Kategori: Jul

At den traditionelle italienske kage, Panforte, er den perfekte juledessert, hersker der ingen tvivl om. Derimod har de fleste af os nok svært ved at forestille sig bouillonsuppe, dampet fårehoved, syltede sild eller proteinrige larver som hovedret juleaften.

10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild - eller hvad med den traditionelle norske juledelikatesse, dampet fårehoved?

  1. Julespecialitet i det sydlige Afrika: Proteinrige larver

    Mens de tykke larver fra mopan møl tidligere udgjorde en vigtig kilde til protein i afrikanske lande som Zimbabwe, Zambia, Botswana, den nordlige del af Sydafrika og Namibia, så nydes de i dag mest som delikatesse. Da sæsonen for mopan larver netop er omkring jul, er det oplagt at de er en del af juletraditionen.
     
  2. Julespecialitet i Brasilien og Portugal: Klipfisk

    Både i Brasilien og Portugal er klipfisk, bakalau eller bacalao, en juledelikatesse. I Brasilien serveres den med bacon og maniok Farofa, inspireret af Brasiliens oprindelige folk, mens man i Portugal spiser klipfisk gratineret med grøntsager, rodfrugter og bechamelsauce.
     
  3. Julespecialitet i Italien: Bouillonsuppe med tortellini

    Ligesom i Danmark, er suppe populært i vinterhalvåret i Italien. Ikke mindst i julen, er bouillon suppe med kylling og ricotta fyldte tortellini en yderst populær ret.

    Blandt mange skønne italienske desserter, er det især den traditionelle Panforte der serveres i julen.
     
  4. Julespecialitet i Ungarn: Karpesuppe

    I Ungarn kan man kigge langt efter juleanden, her er julens favorit ret nemlig den paprikakrydrede fiskesuppe, Halászlé, der tilberedes med grøntsager, jordfrugter og ferskvandsfisken, karpe.
     
  5. Julespecialitet i Polen: Rødbedesuppe og dublings

    Også i julen nyder polakkerne den dejlige traditionelle rødbedesuppe, barszcz (den polske variant af russisk borsjtj) som serveres med fyldte dublings kaldet pierogi.
     
  6. Julespecialitet i Filippinerne: Grillet svinekød, ris og østerssauce

    I Filippinerne fejres højtiden med den traditionelle ret, Kawali, hvor stykker af mørt, sprødt svinekød serveres med ris og østerssauce.
     
  7. Julespecialitet i Frankrig: Chokoladeroulade

    I Frankrig er julebordets højst skattet delikatesse rouladen, Bûche de Noël. Smagen af chokolade og kagens svampede konsistens er vigtig, men endnu vigtigere er kagens dekoration, som gerne skal få rouladen til at ligne en træstamme.

    Bûche de Noël er også en populær juledessert i Belgien og Schweiz samt i tidligere franske kolonier som Canada og Libanon.
     
  8. Julespecialitet i Rusland: Salat anretning med syltede sild

    Fisk hører hjemme på julebordet i Rusland, især den traditionelle Selyodka Pod Shuboy, hvilket direkte oversat er noget i retningen af 'sild under en pelsfrakke'. Selyodka Pod Shuboy kan bedst beskrives som en salat anrettet i lag af hakket hårdkogte æg, hakkede kogte rødbeder, revet gulerod, hakkede løg, syltede sild i tern og mayonnaise.
     
  9. Julespecialitet i Norge: Dampet fårehoved

    At påstå at alle nordmænd er vilde med retten smalahove, er nok være en overdrivelse. Den traditionelle ret, hvis hovedingrediens er dampet fårehoved, var tidligere en yndet delikatesse, men i dag skal man være meget heldig, hvis man vil smage smalahove.

    Måske tænker du, at der vel heller ikke er meget kød at komme efter på sådan et fårehoved, men nu er det heller ikke kødet der gør retten til en særlig oplevelse. De bedste dele skal efter sigende først og fremmest være øjne og øre, hvorefter man kan gå ombord i små lunser kød fra kraniet.
     
  10. Julespecialitet i England: Svampet krydderkage og brændevin

    Christmas Pudding er en ærkebritisk juledessert. Kagen er tung og svampet, krydret med kanel og ingefær, og fyldt med nødder og dadler. Nydes gerne med brændevin.
Jul
Juleopskrifter - Klassiske juleopskrifter 

Står du for at skulle servere julefrokost eller julemiddag, så bringer vi her vores klassiske yndlings juleopskrifter på flæskesteg med sprøde svær, brunede kartofler, juleskinke, rødkålssalat og juleand og risalamande, samt hjemmebagt lun leverpostej, røget laks, hjemmerørt remoulade, frikadeller,…

Læs mere
Jul
Pletguide: Sådan får du en pletfri jul 

Pletter er irriterende, og ofte også møgbesværlige at få bugt med. Ikke mindst i julen kan genstridige fedt- og rødvinspletter være svære at undgå, så her er det vældigt praktisk at være væbnet med en effektiv pletguide.

Læs mere
Brunkager - Opskrift på hjemmebagte brunkager
Jul
Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Læs mere
Prisen på julefrokosten, slik, marcipan, øl og spiritus stiger, vurderer Statens Statistik
Jul
Danmarks Statistik: Julefrokosten bliver dyrere i år 

Julefrokosten blive dyrere i år, spår Danmarks Statistik. Det gælder både for julefrokoster, der afholdes på restaurant eller inden for hjemmets fire vægge. Det gælder også for julens slik og marcipan samt øl og spiritus.

Læs mere
Julekoncerter: Händels Messias 2023
Jul
Julekoncerter: Händels Messias 2023 

Siden uropførelsen i 1742 har Händels Messias begejstret, og selvom værket egentlig ikke var tænkt som juleoratorium, så er det i dag for mange af os en vigtig del af juletraditionerne.

I år kan Händels storslåede mesterværk igen opleves i mange af landets kirker. Se koncertkalenderen over årets…

Læs mere
Jul
Hvilke grene er velegnede til grenkranse? 

Der er selvfølgelig masser af nostalgi over den traditionelle halmkrans, pyntet med gran, bær og fløjlsbånd, men de senere år ses mange kranse bundet i kviste og grene. Det giver kransene et mere luftigt, let og enkelt udtryk. Og det er slet ikke så svært, at binde grenkranse, og så har du lejlighed…

Læs mere
Jul
6 tips til hvordan du sparer på pengene i julekøkkenet 

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Læs mere
Jul
Genbrug materialer fra haven i julen 

En juledekoration er en dejlig julehilsen at få. De kan købes i butikkerne, og det er måske ikke den store udskrivning, til gengæld er de som regel pyntet med plastikpynt og -gran.

Fremstiller man selv sine juledekorationer, så har man i stedet en fin, personlig gave, som både er billigere og mere…

Læs mere
Jul
Bind en smuk adventskrans 

Grankranse er ren nostalgi. De pynter på døre og i vinduer, kan hænges fra loftet eller stå på bordet som adventskrans med levende lys.

Læs mere
Jul
4 tips til smukke grenkranse, du selv kan lave 

Smukke kranse af efterårsgrene fra løvtræer gør sig godt i juleudsmykningen. De fine, lette kranse skaber stemning ude og inde, kan hænges på vægge og døre, hejses op i loftet eller stå på bordet som adventskrans. Og så er en smuk krans også alletiders gave, når man skal på julevisit hos venner og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^