Kategori: Forbrugernyt
Bekymrende mange spritbilister 

Vi skal derfor alle blive bedre til at blande os, når en påvirket person finder bilnøglerne frem, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.

Sommer, feriestemning - og alkohol ..
Når solskinsdage og feriestemningen fejres med kølig hvidvin og øl, er der mange, der efterfølgende sætter sig bag rattet. Samlet set har politiet sigtet 267 personer for at køre i påvirket tilstand i løbet af kun to ugers kontrol på vejene i juni måned. Det er både unge, voksne, ældre, mænd og kvinder, der er blevet taget – og det er sket i hele landet. Samtidig svarer hver 5. dansker i en undersøgelse gennemført af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at de kender en person i deres omgangskreds, som de formoder kører spritkørsel jævnligt. 

Dødsulykker i trafikken
Der er alkohol involveret i cirka hver 4. dødsulykke i trafikken, oplyser politiet, som gennemfører sprit- og narkokontroller på vejene.
"Politiets kontroller viser tydeligt, at der stadig er et problem med spritkørsel. Alkohol koster hvert år liv i trafikken. Det er totalt meningsløse ulykker, der kunne have været undgået, hvis folk havde ladet bilen stå. Det er vigtigt, at vi bliver bedre til at holde alkohol og trafik adskilt, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.  

Snup nøglerne
Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik nu flere til at blande sig, hvis en beruset person vil køre. Og man skal ikke kun gribe ind, hvis personen er tydeligt beruset. Det er også vigtigt at blande sig, hvis man er bare det mindste i tvivl om en person har fået for meget at drikke til at køre.
"Spørg hvordan dine gæster kommer hjem, før I åbner de kolde øl eller den gode vin. Og hvis en person vil sætte sig bag rattet efter at have drukket, så snup nøglerne. Det her er en kamp, som kræver en fælles indsats, og som politiet ikke kan løse alene," siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan bekæmper du spritkørsel

FOREBYG

  • Aftal allerede når festen starter, hvem der kører hjem
  • Servér spændende drinks uden alkohol til dem, der skal køre
  • Tilbyd overnatning på forhånd eller arranger transport til gæsterne

REAGÉR
Hvis du forhindrer en person i at blive spritbilist, gør du vedkommende en meget stor tjeneste. Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet:

  • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • Forsøg at tale ham /hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  • Tilbyd overnatning
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

 

Kilde: Sikkertrafik.dk

Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Carolyne Kaddu Rasmussen 'Hovedet i himlen og fødderne på jorden'

Mange danskere kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas dejlige mor. I denne bog fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to små børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om at begynde forfra og kæmpe indædt for at lære sproget og de…

Læs mere
^