Fedtindtaget er nedsat

Fedtindtaget er nedsat

Fedtindtaget er nedsat 

– men stadig for højt, skriver Fødevaredirektoratet og giver 11 gode råd til dig der vil undgå for meget fedt..

Danskernes fedtindtag er nedsat – men stadig for højt. Gennem de sidste 15 år har danskerne nedsat forbruget af fedtstof væsentligt.

Dog er kostens gennemsnitlige indhold af fedt fortsat for højt i forhold til anbefalingerne om, at det gennemsnitlige fedtindtag ikke bør overstige 30 % af det daglige energiindtag.

En tommelfingerregel siger, at 25-30 gram smør, margarine og olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde. Det gælder både fedtstof på brød og i madlavning, dvs. til stegning, sovs, salatdressing og lignende. Mængden afhænger af, hvor stort energibehov man har, og hvor meget fedt kosten ellers indeholder.

De 3 største kilder til fedt i danskernes kost er fedtstoffer, kød og mejerprodukter, som tilsammen bidrager med 80% af det samlede fedtindtag.

Færre personer bruger fedtstof på brød
I dag kommer 38 % af de voksne ikke fedtstof på rugbrød mod 21 % i 1995, mens 17 % af de voksne ikke kommer fedtstof på franskbrød mod 10 % i 1995.

Af dem der kommer fedtstof på brød bruger flere i dag mindre fedtstof pr. skive brød.

Der bliver drukket betydeligt mere skummet-, kærne eller minimælk på bekostning af sødmælk.

70 % af de oste der bliver spist har et fedtindhold på over 30+ .

Her følger en række gode råd fra Fødevaredirektoratet hvis du ønsker at spare på fedtet

● Skrab fedtstoffet på brødet eller undlad fedtstof på brødet.
● Kog eller damp maden i stedet for at stege den, specielt fisk og grønsager.
● Hvis maden steges bør du bruge så lidt fedtstof til at stege i som praktisk muligt. Det gælder også i gryderetter, hvor man bruner kødet i fedtstof fra starten. Her ender alt fedtet i sovsen.
● Undlad smeltet smør/margarine, smørsovs og opbagte sovse til middagsmaden.
● Vælg magre mælkeprodukter som skummet-, kærne, eller minimælk samt surmælksprodukter af samme slags.
● Vælg ost med lavt fedtindhold, dvs. max 30+. En passende daglig mængde er 25 gram.
● Undlad mayonnaise og remoulade til maden.
● Vælg magert kød til middagsmaden eller spis mindre kød i forhold til kartofler, ris, pasta og grønsager.
● Brug magert kødpålæg.
● Smid stegefedtet ud.

Mellemmåltider
Kost & Ernæring
Mellemmåltider 

Mellemmåltider er vigtige, da de holder blodsukkeret stabilt - og så kan de være med til at forebygge hovedpine og overspisning ...

Læs mere
Til dig med passion for frugt og grønt
Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Lidt frugt og grønt har også ret
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Solanin i grønne kartofler
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Sødt uden sukker
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Vi elsker light
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Nyt lækkert og supersundt bær
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Lav sæson for d-vitamin
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Cola skader kvinders knogler
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^