Kategori: Rent hjem

Lav selv betræk til dit strygebræt

Giv dit gamle strygebræt et frisk, nyt look med dit yndlingsstof og tilføj et fint touch til hjemmet.

DIY: Lav selv betræk til strygebræt + 10 tips til perfekt strygning 

Det er super nemt at få opfrisket strygebrættet med et fint nyt betræk. Få tips til projektet - og 10 gode råd til, hvordan du får det bedste resultat af strygningen.

Sådan gør du:

 • Tag det gamle stof af strygebrættet, og tjek hvorvidt filunderlaget stadig er pænt og intakt. I modsat fald kan du finde stof til strygeunderlag hos stofforretningen eller evt. et færdigsyet strygeunderlag i byggemarkedet.
 • Til selve betrækket skal du vælge et kønt og slidstærkt bomuldsstof.
 • Læg dit strygebræt på stoffet og tegn efter. Læg ca. 10 cm ekstra stof til inden du klipper, så har du til en løbegang.
 • Zigzag kanten, buk op og sy løbegang, træk elastik eller snor gennem løbegang og træk betrækket sammen så det ligger glat.

Tips til strygning af tøj

For at få det bedste resultat af strygningen og undgå at brænde hul i tøjet, er det vigtigt at huske:

 1. Vælg den rette temperatur
  Kontroller tøjets etiket for at finde den anbefalede strygetemperatur. Forskellige materialer kræver forskellige temperaturer - bomuld og linned tåler generelt høj varme, mens syntetiske stoffer som polyester oftest kræver svag varme.
 2. Brug damp
  Mange strygejern har en dampfunktion, der kan hjælpe med at glatte stof ud og fjerne krøller mere effektivt. Damp hjælper med at blødgøre stoffet og gør det lettere at stryge. Sørg for at strygejernet er fyldt med vand, hvis det har en dampfunktion.

 3. Stryg mens stoffet er fugtigt
  Linned, bomuld og hør kan ofte være nemmere at stryge, hvis det er lidt fugtigt. Læg det let fugtige stof på et håndklæde og stryg ved så lav en temperatur som muligt. 

 4. Test varmen
  Inden du stryger hele tøjet, test strygejernet på et lille, skjult område for at sikre, at stoffet ikke skades eller brændes.

 5. Brug et mellemklæde hvis stoffet er sart
  Hvis du er bekymret for direkte varme på stoffet, kan du bruge et tyndt mellemklæde mellem strygejernet og tøjet. Dette kan være et køkkenhåndklæde eller et specielt strygeklæde.

 6. Stryg i rigtig rækkefølge
  Begynd med tøjdele, der kræver lavest varme og arbejd opad. Stryg altid i stoffets længderetning for at undgå at strække det.

 7. Vend tøjet på vrangen
  For at beskytte ydersiden af tøjet, især ved mørkere eller mere sarte stoffer, kan du vende det på vrangen før strygning.

 8. Hold jernet i bevægelse
  Lad aldrig strygejernet stå stille på tøjet. Konstant bevægelse forhindrer at varmen koncentreres på et område for længe.

 9. Brug strygespray
  For ekstra krøllede tøjstykker kan en strygespray eller let fugtning hjælpe med at glatte stoffet.

 10. Lad tøjet køle ned
  Efter strygningen, lad tøjet køle og tørre helt, før du hænger det op eller lægger det sammen, for at sikre at krøllerne ikke kommer tilbage.

 

Kemikalier i tøj, sengetøj og håndklæder
Rent hjem
Tips til mindre kemi i garderoben 

Formaldehyd, fluorstoffer, bisphenol A og ftalater er ofte skjulte kemiske gevinster, når nyt tøj ryger ned fra butikkernes hylder og hjem i tøjskabet. Selv når det drejer sig om stoffer, der ikke er ulovlige ifølge lovgivningen, så kan den samlede udsættelse for kemikalierne være problematisk og…

Læs mere
Bedste råd til rengøring af gulve
Rent hjem
Sådan får du flotte rene gulve 

Grå skjolder på lud- eller oliebehandlede gulve, matte lakerede gulve, hvide kalkplamager på terrazzogulvet? Her får du de bedste tips til, hvordan du får dit gulv smukt og skinnende rent.

Læs mere
Rengøring uden kemikalier
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^