Hjælp til sikker shopping

Hjælp til sikker shopping 

Den lille ugle Howard er en interaktiv shoppingassistent, der fra i dag kan hjælpe forbrugerne med at skelne de seriøse butikker i cyberspace fra de useriøse, inden de handler.

Her er uglen Howard. Howard er Forbruger Europas nyeste væbner i forsøget på at hjælpe forbrugerne på det europæiske e-handelsmarked. Howard er en interaktiv shoppingassistent, der fra i dag kan hjælpe forbrugerne med at skelne de seriøse butikker i cyberspace fra de useriøse, inden de handler.

”Howard kan selvfølgelig ikke garantere forbrugerne, at de gør en god handel. Men der er nogle helt basale ting, han kan tjekke, som giver et fingerpraj om, hvorvidt det er en pålidelig forretning forbrugeren er kommet ind i,” siger Peter Fogh Knudsen, leder af Forbruger Europa, der står bag Howard.

Howard er et lille interaktivt værktøj, du kan hente på <link https: www.forbrugereuropa.dk dansk fakta-raad ehandel howard _blank> Forbrugereuropa.dk, før du surfer ud på nettet for at shoppe. Når du herefter aktiverer Howard i din browser, følger han med dig ind og ud af butikkerne på nettet, og tjekker om det er en ordentlig forretning, du er kommet ind i, eller om det er en af dem med et blakket ry. Howard ved, hvilke ting han skal tjekke, og hvilke andre hjemmesider han skal spørge til råds for at finde ud af, om det er en seriøs butik. Som forbruger slipper du derfor for selv at skulle fare hele nettet rundt og tjekke en masse hjemmesider, før du handler.

Howard tjekker automatisk:
● Hvornår hjemmesiden er registreret. Hvis den er åbnet for ganske nylig skal du være forsigtig – navnlig hvis priserne er lave og pengene skal betales forud

● Archive.org laver løbende kopier af alle websteder. Hvis dette arkiv kan fremskaffe nogle gamle kopier af den hjemmeside, du er inde på, der viser, at butikken har haft et tilsvarende indhold i lang tid, så taler det for, at det kan være en reel butik, du er kommet ind i. Howard besøger arkivet, mens du shopper, og vender tilbage med svar på om arkivet har noget liggende på den forretning, du er inde i.

● Howard tjekker om butikken er tilmeldt det danske E-mærke, eller det tyske Trusted Shops og flere kommer løbende til. Han oplyser desuden om, hvilke e-mærkningsordninger butikkens hjemland har, så du selv kan kigge efter dem. Hvis butikken er e-mærket, er det typisk udtryk for, at en tredjepart allerede har blåstemplet og kontrolleret butikken.

● Andre forbrugere sladrer ofte til hinanden på nettet, hvis de har følt sig dårligt behandlet i en butik. Mens du shopper i butikken besøger Howard Google og vender tilbage for at fortælle dig nogle af de historier, der verserer på nettet om den butik, du er inde i.

● Inden du foretager et køb kan det være en fordel at vide, hvor lang fortrydelses- og reklamationsfrist, der gælder i sælgers hjemland

Howard bliver stadig klogere
Forbruger Europa fortsætter med at udvikle Howard. I øjeblikket er han ved at lære følgende to kompetencer:

● Mens du er i forretningen, går Howard selv ud på forskellige prissammenligningsportaler, der giver brugerne mulighed for at evaluere de enkelte butikker tilsluttet portalen. Howard linker herefter direkte til disse brugerevalueringer.

● Hvis du taster butikkens registreringsnummer ind, kan Howard tjekke det officielle virksomhedsregister i det pågældende land for at finde ud af, om der overhovedet findes et firma med dette navn. Howard kan allerede tjekke de danske butikker, men arbejder på også at kunne tjekke de andre europæiske butikker.

Forbrugernyt
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ifølge Danmarks Statistik har kvinder en pensionsformue, der er 25% mindre end mænds. Kvinder tjener i gennemsnit 12% mindre end mænd og har en pensionsformue, der er 25% lavere. Den samlede formue, inkl. boligfriværdi og fri opsparing, er 40% mindre for kvinder. Dertil kommer, at kvinder både går…

Læs mere
Forbrugernyt
Guide: Få styr på madvarernes holdbarhed 

Du man mindske dit madspild og spare penge ved at have styr på dine madvarers holdbarhed. Her bringer vi en yderst nyttig og overskuelig guide over, hvilke fødevarer der kan - og ikke kan - spises efter udløbsdatoen, og hvor længe maden holder sig i køleskab og fryser.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Den dovne vegetar, Camilla Skov

Camilla Skovs kogebog 'Den dovne vegetar' bringer et frisk pust til vegetarkogebogslitteraturen. Med en halvtravl hverdag har jeg fundet stor glæde i de enkle og hurtige opskrifter, der ikke kræver et væld af ingredienser. 

Læs mere
Bælgfrugt - Louisa Lorang

Vi ved, at det både er sundt for os og godt for planeten at spise flere plantebaserede proteiner og mindre kød. Den populære kogebogsforfatter, Louisa Lorang, gør det sjovt og spændende at inkorporere bælgfrugter i kosten med sin bog 'Bælgfrugt'. Hun viser, at det ikke behøver at være kedeligt at…

Læs mere
Skamfuld, af Christian Hjortkær

Med bogen ’Skamfuld’ lægger teolog Christian Hjortkjær op til en vigtig debat og samtale med vores børn og unge om den ydmygende, ubehagelige og oftest ufrugtbare følelse, vi får, når vi ikke lever op til vores egne eller andres forventninger.

Læs mere
I min tid – Erindringer, af Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen er en sand legende i dansk journalistik. Siden 1960'erne har hun som udenrigskorrespondent rejst verden rundt og dækket alt fra krige til royale bryllupper. Hendes unikke evne til at være til stede, hvor historien udfolder sig, og til at finde det særlige og vedkommende i de…

Læs mere
Shopping
^