Forbrugere og økologiske landmænd støtter mere mad til bierne
Der findes 288 forskellige arter af bier i Danmark, men i de seneste årtier er antallet af de vilde bestøvere gået tilbage, ikke mindst blandt bierne. For eksempel har vi officielt 29 arter af humlebier herhjemme, men tre af arterne er ikke registreret de seneste 70 år. Yderligere ni arter er rødlistede, bl.a. felthumle og kløverhumle. Bierne er bl.a. truet af mangel på føde, for få levesteder og af landbrugets sprøjtegifte, vurderer Økologisk Landsforening.
Derfor har Økologisk Landsforening lanceret projektet 'Mere mad til bierne', og allieret sig med 250 økologiske landmænd, som i det tidlige forår hver især har sået 1000 kvadratmeter med et særligt frømiks, der vil blomstre hen over hele sommeren.
"Alle 250 landmænd har frivilligt taget landbrugsjord ud af drift for at give bierne en stor pollen- og nektarbuffet," siger Christina Udby Hansen fra Økologisk Landsforening, og forklarer, at de såede frø samlet set giver et areal med bi-venlige blomster, der svarer til 35 fodboldbaner i samme størrelse, som Parken i København.
Forbrugerne hjælper også bierne
Ifølge Christina Udby Hansen har der ikke været problemer med at støve de 250 økologiske landmænd op, der vil så frøene ud som blomsterstriber på deres ejendom. Tværtimod.
"Vi har heldigvis mærket en stor vilje til at give de betrængte bestøvere en hjælpende hånd. Ikke kun blandt de økologiske landmænd, men også hos forbrugerne, der med et stykke jord i haven eller altankassen kan være med til at gøre en forskel" siger Christina Udby Hansen.
Ud over frøene til de 250 landmænd, er der i april også delt ud af i alt 70.000 poser med økologiske frø til forbrugerne med hjælp fra Føtex, Bilka og nemlig.com.
"De vilde biers bestøvning af planter og træer er vigtig for os alle – hvad enten vi er landmænd eller forbrugere. Bestøvningen er afgørende for, at vi kan dyrke grøntsager, frugt og producere andre fødevarer - faktisk er 84 procent af alle plantearter og 76 procent af Europas samlede fødevareproduktion afhængig af bier og andre bestøvere" siger Christina Udby Hansen.
Økologiske valg støtter en rigere natur
Hun understreger også, at forbrugerne også kan støtte en rigere natur med mere mad til bierne ved at vælge at købe og spise økologisk.
"Så produceres maden uden sprøjtegifte, der ellers kan påvirke bierne negativt" siger Christina Udby Hansen og refererer til forskning, der viser, at der er op til 26 procent flere vilde bestøvere i og omkring de økologiske marker sammenlignet med konventionelle marker.