Kategorier: Forår  -  Urter

Basilikum er en yderst alsidig krydderurt, og findes faktisk i flere smagsvarianter, der kan berige dine retter med et pift af fx citron, lakrids eller kanel.

Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Klassisk italiensk krydderurt fra Indien

Mere end nogen anden krydderurt forbindes den fine krydrede smag og aromatiske duft af basilikum med skønne middelhavsretter; pasta, salater, pizza, friskbagt focaccia med pesto og små delikate tapas. Den smukke grønne basilikum stammer imidlertid oprindeligt fra Indien, hvor den både er populær i det krydrede indiske køkken, men også tillægges naturmedicinske egenskaber og blandt andet anvendes til lindring af fordøjelsesgener.

Dyrkning af basilikum

  • Basilikumfrø forspires inden døre fra marts til maj i små potter. Frøene skal plantes et par centimeter under såjorden. Frøene og siden de små spirer og kimblade, skal have det lunt, og har det godt under husholdningsfilm i en solrig vindueskarm.
     
  • Når din basilikum har sat sine første blivende blade, skal den plantes om, så den kan vokse til i en mere næringsrig og porøs jord.
     
  • Basilikum er kuldefølsom, så vent med at sætte dem ud til temperaturen er over 15 grader.
     
  • Basilikum skal vandes lidt og ofte, og må hverken overvandes eller tørre ud.
     
  • Basilikum vokser hurtigt og flittigt og kan høstes og nydes sommeren igennem. Regelmæssig høst giver faktisk en kraftigere plante.


Basilikum med et pift af citron, lakrids og kanel

Ligesom mange andre populære krydderurter har basilikum gennem tiden gennemgået flittig forædling. I dag findes der således hundredvis af forskellige sorter basilikum, hvoraf nogle har smag af blandt andet citron, lakrids og kanel.

  • Med citronbasilikum har den krydrede basilikumsmag fået et pift af frisk citron, hvilket gør sorten særlig velegnet til retter med blandt andet fisk- og skaldyr. De friske, duftende blade er også helt fantastiske i sommerens lemonade og te.
  • Kanelbasilikum er en særlig skøn sort, og ikke mindst en virkelig køn prydplante. Kanelbasilikum vokser tæt, har smukke mørkegrønne blade og violette blomster, som begge er spiselige. Sorten har en mere krydret smag end øvrige sorter, og er særlig godt i urteteer og indiskinspirerede retter.
  • Lakridsbasilikum er en særlig orientalsk basilikumvariant. Sorten har smukke, lakridsduftende, lysegrønne blade, der kan give gryderetter og salater, såvel som isdesserter, et spændende strejf af lakrids.
Forår
Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer…

Læs mere
Forår
Sæson: Pak picnickurven  

På denne tid af året er Danmark med sikkerhed det skønneste sted i verden. Efter en kold og våd tid, synes sol og sommertemperaturer endelig at være kommet til landet. Ude i naturen, i skoven og langs stranden, venter de allerdejligste oplevelser, der ikke kan undgå at løfte energiniveauet og…

Læs mere
Forår
DIY: Duftposer med lavendelblomst 

Sy små stofposer og fyld dem med lavendel, læg dem i linnedskuffen og nyd den fine lavendelduft fra sengetøjet. Duftposer kan sys af de stofrester, du nu har liggende, men du kan også investere i bomuldsgaze eller organza, som er så fintmasket, at duften af lavendel nemt trænger igennem.

Læs mere
Forår
Nordisk og fransk landstil 

Den franske-nordiske landstil har en helt særlig charme. En stil, der på smukkeste vis kombinerer interiør i romantisk landstil, flet og genbrugstræ med frodige plantekrukker, lanterner og bløde tekstiler i dæmpede farver.

Udtrykket er elegant og idyllisk, romantisk og stemningsfuldt, og kan…

Læs mere
Forår
Hvide asparges - Sådan tilberedes hvide asparges 

Det er sæson for hvide asparges, og selvom de kan være noget sværere at få fat i i en god kvalitet, så bør man ikke gå glip af denne fine sæsondelikatesse.

Skal du have hvide asparges af god kvalitet, så kig efter friske, ligestammede asparges, der ser tykke og robuste ud. Aspargsen skal være…

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Læs mere
Forår
Salat med vilde urter 

Pluk og nyd den dejligste forårssalat med spæde grønne bøgeskud, mælkebøtter og skvalderkål. Det er lige nu, at de vilde urters smag er helt i top!

Læs mere
Forår
Solskins-te 

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Kæledyr
Fra 1. april skal vandhunden tøjles  

De fleste hunde er vandhunde, og nyder en tur på stranden. Her er plads til løb og leg, sand og vand og mange muligheder for stimulering af sanserne. Men fra den 1. april til den 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden uden snor på de danske strande, og det…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^