Kategori: Sundhed

Når man lider af BED, kan man sjældent nøjes med at spise til man er mæt, hvilket på sigt kan resultere i svær overvægt. Herefter følger som regel stribevis af mislykkede forsøg på at tabe sig, hvilket går ud over selvtilliden og selvværdet. "Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer psykolog Christina Villendrup Lynge, der har skrevet bogen ’Overvind din Overspisning’.

Hvad er tvangsoverspisning? 

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder ikke har kontrol over hvad og hvor meget man spiser, er en af de store udfordringer, mennesker med BED kæmper med. Ofte leder BED til overvægt, og for to ud af tre ramte til svær overvægt eller fedme, hvilket er forbundet med alvorlig forringelse af livskvaliteten. Tilværelsen præges af tanker om mad, utallige mislykkede slankekure og følelsen af skam over ikke at kunne tabe sig.

Skam og mislykkede slankekure

For Camilla har spiseforstyrrelsen betydet, at hun gennem mange år har kæmpet med overvægt og de fysiske udfordringer det medfører. For hende er det imidlertid mest andre menneskers fordømmende blik, der fylder i hverdagen.
”Jeg ved jo, at den allerførste tanke andre mennesker får når de ser mig, er: “Hold da op, hvor er hun tyk”, og måske tænker de også, at jeg er svag, fordi jeg ikke taber mig. Jeg har nok en tendens til at overfortolke tingene og være på vagt, når jeg møder nye mennesker. Det bunder nok mest i, at jeg skammer mig over, at jeg ikke taber mig” siger hun.

Følelsen skam er noget, der trigges i mange forskellige hverdagssituationer, siger hun.
”Det er for eksempel, når andre pludselig ud af det blå føler trang til at fortælle mig om deres mislykkede slankekure, eller når de sidder og stirrer på mig og min tallerken mens vi spiser frokost. Nogle gange føler jeg så meget skam, at jeg ikke orker at spise sammen med andre. Jeg tror ikke, det er noget andre gør for at jeg genere mig, men det er altså sådan, jeg får det i situationen. Jeg må bare acceptere, at det er svært for andre at abstrahere fra mit udseende.”

Mange overvægtige kan have diagnosen

Lige som mange andre der lider af tvangsoverspisning, så føler Camilla især af skam over at hun trods talrige slankekure, stadig ikke har tabt sig. Men ifølge psykolog, Christina Villendrup Lynge, forfatter til bogen ’Overvind din Overspisning’, så er det netop noget af det, der kendetegner BED.

”Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer hun.

Gennem både personlig erfaring og års klinisk erfaring som autoriseret psykolog, har Christina Villendrup Lynge fået stor indsigt i sygdommens psykologiske årsager og haft mange klienter med BED i behandling. Ifølge hende er BED er en relativ ny diagnose inde for psykiatrien, og den tilgængelige viden og fokus på tvangsoverspisning er minimal.
 
Med bogen ’Overvind din Overspisning’ håber Christina Villendrup Lynge at bidrage til at udbrede viden om BED. Bogen går tæt på sygdommen og årsagerne til, at så mange mennesker rammes af overspisning og overvægt. Fakta er, at 30-40 % af de mennesker, der søger behandling for svær overvægt anslås af have en grad af BED.

Se typiske tegn på tvangsoverspisning - BED Binge Eating Disorder

Opgør med fordomme og stigmatisering

Med tv-dokumentarer, artikler og interviews, sættes der i øjeblikket fokus på sygdommen, hvilket ifølge Christina Villendrup Lynge, er en positiv udvikling. Øget opmærksomhed omkring problemet kan være med til at gøre op med stigmatisering og fordomme, som fx at overvægtige bare skal tage sig sammen. Et øget fokus på BED kan også betyde, at man i behandlersystemet er mere opmærksom på sygdommen og symptomerne, og bliver bedre til at spotte og behandle mennesker med spiseforstyrrelsen.

For Camilla er håbet, at mere opmærksomhed omkring tvangsoverspisning, vil resultere i at man i fremtiden vil se på lidelsen med samme alvor, som man ser på spiseforstyrrelser, som fx. anoreksi.
”Jeg håber, at jeg ved at fortælle om mine oplevelser er med til at bryde det tabu og gøre op med de misforståelser, der er omkring tvangsoverspisning. Mit håb er, at man med tiden vil se på tvangsoverspisning med samme alvor, som man ser på andre spiseforstyrrelser” siger Camilla.
”Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke klandrer nogen for at tænke som de gør, når de ikke ved bedre. Jeg giver heller ikke nogen eller noget skylden for mine spiseproblemer. At jeg er tyk og ikke kan styre min uhæmmede trang til at spise, bebrejder jeg kun mig selv. Men følelsen af at være forkert bliver selvfølgelig ikke mindre af at medierne kun præsenterer et meget stereotypt billede af, hvordan en kvindekrop skal se ud.”

  • Læs om behandlingen af BED, og SAT, som er et faseopdelt program, der er videnskabligt udviklet til at give BED patienter succes med varigt vægttab. Se SAT-programmet
  • Læs mere om bogen 'Overvind din overspisning'

Kvinden interviewet til artiklen har ønsket at være anonym, og ”Camilla” er ikke hendes rigtige navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^