"Hvis man gerne vil undgå pesticider i kosten, kan man vælge blandt de økologiske varianter, som generelt er pesticidfri" siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse på baggrund af beregningerne. Hos Økologisk Landsforening fremhæver chefkonsulent Helle Bossen, at andre undersøgelser viser, at ønsket om at undgå pesticidrester i kosten er danskernes væsentligste årsag til at vælge økologi.
"Mange danskere træffer allerede det sikreste valg og køber økologi fremfor at satse på, at stofferne ikke er skadelige" siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.
Lille indsats – stor forskel
De nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet er baseret på tal fra den danske pesticidkontrol fra 2012-2017, og de viser også, at man kan gøre en stor forskel med en lille indsats, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester.
"Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man som ny økologisk forbruger vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man næsten halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang" siger Helle Bossen.
Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således reducere sit indtag af pesticider med 46 procent. Det viser den nye beregning fra DTU Fødevareinstituttet, som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.
Beregningen viser for eksempel, at æbler alene står for 15 procent af danskernes relative indtag af pesticidrester. Det skyldes dels, at danskerne spiser mange æbler og dels, at der ofte findes rester af pesticider i ikke-økologiske æbler.
Økologi er det sikreste valg
"Vi oplever, at fakta om pesticidrester i maden ofte overrasker folk. Det er for eksempel en øjenåbner for mange, at der ifølge de nyeste tal er hele 23 forskellige pesticidrester i ikke-økologiske vindruer. Eller at der også findes mange pesticidrester i forarbejdede varer som for eksempel mel og rødvin. Risikoen for pesticidrester er mindre i danske varer, men flere bliver overraskede over at høre, at der alligevel var pesticidfund i hver tredje af de danske ikke-økologiske frugter og grøntsager ved seneste kontrol. Det mest sikre valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad, er at vælge økologisk" siger Helle Bossen.
Fakta:
- Der er rester af pesticider i 71 procent af ikke-økologisk frugt, og 42 procent af ikke-økologiske grøntsager i dagligvarehandlen, viser DTU Fødevareinstituttets seneste årsrapport.
- Hver tredje ikke-økologiske danske frugt og grøntsag indeholder rester af pesticider, ifølge den seneste pesticidkontrol med tal fra 2017.
- Kun yderst sjældent bliver der fundet pesticidrester i økologiske varer. I øko-produktioner er det tilladt at anvende nogle ganske få sprøjtemidler.
- 14,6 procent af det samlede fødevaresalg i den danske dagligvarehandel er økologisk. Det er verdens højeste andel af økologiske varer.
- Mere end halvdelen af danskerne køber i dag økologi hver eneste uge.