Må man tage julegran med hjem fra skoven?

Kategorier: Jul  -  Julestemning

Ifølge Naturstyrelsen så kan du, med få undtagelser samle naturens materialer til juledekorationen. Omkring en posefuld, skriver Naturstyrelsen, for der skal jo også er til den næste skovgæst.

Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Bemærk, at følgende regler gælder for statens skove, og at der kan være andre regler i privatejede skove.  Du kan kende statens skove på de røde træpæle med kongekronen, der står ved indgangen til skovene.

 1. Kogler, svampe, bær, agern, bog og kastanjer
  Kogler fra fyr og gran, svampe, bær, agern og bog må du samle fra jorden, men ikke plukke fra træerne. 
 2. Gran
  Du må ikke klippe af nåletræer eller tage pyntegrønt fra pyntegrøntbevoksninger – ej heller samle friske grene fra nåletræer, der ligger spredt på skovbunden eller i vejsiden. Til gengæld må du gerne klippe grangrene af væltede træer.
 3. Løvtræer
  Småkviste i skovbunden må du gerne samle, og du må også klippe grene af væltede løvtræer samt klippe grene af løvtræer, som birk, bøg, ask og løn, der er over 10 m høje. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor Naturstyrelsen dyrker pyntegrønt med henblik på salg.
 4. Blade og bark
  Skovbunden er fuld af nedfaldene blade og bark, som du frit kan samle. 
  Idé: Læg bladene i presse, hvor de hurtigt tørrer og rettes ud, så de kan trækkes på snor sammen med julestads, og blive til smukke guirlander.
 5. Vinterstandere
  Du må gerne plukke vinterstandere af sommerens græs og blomster.
 6. Mos og lav
  Mos og lav er velegnet til kranse og som bund i juledekorationen. Mos holder sig fint i tørret tilstand, men er let antændelige, så vær opmærksom på brandfare. 

Naturens materialer til juledekorationen

Tør de fine materialer fra naturen på en avis. Hvis det drejer sig om nedfaldene blade, så kan de rettes ud ved at ligge under et par bøger, mellem to stykker køkkenrulle. Med blade kan man lave dekorationer, collager og de smukkeste guirlander.Få tips til valg af grene til, hvilke grene, der egner sig til kranse.

Jul
Konfektopskrift: Julehjerte med marcipan og salt-karamel 

De fine julehjerter og -stokke er lavet af den lækreste, bløde marcipan med karamelsmag og salt. Det er en skøn kombination, som giver stor smag og fremhæver den herlige mandelsmag.

Figurerne er super nemme at lave, og smager ikke kun helt forrygende, men ser også så fine ud på marcipanfadet – især…

Læs mere
Jul
Opskrift af chocolatier Jesper Rahbek: Dadler med marcipan og lakrids 

Søde dadler, blød marcipan, sprød chokoladeovertræk og fennikelfrøs subtile lakridsagtige smag på toppen.

Læs mere
Jul
Juleblomster: 10 idéer til juledekoration med hvide blomster 

Blomster er slet ikke til at undvære i julen: Amaryllis, tulipan, hyacint og julestjerne er så smukke og stemningsfulde i julens stilleben og til borddekorationer. De fås i alverdens farver, men de hvide står i særlig smuk kontrast til den mørkegrønne gran og den fine julestads.

Læs mere
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Jul
Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden? 

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er…

Læs mere
Jul
Sære juletraditioner i andre lande 

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske,…

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted 

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet med kulørt og stemningsfuld vintageinspireret julepynt fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg, Brink Nordic og House Doctor. Klik på produkterne, og se forhandler og priser.

Læs mere
Jul
DIY: 22 kreative gaveidéer 

Julehilsner til venner og kollegaer og julegaver til hele familien ...

Julen er fuld af hemmeligheder og søde overraskelser, og der er intet så dejligt, som at få en personlig gave, giveren selv har brugt tid og kreative kræfter på at fremstille. Her får du idéer til 22 nyttige, hjemmelavede gaver,…

Læs mere
Jul
Julepynt: Hvid julestads 

Hvid julepynt skaber en særlig smuk og elegant kontrast til den mørkegrønne gran. Se udvalget.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^