Kategori: Forbrugernyt
Tips til køb af bærbar computer
Tips til køb af bærbar computer 

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. I den overvældende mængde af tekniske specifikationer, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter. Her får du 8 gode råd.

Af Rasmus fra Refurb

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. Med den overvældende mængde af tekniske begreber og specifikationer, der følger med hver enkelt maskine, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter.

Her bringer vi 8 gode tips, som kan sikre dig det optimale køb.1: Få styr på dit behov - inden du leder!
Inden køb af computer, er det altid vigtigt at indkredse sine behov. IT verdenen kan være lidt af en jungle for de uerfarne, men du er godt hjulpet, hvis du har overvejet og gennemtænkt, hvilke behov din computer skal opfylde. Skal du have en computer, der blot skal bruges til Facebook og streaming? Eller skal du kunne redigere i billeder, og måske spille nogle spil?
Så snart du kender dit behov, vil du være meget bedre rustet til at kigge efter din nye computer. Og med specifikke krav er det nemt at få gode råd og anbefalinger af eksperterne, når du ringer ind eller går ned i den lokale IT forretning.

2: Tænk over skærmstørrelse
Bærbare computere kan i dag fås i mange størrelser. Der er de helt små 11-13 tommer mikro bærbare, der er lette at have med på farten, og så er der de store 17 tommer bærbare, som man sjældent tager uden for huset.

De mest normale størrelser er 14 og 15 tommer. Bliver den større end dette, bruges den oftest til grafisk arbejde, og mindre til den meget mobile bruger. Har du den ofte med opå farven (fx sælger eller den studerende) vil jeg anbefale en mindre skærm.

3: Hvor hurtig skal den være?
Når du kigger på computere, får du kastet en masse navne og tal i hovedet, der oftest blot ender med at forvirre mere end de gavner. Jeg har her fremsat nogle nemme små huskeregler, som du kan bruge til at navigere igennem dette.

1. Intel Core 2 Duo
Hvis dette er angivet omkring maskinens processor, vil det vigtigste være for dig at den har minimum 2.0 GHz i hastighed. Hvis den har dette, vil du få en maskine der klarer normale opgaver som internettet og streaming i et normalt tempo.

2. Intel Core i3
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, behøver du ikke tænke yderligere over hvor mange GHz processoren har. Her vil du få en maskine, der kan klare alle normale hverdagsopgaver i et tjept tempo.

3. Intel Core i5/i7
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, får du en maskine med meget kraft, der let og hurtigt klarer hverdagens udfordringer, og kan klare selv hårdere opgaver.

4. RAM
Når du kigger efter en ny computer, skal du også tage stilling til, hvor meget RAM maskinen skal have. Her er en god huskeregel, at hvis du skal have en hurtig maskine, så skal du have min. 4GB RAM. Til normalt brug vil mere ikke være nødvendigt, og hvis du blot skal køre internettet ol. kan du klare dig med 3GB.

4: Pas på ikke at blive ”lokket op”
Hvis du ikke har ekspertisen inden for IT, vil du desværre sagtens kunne løbe ind i sælgere, der vil prøve at sælge dig op til en større maskine. Dette er også en god grund til at være velforberedt, og vide præcist hvad dine behov er, da du så lettere kan sige præcist hvad du gerne vil have. Til langt de flestes normale behov, vil en computer til over 3.000 kroner have langt mere kraft, end de får brug får.

5: Hvis budgettet tillader, køb SSD.
SSD er et ord der ofte nævnes, men mange mennesker ved ikke hvad det indebær. En 'Solid State Drive' (SSD) harddisk, er en harddisk uden bevægelige dele. Dette betyder for dig som forbruger, at du får en harddisk der er op til 7x så hurtigt som en normal harddisk. Dette mærker du allerede fra maskinens opstart, som med en SSD kun tager mellem 20-30 sekunder. Herefter vil du også opleve ved brug af maskinen, at alt hvad du gør går hurtigere.
Det er vigtigt at huske, at SSD harddiske er noget dyrere end normale harddiske, altså vil det oftest kunne betale sig, at have en SSD harddisk inde i maskinen. Og hvis du så har brug for opbevaring af fx en stor mængde billeder, vil tilkøbet af en ekstern harddisk være den bedste løsning.

6: Vær ikke bange for at stille dumme spørgsmål
Vi kan ikke alle være IT eksperter, og da netop IT verdenen kan være svær at navigere rundt i, er det vigtigt at tillade sig selv at stille dumme spørgsmål. Selv de mindste ting kan være relevante for dig som køber, og du skal derfor ikke være bange for at bruge de ressourcer du har til rådighed. Fx at ringe ind og spørge en sælger, eller at lokke en IT kyndig ven til at hjælpe.

7: Tænk over hvor maskinen skal bruges
Der findes computere i mange forskellige klasser, som er lavet med mange forskellige materialer. Det er derfor vigtigt, at du har dette i mente ved købet af en bærbar computer. Skal den bruges i et hjem med små børn, kan det ofte betale sig at købe en maskine af mere holdbare materialer, eller at tilkøbe en elektronik forsikring i tilfælde af uheldet er ude.

8: Tilslutningsmuligheder
Inden du køber en bærbar computer, skal du desuden huske at tjekke hvilke tilslutningsmuligheder den har. Mange bruger i dag deres bærbar til at streame over på et fjernsyn, og det er derfor vigtigt, at du ved hvilke tilslutningsmuligheder den skal have. De fleste bærbare i dag har enten HDMI eller Displayport, der oftest bruges til ovennævnte tilslutning til fjernsyn. Det er dog ikke altid tilfældet, så sørg for at undersøge dette.

Generelt vil det vigtigste ved købet af en bærbar computer være, at man accepterer sine egne begrænsninger og ikke er bange for at bruge lidt ekstra tid på at finde den helt rigtige maskine. Du bruger sikkert din maskine hver eneste dag, og selvom det let kan virke som en uoverskuelig opgave, vil det være en god investering at bruge lidt ekstra tid til at få styr på dine behov.

Læs mere på Refurb.dk >>

Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^