Udsalg Crocca.dk
Michael Kors ur - Darci Gold
Øreringe Dansk Smykkekunst
Mads Z - Mads Z Luxury Rainbow ring
Kategori: Sundhed

Når man lider af BED, kan man sjældent nøjes med at spise til man er mæt, hvilket på sigt kan resultere i svær overvægt. Herefter følger som regel stribevis af mislykkede forsøg på at tabe sig, hvilket går ud over selvtilliden og selvværdet. "Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer psykolog Christina Villendrup Lynge, der har skrevet bogen ’Overvind din Overspisning’.

Hvad er tvangsoverspisning?
Redaktionen

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder ikke har kontrol over hvad og hvor meget man spiser, er en af de store udfordringer, mennesker med BED kæmper med. Ofte leder BED til overvægt, og for to ud af tre ramte til svær overvægt eller fedme, hvilket er forbundet med alvorlig forringelse af livskvaliteten. Tilværelsen præges af tanker om mad, utallige mislykkede slankekure og følelsen af skam over ikke at kunne tabe sig.

Skam og mislykkede slankekure

For Camilla har spiseforstyrrelsen betydet, at hun gennem mange år har kæmpet med overvægt og de fysiske udfordringer det medfører. For hende er det imidlertid mest andre menneskers fordømmende blik, der fylder i hverdagen.
”Jeg ved jo, at den allerførste tanke andre mennesker får når de ser mig, er: “Hold da op, hvor er hun tyk”, og måske tænker de også, at jeg er svag, fordi jeg ikke taber mig. Jeg har nok en tendens til at overfortolke tingene og være på vagt, når jeg møder nye mennesker. Det bunder nok mest i, at jeg skammer mig over, at jeg ikke taber mig” siger hun.

Følelsen skam er noget, der trigges i mange forskellige hverdagssituationer, siger hun.
”Det er for eksempel, når andre pludselig ud af det blå føler trang til at fortælle mig om deres mislykkede slankekure, eller når de sidder og stirrer på mig og min tallerken mens vi spiser frokost. Nogle gange føler jeg så meget skam, at jeg ikke orker at spise sammen med andre. Jeg tror ikke, det er noget andre gør for at jeg genere mig, men det er altså sådan, jeg får det i situationen. Jeg må bare acceptere, at det er svært for andre at abstrahere fra mit udseende.”

Mange overvægtige kan have diagnosen

Lige som mange andre der lider af tvangsoverspisning, så føler Camilla især af skam over at hun trods talrige slankekure, stadig ikke har tabt sig. Men ifølge psykolog, Christina Villendrup Lynge, forfatter til bogen ’Overvind din Overspisning’, så er det netop noget af det, der kendetegner BED.

”Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer hun.

Gennem både personlig erfaring og års klinisk erfaring som autoriseret psykolog, har Christina Villendrup Lynge fået stor indsigt i sygdommens psykologiske årsager og haft mange klienter med BED i behandling. Ifølge hende er BED er en relativ ny diagnose inde for psykiatrien, og den tilgængelige viden og fokus på tvangsoverspisning er minimal.
 
Med bogen ’Overvind din Overspisning’ håber Christina Villendrup Lynge at bidrage til at udbrede viden om BED. Bogen går tæt på sygdommen og årsagerne til, at så mange mennesker rammes af overspisning og overvægt. Fakta er, at 30-40 % af de mennesker, der søger behandling for svær overvægt anslås af have en grad af BED.

Se typiske tegn på tvangsoverspisning - BED Binge Eating Disorder

Opgør med fordomme og stigmatisering

Med tv-dokumentarer, artikler og interviews, sættes der i øjeblikket fokus på sygdommen, hvilket ifølge Christina Villendrup Lynge, er en positiv udvikling. Øget opmærksomhed omkring problemet kan være med til at gøre op med stigmatisering og fordomme, som fx at overvægtige bare skal tage sig sammen. Et øget fokus på BED kan også betyde, at man i behandlersystemet er mere opmærksom på sygdommen og symptomerne, og bliver bedre til at spotte og behandle mennesker med spiseforstyrrelsen.

For Camilla er håbet, at mere opmærksomhed omkring tvangsoverspisning, vil resultere i at man i fremtiden vil se på lidelsen med samme alvor, som man ser på spiseforstyrrelser, som fx. anoreksi.
”Jeg håber, at jeg ved at fortælle om mine oplevelser er med til at bryde det tabu og gøre op med de misforståelser, der er omkring tvangsoverspisning. Mit håb er, at man med tiden vil se på tvangsoverspisning med samme alvor, som man ser på andre spiseforstyrrelser” siger Camilla.
”Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke klandrer nogen for at tænke som de gør, når de ikke ved bedre. Jeg giver heller ikke nogen eller noget skylden for mine spiseproblemer. At jeg er tyk og ikke kan styre min uhæmmede trang til at spise, bebrejder jeg kun mig selv. Men følelsen af at være forkert bliver selvfølgelig ikke mindre af at medierne kun præsenterer et meget stereotypt billede af, hvordan en kvindekrop skal se ud.”

  • Læs om behandlingen af BED, og SAT, som er et faseopdelt program, der er videnskabligt udviklet til at give BED patienter succes med varigt vægttab. Se SAT-programmet
  • Læs mere om bogen 'Overvind din overspisning'

Kvinden interviewet til artiklen har ønsket at være anonym, og ”Camilla” er ikke hendes rigtige navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Sundhed
Her finder du fremover nøgletal for COVID-19

Fremover vil Statens Serum Instituts daglige nøgletal for COVID-19 med nyeste opgørelser over antal testede, antal tilfælde, dødsfald og indlagte være at finde på et nyt, interaktivt dashboard.

Læs mere
Sundhed
Uro i benene ødelægger nattesøvnen

Symptomerne ved ved uro i benene - eller som det hedder på engelsk: Restless legs syndrome (RLS), kan være så generende, at det forstyrrer nattesøvnen og går ud over livskvaliteten.
Symptomerne kan bedst beskrives som en sitrende, generende fornemmelse, der medfører en uimodståelig og akut trang...

Læs mere
Sundhed
Bliv klogere på årsagen til smerter i underliv og bækken

Det er ikke ualmindeligt at kvinder er i tvivl om hvad en generende fornemmelse, en diffus og måske forbigående smerte i underlivet, skyldes. Af samme grund handler mange af de henvendelser læger får fra deres kvindelige patienter netop om denne type symptomer.

Læs mere
Sundhed
Tip mod forstoppelse: Lilians morgensmoothie

Døjer du med træg mave, så start dagen med Lilians sunde – og effektive – morgensmoothie.

Læs mere
Sundhed
Slank & Sund: Hov, hov! Hvad var nu det, der røg i indkøbskurven?

Det siger sig selv: Har du kun sunde, fedtfattige og fiberrige sager i dine køkkenskabe, så vil det jo som regel være dét, du spiser. At købe fornuftigt ind er måske den allernemmeste vej til et slankere liv. Måske kan de 10 råd, som vi selv har haft succes med, også hjælpe dig til færre impulskøb.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn?

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Sundhed
Bliv bedre til at sige nej

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

Læs mere
Forår
Skovflåt - Det skal du holde øje med

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige. Men der findes, som bekendt, også den...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Vævede perlearmbånd

Vævede perlearmbånd

Bloomingville

Bloomingville

Meraki

Meraki

Trine Tuxen - Loop Ring

Trine Tuxen - Loop Ring

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
11.09.2020

Hospitaler: Begræns besøg af pårørende

Rigshospitalet

I lyset af det stigende corona-smittetryk henstiller Region Hovedstaden til at antallet af besøgende pårørende begrænses. Det betyder blandt andet, at man som indlagt opfordres til at vælge én fast pårørende til besøg i hele indlæggelsesperioden. Læs mere


03.09.2020

Fakta om kommende voldtægtslovgivning

Kvinfo

KVINFO forklarer her, hvad Danmarks kommende voldtægtslovgivning baseret på samtykke betyder. Læs mere


02.09.2020

Forskning: Hormonbehandling redder COVID-19-patienter

Rigshospitalet

Steroidpræparater med binyrebarkhormon tager toppen af betændelsesreaktionen og bedrer overlevelsen for svært syge COVID-19-patienter på intensivafdelingerne. Det er resultatet af ny dansk og international forskning støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere


27.08.2020

Test: Kemi i tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tandpastaer er i mange tilfælde gode kemivalg, som får Forbrugerrådet Tænk Kemis bedste bedømmelse. Få hjælp til at vælge en tandpasta uden uønsket kemi.

Læs mere


20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


Arkiv

^