Populært legetøj fyldt med farlig kemi 

Skumfigurer – såkaldte squishies - der er rare at trykke på og røre ved, kan udgøre en sundhedsrisiko for børn. Det viser Miljøstyrelsens undersøgelse af 12 typer af squishies, der blev analyseret for afgasning af kemiske stoffer. Samtlige 12 produkter afgav skadelige stoffer i så høje koncentrationer, at det kan medføre en risiko, hvis børn leger med dem i længere tid.
"Det er helt uacceptabelt, at der sælges legetøj, som kan skade børn. Det er branchens ansvar, at de produkter, de sælger, er lovlige og fri for skadelig kemi. I dette tilfælde er der tale om alvorlige overtrædelser, hvor børn indånder stoffer, der kan være slimhindeirriterende og på sigt skade forplantningsevnen og leveren" siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Squishies væk fra hylderne

Det er et led i kemiindsats 2018-21 at undersøge forbrugerprodukter, særligt med fokus på produkter målrettet sårbare grupper som f.eks. børn. Miljøstyrelsens undersøgelse af den populære squishy blev sat i gang i marts, fordi squishies ofte lugter kemisk og parfumeret.

"Når alt legetøjet indeholder for mange skadelige stoffer, så blinker advarselslampen. Det tyder på, at der kan være et generelt problem med alle squishies på markedet. Jeg mener derfor, at forhandlere og importører skal tage deres ansvar alvorligt og få alle squishies væk fra hylderne nu. De skal ikke tilbage på hylderne, før det kan dokumenteres, at de ikke afgiver stoffer, der udgør en risiko for børnene" siger Jakob Ellemann-Jensen.

Fakta:

  • En squishy er en lille skumplastfigur, som børn kan samle på og lege med.
  • Miljøstyrelsen har fået testet 12 squishies for såkaldt afgasning af kemiske stoffer.
  • Resultaterne viser, at alle 12 squishies afgasser kemiske stoffer i så høje koncentrationer, at der for nogle stoffer kan være en høj risiko, hvis børn f.eks. sover med squishies eller har mange squishies stående på et børneværelse.
  • Da alle 12 analyserede squishies viser sig at være problematiske, tyder det på, at der er tale om et generelt problem.
  • De identificerede stoffer, er bl.a. dimethylformamid, styren og toluen.
  • Stofferne er bl.a. skadende for forplantningsevnen, kræftfremkaldende, leverskadende, slimhindeirriterende eller øjenirriterende.
  • Legetøjet er indkøbt i både fysiske legetøjsbutikker, mindre butikker, danske og udenlandske netbutikker. 

Læs mere om Miljøstyrelsens undersøgelse her.



Forbrugernyt
Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
Forbrugernyt
Svindlerne har ældre kvinder i sigtekornet - igen 

Telefonen ringer, og personen i den anden ende giver sig ud for at være fx medarbejder hos Nets' sikkerhedsafdeling, dit pengeinstitut, politiet eller noget helt fjerde. Medarbejderen siger, at vedkommende blot vil gøre dig opmærksom på, at der i øjeblikket er svindlere, som forsøger at hæve penge…

Læs mere
Forbrugernyt
Forsikringsselskabet: Sådan dækker rejseforsikringen hvis corona-restriktioner forhindrer rejse 

Foråret og de lysere tider har vækket danskernes ferie- og rejselyst, men mange er i tvivl om, hvordan de er dækket, hvis de bestiller sommerens rejse sydpå nu, hvor rejsevejledningen har farvet landene røde.

Læs mere
Forbrugernyt
COVID-19: Mindsk smitterisikoen på indkøbsturen 

Hvad skal man huske, når man skal en tur i supermarkedet? Skal man spritte fødevareemballagen af? Hvordan holder man god hygiejne i køkkenet? Og hvordan opbevarer man maden korrekt?

Vil du vide, hvad du kan gøre for at mindske smitterisikoen på indkøbsturen, så har Michael René, lektor i…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Regler for udlejning af bolig til egne børn og familie 

Hos Danske BOLIGadvokater kommer der ofte spørgsmål vedrørende udlejning til egne børn, nærtstående familie og slægtninge. For hvordan er det nu lige med reglerne for det? Hvordan beskattes den indtægt, man opnår? Og hvordan er reglerne, hvis man som forælder køber en lejlighed og lader sit barn bo…

Læs mere
Forbrugernyt
Genbrugstrend: Mange handler genbrugstøj på nettet 

Mens landets genbrugsbutikker holder lukket, er flere begyndt at købe brugt tøj online. Det mærker man hos den sociale hjælpeorganisation, Blå Kors, som udover en lang række fysiske genbrugsbutikker, også driver webshoppen lidtsmartere.dk. De seneste to måneder har man modtaget over dobbelt så mange…

Læs mere
Vinter
Brød til vandfuglene kan sprede fugleinfluenza 

Vinterfodring af vandfugle er kutyme på denne tid af året, men de store fugleflokke kan bidrage til spredning af fugleinfluenza, som der netop er konstateret tilfælde af på Sjælland. Ifølge Dyrenes Beskyttelse så foregår fodring af vandfugle ofte fra de samme steder langs bredden, og det øger…

Læs mere
Vinter
Sne & frost: Husejers forpligtelser 

I en tid, der byder på sne og frostgrader, er fortorvene spejlglatte med øget risiko for at der sker faldulykker. Er man husejer, er man forpligtet til at følge med i vejrudsigten, når der er udsigt til sne. Fortovet skal være ryddet for sne inden man tager afsted på arbejde om morgenen, hvis det…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Beskyt din arv - Fire råd til at minimere boafgiften 

Boafgiften er en kilde til frustration hos både arveladere og pårørende som gerne vil sikre, at arven lander det rigtige sted. En hjælpende hånd fra advokaten hjælper med at minimere boafgiften uden dårlig samvittighed.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^