Flest brande i december

Kategori: Jul

Flest brande i december  

December er den måned på året, hvor der opstår flest brande i danske hjem. Selvom tørt gran og tændte stearinlys, pejs og brændeovne og finurligt, letantændeligt julepynt udgør en markant øget brandrisiko, så er køkkenet faktisk dér, hvor størstedelen af brandene sker. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen og If Skadeforsikring.

"Alle har meget at se til i december med gaveindkøb, madlavning og arrangementer. Mange brande i hjemmet opstår, når vi har travlt i køkkenet og er uopmærksomme. Typisk stiller folk brandfarlige ting på kogepladerne eller forlader køkkenet, mens blusset er tændt", siger ekspert i brandsikkerhed hos Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

Beredskabsstyrelsens seneste rapport om brandårsager i danske boliger viser, at 31 pct. af brandene starter i køkkenet, der dermed er det mest hyppige arnested, og i etagebyggerier starter hele 56 pct. af brande i køkkenet.

Hver fjerde har oplevet brand eller overhængende fare for brand 

If Skadeforsikring behandler hvert år mange brandsager i december, og forsikringsselskabet har netop fået foretaget en undersøgelse af analyseinstituttet Yougov for at få flere indsigter i danskernes holdning til brandsikkerhed og -forebyggelse i hjemmene.

I undersøgelsen svarer mere end hver fjerde, at de har oplevet brand eller overhængende fare for brand inden for de seneste 10 år. Blandt unge mellem 18-29 år har hele 38 pct. oplevet det. Størstedelen af disse situationer – 40 pct. – foregik i køkkenet. Desuden er køkkenet det sted, hvor 61 pct. vurderer, at risikoen for brand i deres bolig er størst.

Alligevel svarer to ud af tre, at de slet ikke eller kun i nogen grad er opmærksom på brandfarer i køkkenet.

"Tallene bekræfter, at der er brug for oplysning og mere opmærksomhed. I de fleste tilfælde, er det heldigvis kun skader på inventar, vi ser, men det er potentielt livsfarlige situationer, der kan opstå, hvis der går ild i vores hjem. Vi ønsker derfor at sætte fokus på brandfare i køkkenet i december", siger Torben Gissel, der er bygningstaksator med speciale i brandskader hos If Skadeforsikring.

Opfordring til øget opmærksomhed omkring brandfare i køkkenet

If Skadeforsikring vil i en kampagne i december minde danskerne om, at køkkenet er et kritisk rum, når det kommer til brandfare. At man skal være opmærksom, når man laver mad og anskaffe slukningsudstyr.

"Vi danskere kan godt lidt at indrette os hyggeligt - i særlig grad i julen. Mange hjem har 3-4 kasser med julepynt, som mange steder får plads mellem øvrigt nips og pynt. Så tingene står tæt på borde og vindueskarme, så hvis gløder eller ild først får fat, så går det hurtigt. Vores klare anbefaling er at skærpe opmærksomheden om, hvor du placerer pynt og dekorationer og især huske på, at der skal være god afstand til varmekilder og levende ild", siger Torben Gissel.

Fem gode råd til sikker december

Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen er enig i, at det er vigtigt med oplysning om brandfare i køkkenet, og at man skal huske at have slukningsudstyr i hjemmet. Han henviser til Beredskabsstyrelsens fem gode råd til en brandsikker december:

  • Forlad aldrig et rum med levende lys tændt.
  • Bliv i køkkenet, så længe komfuret er tændt.
  • Brug ikke kogepladerne som afsætningsplads. Stil ikke andet end gryder og pander på kogepladerne.
  • Hav minimum én røgalarm i boligen, og husk at teste den jævnligt.
  • Anskaf en pulverslukker, et brandtæppe eller andet slukningsudstyr.

 

Jul
Julelege: 5 sjove lege for hele familien 

Hvis der juleaften, mellem gaveudveksling og julemiddagen, er tid til lidt hyggelig adspredelse, så er der ikke noget, som en juleleg eller -quiz. Her får du 5 idéer til sjove julelege for hele familien juleaften og i juledagene.; Gaveleg, julequiz, julebingo, gæt julens dufte og julesækkeløb.

Læs mere
Jul
Duften af jul - 6 skønne idéer 

Intet vækker julestemningen som duften af jul, den krydrede duft af hjemmebagte småkager, gløgg og honninghjerter, der blander sig med duften af gran og nellike-appelsiner. Fremhæv de liflige dufte ved at varme krydderier på pande eller ved at lade en herlig julepotpourri med enebær, appelsiner,…

Læs mere
Jul
Luciabrød & sang 

I morgen på Luciadag hyldes Sankta Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer…

Læs mere
Jul
Svensk jul: 10 svenske julespecialiteter 

Med inspiration fra det svenske køkken, kan du tilføje nye, herlige smagsoplevelser til julebordet. På det klassiske smörgåsbord finder man blandt andet honninglaseret juleskinke krydret med sennep og nelliker, svensk fladbrød og svenske köttbullar, der nydes med lingonsylt.

Læs mere
Jul
Må man tage julegran med hjem fra skoven? 

Agern, kviste, blade, kogler, mos og bær. Skovbunden er fuld af den fineste pynt til kranse, dekorationer og stemningsfulde guirlander. Det er helt gratis, så længe du bare sørger for at overholde de seks regler.

Læs mere
Jul
Advokaten advarer: Julestress gør januar til årets skilsmisse måned 

Juletid er glædens tid…. i hvert fald for nogle.

I mange familier/parforhold, er juletiden en periode fuld af ambivalens. Man har travlt med at gå til julefrokoster, købe julegaver, bage julesmåkager med børnene, julehygge med venner og familie, for til sidst at sidde halvstresset tilbage, når det…

Læs mere
Jul
Juleopskrift på søde, sprøde vaniljekranse fra Annemette Voss 

Vaniljekransen må med sikkerhed være julens allerdejligste småkage. Så vidt vides, så blev de første vaniljekranse bagt i slutningen af 1800-tallet, da man fik brændekomfuret, skriver Nationalmuseet. Dengang var vaniljekranse også en helt særlig julesmåkage og dekorerede endda juletræet hængt op i…

Læs mere
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit  

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Læs mere
Jul
8 smukke alternativer til årets juletræ  

Til dig, der er vild med julepynt, men ikke har et juletræ; Her er 8 kære idéer til, hvordan din fine juletræspynt kan få den fortjente opmærksomhed - også selvom du ikke lige har plads til selve juletræet.

Læs mere
Jul
Kanel: Julekrydderiet over alle julekrydderier 

Julen er højsæson for duftende dejlige krydderier, og her ligger særligt ét krydderi i toppen af listen over højtidens mest populære. Dét drejer sig naturligvis den herlige kanel.

Hvert år omkring juletid ligger kanelen - i stødt og hel udgave - allerøverst på salgslisterne, for som alle ved, så…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^