"Alle har meget at se til i december med gaveindkøb, madlavning og arrangementer. Mange brande i hjemmet opstår, når vi har travlt i køkkenet og er uopmærksomme. Typisk stiller folk brandfarlige ting på kogepladerne eller forlader køkkenet, mens blusset er tændt", siger ekspert i brandsikkerhed hos Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.
Beredskabsstyrelsens seneste rapport om brandårsager i danske boliger viser, at 31 pct. af brandene starter i køkkenet, der dermed er det mest hyppige arnested, og i etagebyggerier starter hele 56 pct. af brande i køkkenet.
Hver fjerde har oplevet brand eller overhængende fare for brand
If Skadeforsikring behandler hvert år mange brandsager i december, og forsikringsselskabet har netop fået foretaget en undersøgelse af analyseinstituttet Yougov for at få flere indsigter i danskernes holdning til brandsikkerhed og -forebyggelse i hjemmene.
I undersøgelsen svarer mere end hver fjerde, at de har oplevet brand eller overhængende fare for brand inden for de seneste 10 år. Blandt unge mellem 18-29 år har hele 38 pct. oplevet det. Størstedelen af disse situationer – 40 pct. – foregik i køkkenet. Desuden er køkkenet det sted, hvor 61 pct. vurderer, at risikoen for brand i deres bolig er størst.
Alligevel svarer to ud af tre, at de slet ikke eller kun i nogen grad er opmærksom på brandfarer i køkkenet.
"Tallene bekræfter, at der er brug for oplysning og mere opmærksomhed. I de fleste tilfælde, er det heldigvis kun skader på inventar, vi ser, men det er potentielt livsfarlige situationer, der kan opstå, hvis der går ild i vores hjem. Vi ønsker derfor at sætte fokus på brandfare i køkkenet i december", siger Torben Gissel, der er bygningstaksator med speciale i brandskader hos If Skadeforsikring.
Opfordring til øget opmærksomhed omkring brandfare i køkkenet
If Skadeforsikring vil i en kampagne i december minde danskerne om, at køkkenet er et kritisk rum, når det kommer til brandfare. At man skal være opmærksom, når man laver mad og anskaffe slukningsudstyr.
"Vi danskere kan godt lidt at indrette os hyggeligt - i særlig grad i julen. Mange hjem har 3-4 kasser med julepynt, som mange steder får plads mellem øvrigt nips og pynt. Så tingene står tæt på borde og vindueskarme, så hvis gløder eller ild først får fat, så går det hurtigt. Vores klare anbefaling er at skærpe opmærksomheden om, hvor du placerer pynt og dekorationer og især huske på, at der skal være god afstand til varmekilder og levende ild", siger Torben Gissel.
Fem gode råd til sikker december
Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen er enig i, at det er vigtigt med oplysning om brandfare i køkkenet, og at man skal huske at have slukningsudstyr i hjemmet. Han henviser til Beredskabsstyrelsens fem gode råd til en brandsikker december:
- Forlad aldrig et rum med levende lys tændt.
- Bliv i køkkenet, så længe komfuret er tændt.
- Brug ikke kogepladerne som afsætningsplads. Stil ikke andet end gryder og pander på kogepladerne.
- Hav minimum én røgalarm i boligen, og husk at teste den jævnligt.
- Anskaf en pulverslukker, et brandtæppe eller andet slukningsudstyr.