumper i, så kan man se at den er hjemmelavet.
  • Man kan sagtens lave den 1 time før hvis man kommer film og låg på og sætter den på 1/2 -1 på kogepladen. Men hold øje da det nemt kan brænde på.

Ribssauce

Ingredienser:

  • 1 hakket løg 

Sauteres af i:

  • 40 g. olie 

Tilsættes:

  • 25 g. hvedemel som ristes af ved middelhøj varme i 3 min.


Tilsættes yderligere:

  • 50 g. ribsgele
  • 4 dl. grønsagsbouillon (1 grønsagsbouillon-terning blandet i 4 dl varmt vand)
  • Alt koges godt igennem, blendes med stavblender eller i høj blender, sigtes, kommes tilbage i gryden og tilsættes:
  • 50 g. frosne ribs
  • Saucen koges igennem, tilsættes evt. lidt kulør, og serveres.
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Julemad
Juleklejner - Hjemmebag er bare bedre! 

Den sløjfeformede klejne er en gammel, fin julesmåkage, som er kendt og elsket over hele Norden. Klejner er muligvis ikke den nemmeste julesmåkage at bage, men der er ingen tvivl - hjemmelavede klejner smager bare bedre! Søde og bløde inde, sprøde udenpå :)

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Julemad
Mette Blomsterbergs opskrift: Julemænd og -koner 

Blandt hyggelige juleaktiviteter med børn, er småkagebagning altid et stort hit. Med Mette Blomsterbergs småkageopskrift på julemænd og -koner, får I fine, krydrede småkager, som kan pyntes med glasur og krymmel, og evt. hænges på juletræet

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hvid gløgg 

Hvid gløgg passer godt til den nordiske jul og er et dejligt alternativ til rødvins-gløgg. Hvidvinsgløgg er knap så tung og krydret som den traditionelle gløgg, og er en let og lækker drik at servere, f.eks. efter en tung julefrokost.

Læs mere
Jul
Camilla Plum: Marokkansk and med pomerans 

"Det er i julemåneden, man skal spise denne vidunderlige marokkanske anderet," siger Camilla Plum om den skønne, marokkansk-inspirerede ret, som vi her bringer opskriften på.

Den er krydret med blandt andet frisk pomerans, som ellers er bedst kendt som krydderi i julens småkager og i aromatiske…

Læs mere
Julemad
Opskrift fra Aarstiderne: Havregrynskugler Delight  

Aarstidernes opskrift på havregrynskugler i den delightfulde udgave med dadler og mandler.

Læs mere
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Julemad
Camilla Plums æbletoddy 

Hver dag til og med 22. december fra kl. 10.00-16.00 holder Camilla Plum økologisk julemarked på Fuglebjerggaard i Nordsjælland. Her kan man nyde en hyggelig dag blandt boder fyldt til randen med delikate lækkerier og kreative ideer til jul og gaver.

"I år byder vi igen på et flot udvalg af pynt,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Shopping
^