Kategori: Rent hjem

Kemikalier i tøj, sengetøj og håndklæder

Knap otte ud af ti er godt klar over, at der kan være kemikalierester i deres nye tøj, alligevel er det ikke alle, der vasker deres nye tøj, inden de tager det på.

Tips til mindre kemi i garderoben 

Formaldehyd, fluorstoffer, bisphenol A og ftalater er ofte skjulte kemiske gevinster, når nyt tøj ryger ned fra butikkernes hylder og hjem i tøjskabet. Selv når det drejer sig om stoffer, der ikke er ulovlige ifølge lovgivningen, så kan den samlede udsættelse for kemikalierne være problematisk og give allergiske reaktioner, udslæt og irriteret hud.

Ved at have Miljøstyrelsens anbefalinger med i dine overvejelser, når du køber tøj, sengetøj og håndklæder, kan du mindske uønskede kemikalier i hverdagen:

 • Gør miljømærker til dit go-to valg
  Når du shopper, så gå efter Svanemærket, EU-Blomsten, GOTS eller Oeko-tex. Disse mærker garanterer færre skadelige kemikalier og mere ansvarlige produktionsmetoder.

 • Vask altid nyindkøbt tøj, sengetøj og håndklæder
  Knap otte ud af ti er godt klar over, at der kan være kemikalierester i deres nye tøj, alligevel er det ikke alle, der vasker deres nye tøj, inden de tager det på.
  Ved at vaske nyindkøbt tøj, håndklæder og sengetøj en til to gange inden brug, skylles mange restkemikalier ud inden brug.

4 problematiske kemiske stoffer i tekstiler

 1. Ftalater
  Stoffet ftalater, der blandt andet blødgør plastikken PVC i regntøj, kan være hormonforstyrrende.
 2. Bisphenol A
  Stoffet bisphenol A (BPA), som blandt andet anvendes til farvning af tekstiler, vurderes af Forbrugerstyrelsen som hormonforstyrrende, derfor opfordres forbrugerne til at købe tøj i rene naturmaterialer og miljømærket tøj.
 3. PFAS og fluorstoffer
  PFAS dækker over en stor gruppe af kemiske stoffer, der blandt andet har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber. Stofferne kan ikke nedbrydes, hvilket betyder, at de kan ophobes i miljøet og kroppen med øget risiko for sænket immunforsvar, øget kolesteroltal og hormonforstyrrelser.
  PFAS anvendes ofte til behandling af tekstiler til regn- og vintertøj. Du kan undgå stofferne ved at vælge produkter mærket 'Fri for fluorstoffer', 'PFC-free', 'Gore-tex ePE' eller 'PFAS-free'.
 4. Formaldehyd
  Stof behandlet med formaldehyd krøller mindre, er mere smudsafvisende og en mere holdbar farve. Ifølge Forbrugerstyrelsen er formaldehyd imidlertid et yderst problematisk stof, som kan være allergifremkaldende i selv små doser.
Lav selv betræk til dit strygebræt
Rent hjem
DIY: Lav selv betræk til strygebræt + 10 tips til perfekt strygning 

Det er super nemt at få opfrisket strygebrættet med et fint nyt betræk. Få tips til projektet - og 10 gode råd til, hvordan du får det bedste resultat af strygningen.

Læs mere
Bedste råd til rengøring af gulve
Rent hjem
Sådan får du flotte rene gulve 

Grå skjolder på lud- eller oliebehandlede gulve, matte lakerede gulve, hvide kalkplamager på terrazzogulvet? Her får du de bedste tips til, hvordan du får dit gulv smukt og skinnende rent.

Læs mere
Rengøring uden kemikalier
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^