Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer Kræftens Bekæmpelse.

Solen på godt og ondt

Sollys har sund indflydelse på såvel humør som døgnrytme, ligesom solens stråler er en vigtig kilde til dannelse af D-vitamin i huden. Til gengæld bekræfter solide videnskabelige undersøgelser, at solens UV-stråler øger risikoen for hudkræft betydeligt. Derfor gælder det om at nyde solen med måde og forebygge solskoldninger og kræft med fornuftig soladfærd jf. myndighedernes anbefalinger, fastslår Kræftens Bekæmpelse.

Solråd baseret på solid videnskabelig evidens

Hvert år registreres mere end 12.000 nye tilfælde af hudkræft, hvoraf op imod 90% af alle tilfælde skyldes for store doser af uv-stråling fra solen eller solarier. Betegnelsen ’hudkræft’ dækker over to typer kræft; almindelig hudkræft og modermærkekræft. Almindelig hudkræft er den hyppigste, og er sjældent dødelig, mens modermærkekræft er den farligste, mest aggressive form for hudkræft, der i værste fald kan være dødelig. Derfor er der al mulig grund til at være opmærksom i solen, og huske at forebygge risikoen med de 3 gode solråd:

  1. Siesta
    Søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvor  solens uv-stråling er stærkest. 
  2. Solhat
    Brug hat med bred skygge, løstsiddende tøj af tætvævet stof, tøj med særlig UV-beskyttelse samt solbriller.
  3. Solcreme
    Brug rigelige mængder solcreme UVA- og UVB-stråling. 

Vidste du:

  • at man, selv i skygge, udsættes for stråling fra himlen, også selvom man ikke får direkte sol.
  • at vand, hvidt sand og beton reflekterer 10 - 30% af UV-strålerne, hvilket vil sige, at man risikerer ekstra UV-stråling, når man fx opholder sig på stranden eller ved vandet.
  • at man opnår bedst beskyttelse under overdækning med stort udhæng, og hvis man ikke er i nærheden af reflekterende overflader.
  • at solhatten skal have bred skygge, der dækker hoved og ører, og skygger for ansigt og nakke, for at give god solbeskyttelse.
  • at løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse.
  • at der findes tøj med særlig UV-beskyttelse.
  • at solbriller giver god beskyttelse mod UV-stråling og skader på øjnene.
  • at solcreme skal bruges i rigelige mængder: Én håndfuld solcreme til én krop
  • at solcremen ikke bør være primær beskyttelse, men særligt beskytte områder hvor tøj eller skygge ikke beskytter.
Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

Det er både sjovt, billigt og bæredygtigt at lave sine egne spirepotter. Du har med stor sandsynlighed allerede det, du skal bruge derhjemme: avispapir, en saks og et glas. Med denne simple metode kan du lave små potter til forspiring af frø – uden at købe plastikpotter eller dyre bakker. …

Læs mere
De første spæde skud af skvalderkål, mælkebøtte og brændenælde kan bruges i enkle og smagfulde retter
Forår
Smagen af det vilde forår 

Her i foråret skyder de vilde urter frem i skovbunde, haver og langs stier. Flere af dem har været brugt i generationer som spiselige urter og kan med fordel inddrages i madlavningen. De bidrager med både smag, næringsstoffer og en direkte forbindelse til årstidens skiften.

Læs mere
Lav din egen mælkebøttete – sådan gør du
Forår
Solskins-te og små citronmarengstærter 

Lige nu blomstrer mælkebøtter langs stier, i haver og på åbne marker. Deres klare gule farve lyser op i landskabet, og samtidig er planten overraskende anvendelig.

Mælkebøtten har en lang tradition som lægeplante og bruges stadig i udtræk, som siges at kunne lindre ledsmerter, understøtte…

Læs mere
Sådan laver du suppe med friske brændenælder
Forår
Cremet brændenældesuppe 

Brændenælder er mest kendt for deres brændende nåle, som ved berøring kan give midlertidigt udslet. Men når de først blancheres eller tilberedes, mister de deres skarpe egenskaber og bliver til en velsmagende og næringsrig ingrediens. Især de unge forårsskud kan bruges på linje med spinat og egner…

Læs mere
Disse 20 forårsblomster kan være giftige
Forår
Forårets blomster er smukke – men 20 af dem er giftige 

Kan noget så yndigt som en anemone eller en liljekonval virkelig være farligt? Ja – forårshavens mest betagende blomster kan også gemme på giftige stoffer, som udgør en risiko for både mennesker og dyr. Flere af de planter, vi forbinder med sæsonens komme, kan ved berøring eller indtagelse give…

Læs mere
Nem og velsmagende pesto med ramsløg
Forår
Pesto med ramsløg 

Ramsløg har en mild, krydret smag af hvidløg og er en populær forårsurt i det grønne køkken. I denne opskrift tilfører ramsløg sin karakteristiske smag til en frisk og intens pesto, som både er nem at lave og alsidig i brug. Den passer godt til pastasalater, som topping på brød – eller vendt i…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Mælkebøtten – naturens eget forrådskammer
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^