Klip vægen og undgå sod

Klip vægen og undgå sod - 9 gode råd om levende lys 

Vi går mørkere tider i møde, og det betyder flere levende lys. Især for danskerne, som er det folkefærd i verden, der brænder flest levende lys; næsten 6 kilo årligt pr. dansker, ifølge Teknologisk Institut. Denne afbrænding påvirker indeklimaet i hjemmet, hvor levende lys er blevet udpeget som en af hovedkilderne til partikler i luften sammen med blandt andet brændeovne. Nogle enkle forholdsregler kan betyde, at stearinlysene afgiver mindst muligt sod.

  1. Undgå træk, som får lyset til at blafre, sode og dryppe. Hvis flammen blafrer, spreder lyset flere partikler.
  2. Klip vægen ned til cirka 1 centimeter, inden du tænder lyset første gang. Men klip også vægen efter lyset har været tændt. Lange væger får lyset til at sode mere. Fjern også eventuelle væge- og tændstikstumper, så brænder lyset mere stabilt.
  3. Placér lysene i en stabil stage eller på et stabilt underlag i tilpas afstand fra gardiner og uden for børns og kæledyrs rækkevidde. Pas især på fyrfadslys, som kan blive meget varme i bunden.
  4. Pust lyset ud, inden du flytter det.
  5. Lys bør placeres med god afstand i mellem hinanden. Det øger brændetiden, og får lyset til at brænde mere stabilt.
  6. Vælg lys med den rigtige form. Fyrfadslys forurener lidt mindre end andre typer. De brænder langsommere på grund af deres form og spreder derfor færre partikler over tid end både bloklys og stagelys. Men det gælder kun, hvis du ikke tænder mange fyrfadslys i stedet for eksempelvis 1 stagelys. Antallet af lys har betydning for antallet af sodpartikler.Beskær kanterne på bloklyset, så flammen ikke brænder langt nede i et hul. Mindre ilt til flammen betyder mere sod.
  7. Sluk lyset med en lyseslukker eller mellem to fingre i stedet for at puste det ud.
  8. Luft godt ud efter at du har slukket lyset. Rådet gælder også, selv om du bor ud til en trafikeret gade – der er stadig langt færre partikler ude end inde efter en omgang stearinlyshygge.
    Brug aldrig lukkede stager og lygter indendørs. Lukkede stager og lygter til lys er gode, hvis du gerne vil have levende lys udendørs, men de kan være problematiske at tænde op for inde.
    Nogle former for lyslygter kan ikke tilføre nok luft til lysene, og så soder de mere. Andre lygter kan afgive giftige stoffer fra metaloverflade eller maling, når lysene varmer dem op.
  9. LED-lys er bedst for dit helbred. LED-lys er løsningen, hvis du helt vil undgå de skadelige sodpartikler fra levende lys. Bloklys, juletræskæder og fyrfadslys kan du finde i LED-udgave. Mange af disse LED-lys lyser op på en måde, der minder fint om rigtige stearinlys, selvom de er elektriske. 

Kilde: Varafakta/DTU's Institut for Byggeri og Anlæg/Forbrugerrådet TÆNK

Forbrugernyt
Hver 10. dansker har fået stjålet cyklen: Sådan gør du livet surt for cykeltyven 

Forårets lyse dage og lune temperaturer betyder, at cyklen igen bliver fundet frem og bliver det foretrukne transportmiddel for mange danskere. Desværre betyder det også øget aktivitet hos cykeltyvene.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
Forbrugernyt
Svindlerne har ældre kvinder i sigtekornet - igen 

Telefonen ringer, og personen i den anden ende giver sig ud for at være fx medarbejder hos Nets' sikkerhedsafdeling, dit pengeinstitut, politiet eller noget helt fjerde. Medarbejderen siger, at vedkommende blot vil gøre dig opmærksom på, at der i øjeblikket er svindlere, som forsøger at hæve penge…

Læs mere
Forbrugernyt
Forsikringsselskabet: Sådan dækker rejseforsikringen hvis corona-restriktioner forhindrer rejse 

Foråret og de lysere tider har vækket danskernes ferie- og rejselyst, men mange er i tvivl om, hvordan de er dækket, hvis de bestiller sommerens rejse sydpå nu, hvor rejsevejledningen har farvet landene røde.

Læs mere
Forbrugernyt
COVID-19: Mindsk smitterisikoen på indkøbsturen 

Hvad skal man huske, når man skal en tur i supermarkedet? Skal man spritte fødevareemballagen af? Hvordan holder man god hygiejne i køkkenet? Og hvordan opbevarer man maden korrekt?

Vil du vide, hvad du kan gøre for at mindske smitterisikoen på indkøbsturen, så har Michael René, lektor i…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Regler for udlejning af bolig til egne børn og familie 

Hos Danske BOLIGadvokater kommer der ofte spørgsmål vedrørende udlejning til egne børn, nærtstående familie og slægtninge. For hvordan er det nu lige med reglerne for det? Hvordan beskattes den indtægt, man opnår? Og hvordan er reglerne, hvis man som forælder køber en lejlighed og lader sit barn bo…

Læs mere
Forbrugernyt
Genbrugstrend: Mange handler genbrugstøj på nettet 

Mens landets genbrugsbutikker holder lukket, er flere begyndt at købe brugt tøj online. Det mærker man hos den sociale hjælpeorganisation, Blå Kors, som udover en lang række fysiske genbrugsbutikker, også driver webshoppen lidtsmartere.dk. De seneste to måneder har man modtaget over dobbelt så mange…

Læs mere
Vinter
Brød til vandfuglene kan sprede fugleinfluenza 

Vinterfodring af vandfugle er kutyme på denne tid af året, men de store fugleflokke kan bidrage til spredning af fugleinfluenza, som der netop er konstateret tilfælde af på Sjælland. Ifølge Dyrenes Beskyttelse så foregår fodring af vandfugle ofte fra de samme steder langs bredden, og det øger…

Læs mere
Vinter
Sne & frost: Husejers forpligtelser 

I en tid, der byder på sne og frostgrader, er fortorvene spejlglatte med øget risiko for at der sker faldulykker. Er man husejer, er man forpligtet til at følge med i vejrudsigten, når der er udsigt til sne. Fortovet skal være ryddet for sne inden man tager afsted på arbejde om morgenen, hvis det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^