Stenbiderrogn er en fantastisk spise og bør spises ofte, når den er i sæson.

Sæson for stenbiderrogn 

Stenbiderrognen har gjort sit indtog hos fiskehandlerne, og det er tegn på forår. Her får du en dejlig opskrift med de fine små rogn.

Sæsonen er fra februar til maj, men kan variere i op til flere uger, alt efter hvor kold vinteren har været. De lækre små fiskeæg er altid dyrere i begyndelsen af sæsonen end senere, når de kommer i højsæson. Selve stenbideren spiser man sjældent, fordi den simpelthen ikke smager særlig godt, til gengæld er dens æg guddommelige.

Stenbiderrogn smager fantastisk sammen med rødløg og creme fraiche på toast, og skal det være ekstra lækkert, så kan vi anbefale at du prøver denne opskrift med rødbedesalat som er til 6 personer og hentet fra Trine Hahnemanns kogebogsklassiker 'Det skandinaviske køkken'.

Kartoffelkager med stenbiderrogn og rødbedesalat

6 personer

Rødbedesalat

  • 2 rødbeder på ca. ½ kg hver
  • saft af 1 lime
  • salt og friskkværnet peber

Stegte kartoffelkager

  • 600 g skrællede og revede kartofler
  • 4 forårsløg, finthakkede
  • 4 æg
  • 4 spsk havregryn
  • 1 spsk sesamfrø
  • 1 tsk revet muskatnød
  • 1 spsk timianblade
  • 2 spsk olivenolie


Til servering

  • 2 spsk finthakket purlog
  • 1½ dl cremefraiche 18%
  • 400 g stenbiderrogn


Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 180 gr.
Kom rødbederne på en bageplade, og bag dem i ovnen i 30 minutter. Tag dem ud, og lad dem afkøle en lille smule, før de skrælles. Skær rødbederne i meget små tern, og vend dem med limesaft, salt og friskkværnet peber.

Lav imens kartoffelkagerne. Bland de revne kartofler, forårløg, æg, havregryn, sesamfrø, muskatnør, timianblade, salt og friskkværnet peber i en skål.

Kom olien på en stegepande, og lad den blive mellemvarm. Brug en lille ske til at forme kartoffelkagerne, og læg dem i olien. Pres dem ned, så de bliver flade. Steg dem på hver side i 5 minutter, eller til de er sprøde. Rør imens de hakkede forårsløg i cremefraichen.

Læg kartoffelkagerne på et fad. Kom 1 spsk. stenbiderrogn oven på hver kartoffelkage sammen med ½ spsk. rødbedesalat og lidt forårsløgcreme. Kværn til sidst lidt peber over dem, og server straks. Gerne med kold øl og snaps eller en god vin.

Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så…

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^