Kategori: Vinter

Sådan mindsker du spredning af fugleinfluenza – tips til fodring og beskyttelse.

Beskyttelse mod fugleinfluenza starter med enkle handlinger: Hold foderautomater rene, undgå at fodre vandfugle, og indberet fund af døde fugle til Fødevarestyrelsen

Guide: Sådan mindskes risikoen for spredning af fugleinfluenza 

Fugleinfluenza er en alvorlig udfordring, der især kræver opmærksomhed i vintermånederne. Sygdommen spredes nemt blandt fugle, og vinterfodring kan utilsigtet forværre problemet.

Her får du vores guide med konkrete tips til, hvordan du fodrer småfugle sikkert, undgår at tiltrække sygdomsbærere og beskytter både vilde dyr og dine egne kæledyr.

Som hundeejer finder du desuden praktiske råd til at reducere risikoen for, at din hund kommer i kontakt med smittede fugle.

Undgå at fodre vandfugle 

Selvom vinterfodring af vandfugle er en tradition for mange, kan det have alvorlige konsekvenser. Når fugle samles i store flokke ved de samme foderpladser, øges risikoen for, at sygdomme som fugleinfluenza spredes.

Sygdommen overføres nemt via afføring, fjer og spyt, hvilket gør det muligt for smittede fugle at overføre sygdommen til raske. For at mindske denne risiko anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man helt undlader at fodre vandfugle, især ved søer, gadekær og andre naturlige samlingssteder.
 


 

Finder du døde eller syge fugle, er det vigtigt at handle hurtigt

Hvis du finder en død vild fugl, skal du lade den ligge. Indberet fundet til Fødevarestyrelsen, så myndighederne kan overvåge smitten og iværksætte nødvendige tiltag. Brug appen FugleinfluenzaTip, hvis du finde​r en død fugl i naturen. Sørg for at have en nøjagtig beskrivelse af stedet, hvor du har fundet fuglen.

Download appen:


 

Hvad er fugleinfluenza?

Fugleinfluenza er en virus, der findes i flere varianter. I Danmark er H5N8 den mest udbredte type, som primært rammer fugle og ikke udgør en direkte fare for mennesker. Sygdommen kan dog medføre betydelige økonomiske og miljømæssige konsekvenser, hvis den spreder sig til fjerkræbesætninger.  

Selvom risikoen for menneskesmitte vurderes som lav, er det vigtigt at tage forholdsregler for at minimere smitte mellem fugle og andre dyr.
 

Særlige forholdsregler for hundeejere

Som hundeejer kan du tage ekstra forholdsregler for at beskytte din hund mod fugleinfluenza. Selvom risikoen for, at hunde smittes, er lav, er følgende råd værd at følge:  

  1. Hold din hund i snor
    Især i områder med mange fugle eller fund af døde fugle.  
  2. Undgå kontakt med fugleafføring eller døde fugle
    Sørg for, at din hund ikke snuser eller rører ved dem.  
  3. Rens hundens poter
    Vask dem grundigt efter gåture i områder med mange fugle.  
  4. Kontakt dyrlægen ved symptomer
    Hvis din hund virker syg eller træt efter at have været i kontakt med fugle, bør du søge råd hos dyrlægen.
     

Er det sikkert at fodre fugle i haven?

Fodring af småfugle i haven kan være en hyggelig aktivitet, men det kræver omtanke for at minimere risikoen for sygdomsspredning:  

  1. Brug foderautomater
    Hold foderet tørt og væk fra jorden, så det ikke bliver kontamineret.  
  2. Rengør foderpladser
    Vask dem regelmæssigt med varmt sæbevand for at fjerne bakterier og virus.  
  3. Placér foderet korrekt
    Undgå at placere det tæt på fjerkræbesætninger eller steder, hvor vilde fugle ofte samles.  

Hvis der er konstateret fugleinfluenza i dit nærområde, anbefales det helt at undlade at fodre fugle.

Hjemmebagte croissanter kræver lidt tålmodighed, men resultatet er det hele værd.
Opskrifter & råvarer
Fransk vinterhygge: Kakao med appelsinlikør og hjemmebagte croissanter 

Forestil dig en grå vinterdag i Paris, hvor du søger ly på en lille, lun café. Duften af friskbagte croissanter og varm kakao fylder luften, og med en sprød, smørfyldt croissant og en kop dampende kakao tilsat et strejf af aromatisk Cointreau glemmer du hurtigt alt om det kolde, våde vejr ... …

Læs mere
Vinter
Sådan beskytter du hundens poter mod vejsalt 

Traveture med hunden i sne og frost kan være en skøn vinteraktivitet, men vintervejret kan også være hårdt for hundens poter. Især vejsalt, sne og frost kan give ubehagelige og smertefulde skader, hvis man ikke tager de nødvendige forholdsregler.

Med en stribe enkle råd og fornuftige vaner kan du…

Læs mere
Vinter
Skru ned for temperaturen og op for søvnkvaliteten 

I især vintermånederne vågner mange af os og er overophedet som resultat af vores tendens til at skrue op for temperaturen i soveværelset, når kulden melder sin ankomst. Her får du søvnekspert Mikael Rasmussen og kiropraktor Michael Randsøes tips til, hvordan du sikrer dig en god søvnkvalitet i…

Læs mere
Vinter
Sne & frost: Husejers forpligtelser 

I en tid, der byder på sne og frostgrader, er fortorvene spejlglatte med øget risiko for at der sker faldulykker. Er man husejer, er man forpligtet til at følge med i vejrudsigten, når der er udsigt til sne. Fortovet skal være ryddet for sne inden man tager afsted på arbejde om morgenen, hvis det…

Læs mere
Vinter
Sne & frost: Hvornår dækker forsikringen ved sprængte vandrør? 

Fygesne kan være et problem især for sommerhusejere, fordi sneen kan finde vej ind på loftet gennem selv de mindste sprækker og revner i tag og gavl. Sneen udgør intet problem så længe, det er frostvejr, men når tøvejret sætter ind og der bliver plusgrader i loftsrum, så smelter sneen. Og det kan…

Læs mere
Vinter
Tips til vinterfodring af havens fugle 

Med udsigt til sne og frost, er det en god idé at holde lidt øje med havens fugle, og sørge for at de har mad og drikke. Få gode tips til fodring og læs mere om, hvilken type foder, der er mest populært hos de enkelte fuglearter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^