Jordbær er med blandt de fødevarer, der bidrager mest til pesticidresterne i danskernes kost. Jordbær står på 8. pladsen over den ikke-økologiske frugt og grøntsager, der bidrager med flest pesticidrester, ifølge DTU Fødevareinstituttets nye beregninger. På førstepladsen er æblerne.

Sådan halverer du dit indtag af pesticider 

Ved blot at købe æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler i en økologisk udgave kan man næsten halvere sit indtag af pesticider. Det viser helt nye beregninger fra DTU. Med en lille indsats kan man således gøre en stor forskel, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester, påpeger Økologisk Landsforening.

"Hvis man gerne vil undgå pesticider i kosten, kan man vælge blandt de økologiske varianter, som generelt er pesticidfri" siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse på baggrund af beregningerne. Hos Økologisk Landsforening fremhæver chefkonsulent Helle Bossen, at andre undersøgelser viser, at ønsket om at undgå pesticidrester i kosten er danskernes væsentligste årsag til at vælge økologi.

"Mange danskere træffer allerede det sikreste valg og køber økologi fremfor at satse på, at stofferne ikke er skadelige" siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

 

Lille indsats – stor forskel

De nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet er baseret på tal fra den danske pesticidkontrol fra 2012-2017, og de viser også, at man kan gøre en stor forskel med en lille indsats, hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester.

"Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man som ny økologisk forbruger vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man næsten halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang" siger Helle Bossen. 

Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således reducere sit indtag af pesticider med 46 procent. Det viser den nye beregning fra DTU Fødevareinstituttet, som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer. 

Beregningen viser for eksempel, at æbler alene står for 15 procent af danskernes relative indtag af pesticidrester. Det skyldes dels, at danskerne spiser mange æbler og dels, at der ofte findes rester af pesticider i ikke-økologiske æbler.

 

Økologi er det sikreste valg

"Vi oplever, at fakta om pesticidrester i maden ofte overrasker folk. Det er for eksempel en øjenåbner for mange, at der ifølge de nyeste tal er hele 23 forskellige pesticidrester i ikke-økologiske vindruer. Eller at der også findes mange pesticidrester i forarbejdede varer som for eksempel mel og rødvin. Risikoen for pesticidrester er mindre i danske varer, men flere bliver overraskede over at høre, at der alligevel var pesticidfund i hver tredje af de danske ikke-økologiske frugter og grøntsager ved seneste kontrol. Det mest sikre valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad, er at vælge økologisk" siger Helle Bossen.

 

Fakta:

  • Der er rester af pesticider i 71 procent af ikke-økologisk frugt, og 42 procent af ikke-økologiske grøntsager i dagligvarehandlen, viser DTU Fødevareinstituttets seneste årsrapport.
  • Hver tredje ikke-økologiske danske frugt og grøntsag indeholder rester af pesticider, ifølge den seneste pesticidkontrol med tal fra 2017.
  • Kun yderst sjældent bliver der fundet pesticidrester i økologiske varer. I øko-produktioner er det tilladt at anvende nogle ganske få sprøjtemidler.
  • 14,6 procent af det samlede fødevaresalg i den danske dagligvarehandel er økologisk. Det er verdens højeste andel af økologiske varer.
  • Mere end halvdelen af danskerne køber i dag økologi hver eneste uge.

 

 

Når du pakker til hjemrejsen, husk at tjekke din bagage for væggelus.
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig meget ubehagelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at slippe af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds, tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere.

Årsagerne til den ulige fordeling er blandt andet:

Læs mere
Grillsikkerhed: Gode råd til sikker brug af grillen.
Forbrugernyt
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Sammenlign priser på forsikringer
Forbrugernyt
Betaler du for meget for din forsikring? 

Mange går stadig glip af en billigere forsikring, lyder det fra pensionskassers erhvervsorganisation Forsikring & Pension. Flere forbrugere er bevidste om, at de muligvis kan få en billigere eller bedre forsikring, men mange får alligevel ikke undersøgt mulighederne.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^