Kategori: Forår

DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

Det er sjovt, nemt, billigt - og ikke mindst dybt tilfredsstillende at frøså eller stiklingsformere sine egne planter, skriver forfatter Karina Demuth i bogen 'Krukker og højbede'. Og så er mange sommerblomster og grøntsager faktisk super nemme at kultivere fra frø. Her bringer vi Karina Demuths tips til, hvordan du selv kan lave spirepotter og komme i gang med at gro dine egne sommerblomster, urter og grøntsager.

Valg af potte og jord

Det første spørgsmål, der melder sig, når man skal i gang med at så, er: Hvad er optimalt at plante i? Og her fortæller forfatteren, at mulighederne er mange:
"Du kan så i en lav kasse, i små potter eller i briketter af tørvestrøelse. Det vigtige er, at der er et godt dræn, og at jorden er porøs, steril og næringsfattig" forklarer Karina Demuth. "Køb altid en rigtig så- og priklejord. Havejord duer slet ikke, og almindelig pottemuld er heller ikke god, fordi det er tilsat gødning."

De fleste frø skal have lidt varme for at få spiringen i gang, så derfor anbefaler Karina Demuth, at man har de nysåede potter stående i vindueskarmen - især i de tidlige forårsmåneder. Andre frø, som fx frø fra purpursolhat og storkenæb, spirer først efter at have fået kulde, og skal derfor først i køleskabet i nogle uger. Denne type frø kaldes kuldekimere og kan godt være lidt vanskelige at have med at gøre. Derfor opfordrer Karina Demuth til, at man følger de anvisninger der fremgår bag på frøposen.

Sådan dyrker du dine egne planter fra frø:

  • Fyld potten med jord og vand godt. Så små frø nær overfladen og store frø lidt dybere. Drys til sidst lidt grus over jorden, så det lige akkurat dækker. Anbring potten lyst og lunt. Dæk den med et stykke klart glas eller husholdningsfilm. Det holder jorden varm og fugtig og fremmer spiringen.
  • Fjern låget, når planterne har fået deres første rigtige blade. Derefter er det tid til at tynde ud eller prikle – dvs. dele de små spirer ud i potter, hvor der er plads til at vokse. Vælg de stærkeste ud og kasser resten. Det er hårdt at smide de mange små spirer væk, men gør det alligevel. Ellers holder de bare hinanden nede, og ingen af dem bliver rigtig til noget som helst.

Lad planterne stå og sunde sig i et par uger, og vand derefter med en meget tynd opløsning af flydende gødning. Vent med at sætte dem udenfor, til risikoen for nattefrost er overstået. Væn langsomt planterne til at være ude. Kold nattevind og skarp sol kan være hård ved de små nye, så start evt. med at stille dem ud et lunt og let skyggefuldt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Herefter er der kun kort tid til et frodigt blomsterflor, der varer hele sommeren, eller gode grøntsager, der kan høstes til langt ind i efteråret.

Frø kan sås og trives i:

  • Spirebriketter
    Briketter af tørv er er nemme at have med at gøre, og så er de med garanti uden smittekim.
  • Hjemmelavede spirepotter
    Lav små potter ved at folde et stykke avispapir i den ønskede højde, sno strimlen omkring et glas, fold bunden på plads og luk med et lille stykke tape.
  • Æggebakker
    En ganske almindelig æggebakke er glimrende som spirebakke. Så frøene tyndt, så trives planterne godt.
  • Drivbænk
    I en drivbænk er der varmt og fugtigt som i et drivhus, hvilket er optimale betingelser forspiring og forspiring.

Krukker og højbede af Karina Demuth 

Uanset om udgangspunktet er en lille altan, et gårdrum, en terrasse eller et hjørne i haven, så kan pladsen indrettes som hyggeligt uderum, man kan få glæde af sommeren igennem. 

Med bogen 'Krukker og højbede' deler journalist og inkarneret have-entusiast, Karina Demuth, ud af sin store erfaring og kreative idéer til den lille have. Bogen er fuld af tips og konkrete ideer til, hvordan man nemt og billigt indretter en hyggelig lille oase med krukker, plantekasser og højbede. Og den gode nyhed er, at det ikke kræver de store kundskaber at skabe noget unikt og personligt på forholdsvis kort tid.
Senere er der masser af muligheder for at forfine udtrykket, for krukker og højbede er nemlig også den sjove og hyggelige genvej, når man vil skabe rum og stemning, snyde øjet, trylle med farver, udvide eller markere grænserne og lege med symmetri, perspektiv, frodighed og blikfang.

Titel: Krukker og højbede 
Forfatter: Karina Demuth
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling:Bogen kan bestilles her

Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så…

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Forår
Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patricks Day Parade 

Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København med parader, irsk folkemusik og riverdance - og alle er inviteret - så længe man bare bærer noget i den irske nationalfarve, grøn.

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
Forår
Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^