Psykologens fem råd: Sådan undgår du stress i trafikken  

Mange bilister oplever dagligt stress og frustration i trafikken, ligesom jagten på en ledig p-plads ofte er anledning til sved på panden. Ifølge en ny undersøgelse, stresses især kvinder i trafikken ofte fordi de i forvejen har travlt og er under tidspres. Ifølge psykolog og stressekspert Mette Kroier, kan man gennem blandt andet prioritering og planlægning undgå at stresse i trafikken.

Hvert minut tæller i hverdagen

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget af YouGov for parkeringsappen EasyPark, oplever hele 72% af danske bilister stress eller frustration, når bilen skal parkeres, og 32% svarer, at de bliver stressede af parkeringsjagten allerede inden der er gået fem minutter. Ifølge Mette Kroier hænger det, især for kvinders vedkommende, sammen med, at kvinder ofte er under stort tidspres i hverdagen.

”Vi er generelt pressede – især os kvinder med de ambitioner, vi har, om både at matche mændene på jobmarkedet og samtidig være perfekte mødre, perfekte veninder, perfekte døtre og perfekte elskerinder. På den måde har vi flere typer af ’jobs’, og når vi så skal finde en parkeringsplads – i en hverdag, der i forvejen er presset – skal der ikke meget til, før vi er oppe på kogepunktet. Det handler ikke om, at vi bliver gale over ikke at finde en parkeringsplads, men om at vi skal forholde os til endnu et problem i en hverdag, der ikke hænger sammen,” forklarer psykolog Mette Kroier, stifter af Psykologhuset Kroier, hvor hun bl.a. hjælper danskere med at håndtere stress. 

”Vi er så pressede på tid, at det ofte handler om minutter, når vi skal have dagen til at hænge sammen – især for kvinder med børn mellem 0 og 14 år. Hvis man er sent på den, allerede inden man kommer på arbejde, fordi et af børnene nægtede at tage sko på, så har man et højt adrenalinniveau, og så skal der ikke meget til, før man oplever stress. Det fører til, at man får problemer med at huske og at koncentrere sig, og på længere sigt kan det medføre nedsat humør og stressrelateret depression,” uddyber Mette Kroier. 

Kvinder bedst til at holde hovedet koldt 

Selvom både mænd og kvinder oplever stress, når bilen skal parkeres, er det altså de travle og tidspressede kvinder, der hurtigst bliver pressede og nærmer sig kogepunktet. Alligevel er kvinder bedst til ikke at koge over, til at slå koldt vand i blodet og til at overholde reglerne i trafikken – på trods af stress og jag. Ifølge EasyParks undersøgelse er det nemlig tydeligt, at kvindelige bilister er mere lovlydige end mandlige. Kun 14 % af kvinderne bag rattet vil bevidst bryde parkeringsreglerne, mens hele 27 % af mændene i førersædet tilstår, at de indimellem reglerne ud fra den betragtning, at de nok ikke bliver opdaget. 

Reptilhjernen slår til

For at finde forklaringen på dette skal vi helt tilbage til kønsrollerne i jæger- og samlersamfundet.
”Vi mennesker har jo bare en reptilhjerne. I tidernes morgen sørgede mænd for, at arten overlevede, mens kvinder sørgede for, at arten blev holdt i live. Fordi mænd var jægere, er de typisk mere risikovillige, mens kvinder dyrker forudseenhed, fordi deres opgave var at passe på, at børnene ikke faldt i søen eller bålet. Når mænd kører i bil, har de en lille kamp mod andre, fordi de godt kan lide spænding,” fortæller Mette Kroier og tilføjer om de 14% af kvinderne, som alligevel bevidst bryder reglerne:
”Nogle kvinder er mere risikovillige end andre, og nogle har simpelthen et for stramt skema til at nå det hele, og det påvirker så helt praktisk vores adfærd i trafikken.” 

Gode råd til at undgå stress i trafikken 

Heldigvis er der flere gode råd og hjælpemidler, som gør det mindre stressende at finde den ledige p-plads. Mette Kroier giver her fem gode og enkle råd: 

  1. Vær i god tid: ”Et godt råd er at prioritere at køre 10 minutter før tid. I bilen sidder vi jo alligevel ned, så der kan man faktisk slappe af.” Måske kan man endda sætte sin egen musik på og nyde tiden lidt.
  2. Træk vejret ordentligt: ”Det er vigtigt at trække vejret ordentligt. I det her samfund trækker vi mennesker vejret overfladisk. Jeg har fx øvet mig i at tage tre dybe indåndinger og puste langsomt ud, når jeg holder for rødt. Den lille pause er faktisk en god mulighed for at trække vejret ordentligt, og det kan give noget ro til systemet – som et lille quickfix. Det kan man også gøre, når man står i kø i et supermarked.” 
  3. Tænk ikke på negative ting: ”Det er en god idé at forsøge at holde bekymringer ude, som man alligevel ikke kan gøre noget ved, når man er i bilen.” 
  4. Husk at motionere: ”Sørg for at få motion hver dag efter arbejde. Adrenalin skal nemlig gås eller løbes ud af benene, og det sker jo ikke i bilen, hvor man sidder stille.” 
  5. Brug hjælpemidler: ”Der findes flere hjælpemidler, der kan give én følelsen af, at man får noget støtte i en given situation – fx i parkeringssituationen. Det nytter at få en hjælpende hånd.” EasyPark har fx en funktion i appen, der viser bilister den bedste vej gennem byen – det vil sige den rute, hvor der er størst sandsynlighed for en ledig p-plads tæt på deres destination.
International day of charity, Unicef
Forbrugernyt
International Velgørenhedsdag: Små handlinger, store forandringer 

Den 5. september markerer vi International Velgørenhedsdag – en dag, der fejrer global solidaritet og indsatsen for at udrydde fattigdom. Det er en oplagt mulighed for at reflektere over, hvordan vi hver især kan bidrage til en bedre verden.

Læs mere
Tjekliste: Bæredygtige valg i hverdagen
Forbrugernyt
Tjekliste til en grønnere hverdag: Små skridt til store forandringer 

At leve mere bæredygtigt i hverdagen behøver ikke være besværligt. Med enkle justeringer kan vi alle tage skridt mod en grønnere fremtid.

Disse små tiltag kan gøre en stor forskel. Vi har samlet en liste med praktiske og inspirerende råd, som kan hjælpe dig med at integrere bæredygtige vaner i din…

Læs mere
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farlige produkter på Temu-platformen.
Forbrugernyt
Forbrugerrådet Tænk advarer mod Temu 

Forbrugerrådet Tænk har netop offentliggjort en undersøgelse, hvor 38 produkter fra den populære kinesiske handelsplatform Temu er blevet testet. Resultaterne er bekymrende: hele 30 af produkterne overholder ikke de europæiske regler, og mange viser sig at have alvorlige sikkerhedsproblemer.

Læs mere
Når du pakker til hjemrejsen, husk at tjekke din bagage for væggelus.
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig meget ubehagelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at slippe af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i…

Læs mere
Fordærvet kød symptomer
Forbrugernyt
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds, tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere.

Årsagerne til den ulige fordeling er blandt andet:

Læs mere
Grillsikkerhed: Gode råd til sikker brug af grillen.
Forbrugernyt
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Sammenlign priser på forsikringer
Forbrugernyt
Betaler du for meget for din forsikring? 

Mange går stadig glip af en billigere forsikring, lyder det fra pensionskassers erhvervsorganisation Forsikring & Pension. Flere forbrugere er bevidste om, at de muligvis kan få en billigere eller bedre forsikring, men mange får alligevel ikke undersøgt mulighederne.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^