Kategori: Forår

Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

"Lige nu titter skvalderkål og brændenælder frem med de første spæde skud, og det er også lige nu, at ramsløgene er bedst" skriver Thomas Laursen i sin smukke almanak ’Vild mad i køkkenet’. Og ingen ved mere om, hvornår de vilde lækkerier er i sæson end den dedikerede urtesamler Thomas Laursen, som med sine bøger og tv-udsendelser inspirerer til at bruge alt det, vi kan samle i naturen, i den daglige madlavning.

Foråret er fuld af velsmagende skud og spirer 

Fuglegræs, ramsløg, sankthansurt, brændenælde, bøgeblade, skvalderkål, humle, agerkål, skovsyre, skovmærke og mælkebøtter, er blot nogle af de mange skud og spirer, som lige nu er i sæson, og som kan tilføje smag, farve og vitaminer til måltidet.

Savner man viden om vilde urter og spiselige planter, og inspiration til, hvordan man får mest ud af dem, så kan Thomas Laursens bøger fra Politikens Forlag; ’Vild’ fra 2017, og hans nye bog ’Vild mad i køkken’, varmt anbefales. 

I bogen ’Vild’ viser forfatteren, hvordan man går på jagt efter de lækre vilde råvarer, og hvilke biologiske forhold, der skal være til stede, hvis man vil finde alt fra karljohansvampe, kantareller og malurt til skovmærke og spiseligt tang.

Masser af inspiration til mad med vilde urter

I sin nye bog ’Vild mad i køkken’, er urtesamleren rykket ind til køkkenbordet, hvor han bruger alt det gode fra naturen til at lave et væld af lækkerier, man kan også har glæde af resten af året. Bogen indeholder blandt andet en masse enkle, smagfulde retter, der alle er en blanding af købt, dyrket, avlet, samlet, fermenteret og saltet, og som alle er sprængfyldt med god smag. 

Opskrift: Syltede mælkebøtteknopper

Inspireret af bogens opskrifter med mælkebøtter, fik vi hurtigt samlet en kurv fuld af friske mælkebøtteblade og -blomster såvel som uudsprungne mælkebøtteblomsterhoveder.

De fine, små mælkebøtteblade kan fx nydes i salatskålen og give salaten et lækkert friskt og let bittert twist. De smukke mælkebøtteblomster kan koges til mælkebøttesirup, mens de uudsprungne mælkebøttehoveder kan syltes. Her bringer vi Thomas Laursens opskrift på ’Syltede mælkebøtteblomsterknopper’, som kan serveres til retter, der passer til de syltede lækkeriers syrlige sidesmag, fx smørrebrød, omeletter og kartoffelsalater. 

  • Pluk og skyl de uudsprungne mælkebøtteblomsterknopper
  • Lav en eddikelage af 3 dele eddike, 1 del vand og 1 del sukker
  • Kom lagen i en gryde, og kog det op
  • Læg de skyllede mælkebøtteblomsterknopper i eddikelagen

Tip: Ved at lægge mælkebøtteblomsterknopperne i en skål med salt i et par dage, inden du lægger dem i eddikelagen, får knopperne en mere kapersagtig smag. Husk at skylle blomsterknopperne fri for salt inden du lægger dem i lagen. 

Tulipaner: Sådan får du dine tulipaner til at holde længere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipan-producentens 6 bedste råd.

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når forårssolen vælter ind ad vinduerne – især når de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtigt klares. Frem med spand og svaber – her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Pollensæson i Danmark: Hvornår og hvilke pollen?
Forår
Pollenkalender: Se hvornår el, birk, græs og bynke blomstrer 

Hvis du er pollenallergiker, kender du sikkert følelsen af, at foråret og sommeren bringer mere end bare sol og varme. Pollensæsonen varierer fra år til år og afhænger af vejret – temperatur, vind og nedbør har stor betydning for, hvor meget pollen der er i luften. Tørt, solrigt og blæsende vejr får…

Læs mere
Sommertid: Hvorfor sommertid ikke længere er en selvfølge
Forår
Sommertid: Kuriøse konsekvenser sommertid 

Mens nogle lande helt har afskaffet skiftet mellem sommer- og vintertid, stiller andre stadig på urene to gange om året. Sommertid er en praksis med historiske rødder, praktiske formål – og masser af paradokser. I store dele af verden justerer man uret hvert forår og efterår. Men det gælder ikke…

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid 2025: Én time frem – og roderi i døgnrytmen 

En lille times forskel i tiden omkring sommertid lyder jo ikke af meget, men som alle ved, så er det noget der kan mærkes. Her får du de bedste råd til, hvordan du justerer rytmen – og hvorfor en lille lur ikke altid er løsningen.

Natten mellem lørdag den 29. marts og søndag den 30. marts 2025 går…

Læs mere
St. Patrick’s Day: Fejr Irlands nationaldag med parade og musik
Forår
St. Patrick’s Day: Kom med til den irske nationaldag i København 

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day' lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade - en grøn parade, der lægger op til fest og farve i København på den irske nationaldag. Alle kan deltage i paraden - når bare de har noget grønt på, fx en hat, jakke eller en Shamrock, det klassiske…

Læs mere
Stokroser: Sådan sår og dyrker du stokroser i din have
Forår
Stokroser: Så stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Trin-for-trin guide til at dyrke krydderurter indendørs
Forår
Guide til forspiring i vindueskarmen 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^