Kategori: Forår

Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så ualmindeligt, og har tilsyneladende en naturlig forklaring. Ifølge undersøgelser skyldes forårstræthed formentligt forstyrrelser i hjernens melatoninniveau. Melatonin er det hormon i hjernen, der styrer døgnrytmen, men det udskilles kun i mørke, og med forårets øgede dagslys, forsinkes produktionen, hvilket kan resultere i nedsat energiniveau, hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed og humørsvingninger.

Symptomerne kan variere i styrke, men i værste fald betyde, at man har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Uden det forårsboost, som andre oplever, kan man nemt foranlediges til at tro, at det drejer sig om en slem virus.

Hos lægen vil man sandsynligvis blive opfordret til at tage melatonin som døgnrytmeregulerende kosttilskud, men selvom der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger, så oplever nogen svimmelhed, kvalme og hovedpine.

6 metoder, der forebygger forårstræthed

Der er til gengæld flere metoder, der kan hjælpe dig med at skabe balance i melatoninniveauet, og dermed mindske de symptomer, du oplever:

  1. For at stabilisere din døgnrytme, er det vigtigt at have faste sengetider hver dag – også i weekenden.
  2. Brug mørklægningsgardiner, så du lukker lyset ude, når du skal sove og så du ikke vågner ved første solstrejf.
  3. Brug mere tid udenfor. Gå ture, oplev naturens forandring og forårets dufte og lyde. Lad solbrillerne blive derhjemme. Hjernen har brug for dagslys, for at kunne skelne mellem dag og nat.
  4. Tag billeder af naturen på dine gåture. Disse kan siden bruges til at visualisere og reflektere over de positive oplevelser, du har haft undervejs og virke beroligende. Mobiltelefonen må dog under ingen omstændigheder være tændt i soveværelset, da lyset fra mobiltelefonens blåviolette lys påvirker søvnen.
  5. Find ro med fem ord, som du forbinder med positive følelser fx havet, solopgang, forårsblomster, brise og sommermad.
  6. Find energi med fem ord, der i rækkefølge forbindes med stigende energiniveau, fx slumre, vågne, vejrtrækning, fokusering, energi. Forud for en opgave, et møde eller en køretur, kan du, ved at gennemgå ordene og mærke følelsen bag hvert ord, føle dig samlet og klar.

Når du mærker, at du så småt får styr på søvnen og får mere overskud, så lad være med at have urealistiske forventninger til hvad du magter. Værn om dig selv, hold fast i rutinerne og gør alt hvad du kan, for ikke at stresse.

Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Forår
Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^