Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Kategori: Sundhed

Når man lider af BED, kan man sjældent nøjes med at spise til man er mæt, hvilket på sigt kan resultere i svær overvægt. Herefter følger som regel stribevis af mislykkede forsøg på at tabe sig, hvilket går ud over selvtilliden og selvværdet. "Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer psykolog Christina Villendrup Lynge, der har skrevet bogen ’Overvind din Overspisning’.

Hvad er tvangsoverspisning?
Redaktionen

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder ikke har kontrol over hvad og hvor meget man spiser, er en af de store udfordringer, mennesker med BED kæmper med. Ofte leder BED til overvægt, og for to ud af tre ramte til svær overvægt eller fedme, hvilket er forbundet med alvorlig forringelse af livskvaliteten. Tilværelsen præges af tanker om mad, utallige mislykkede slankekure og følelsen af skam over ikke at kunne tabe sig.

Skam og mislykkede slankekure

For Camilla har spiseforstyrrelsen betydet, at hun gennem mange år har kæmpet med overvægt og de fysiske udfordringer det medfører. For hende er det imidlertid mest andre menneskers fordømmende blik, der fylder i hverdagen.
”Jeg ved jo, at den allerførste tanke andre mennesker får når de ser mig, er: “Hold da op, hvor er hun tyk”, og måske tænker de også, at jeg er svag, fordi jeg ikke taber mig. Jeg har nok en tendens til at overfortolke tingene og være på vagt, når jeg møder nye mennesker. Det bunder nok mest i, at jeg skammer mig over, at jeg ikke taber mig” siger hun.

Følelsen skam er noget, der trigges i mange forskellige hverdagssituationer, siger hun.
”Det er for eksempel, når andre pludselig ud af det blå føler trang til at fortælle mig om deres mislykkede slankekure, eller når de sidder og stirrer på mig og min tallerken mens vi spiser frokost. Nogle gange føler jeg så meget skam, at jeg ikke orker at spise sammen med andre. Jeg tror ikke, det er noget andre gør for at jeg genere mig, men det er altså sådan, jeg får det i situationen. Jeg må bare acceptere, at det er svært for andre at abstrahere fra mit udseende.”

Mange overvægtige kan have diagnosen

Lige som mange andre der lider af tvangsoverspisning, så føler Camilla især af skam over at hun trods talrige slankekure, stadig ikke har tabt sig. Men ifølge psykolog, Christina Villendrup Lynge, forfatter til bogen ’Overvind din Overspisning’, så er det netop noget af det, der kendetegner BED.

”Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer hun.

Gennem både personlig erfaring og års klinisk erfaring som autoriseret psykolog, har Christina Villendrup Lynge fået stor indsigt i sygdommens psykologiske årsager og haft mange klienter med BED i behandling. Ifølge hende er BED er en relativ ny diagnose inde for psykiatrien, og den tilgængelige viden og fokus på tvangsoverspisning er minimal.
 
Med bogen ’Overvind din Overspisning’ håber Christina Villendrup Lynge at bidrage til at udbrede viden om BED. Bogen går tæt på sygdommen og årsagerne til, at så mange mennesker rammes af overspisning og overvægt. Fakta er, at 30-40 % af de mennesker, der søger behandling for svær overvægt anslås af have en grad af BED.

Se typiske tegn på tvangsoverspisning - BED Binge Eating Disorder

Opgør med fordomme og stigmatisering

Med tv-dokumentarer, artikler og interviews, sættes der i øjeblikket fokus på sygdommen, hvilket ifølge Christina Villendrup Lynge, er en positiv udvikling. Øget opmærksomhed omkring problemet kan være med til at gøre op med stigmatisering og fordomme, som fx at overvægtige bare skal tage sig sammen. Et øget fokus på BED kan også betyde, at man i behandlersystemet er mere opmærksom på sygdommen og symptomerne, og bliver bedre til at spotte og behandle mennesker med spiseforstyrrelsen.

For Camilla er håbet, at mere opmærksomhed omkring tvangsoverspisning, vil resultere i at man i fremtiden vil se på lidelsen med samme alvor, som man ser på spiseforstyrrelser, som fx. anoreksi.
”Jeg håber, at jeg ved at fortælle om mine oplevelser er med til at bryde det tabu og gøre op med de misforståelser, der er omkring tvangsoverspisning. Mit håb er, at man med tiden vil se på tvangsoverspisning med samme alvor, som man ser på andre spiseforstyrrelser” siger Camilla.
”Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke klandrer nogen for at tænke som de gør, når de ikke ved bedre. Jeg giver heller ikke nogen eller noget skylden for mine spiseproblemer. At jeg er tyk og ikke kan styre min uhæmmede trang til at spise, bebrejder jeg kun mig selv. Men følelsen af at være forkert bliver selvfølgelig ikke mindre af at medierne kun præsenterer et meget stereotypt billede af, hvordan en kvindekrop skal se ud.”

  • Læs om behandlingen af BED, og SAT, som er et faseopdelt program, der er videnskabligt udviklet til at give BED patienter succes med varigt vægttab. Se SAT-programmet
  • Læs mere om bogen 'Overvind din overspisning'

Kvinden interviewet til artiklen har ønsket at være anonym, og ”Camilla” er ikke hendes rigtige navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Sundhed
Opfordring til alle: Bidrag til forskning i coronavirus

Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform, 'C19 SymMaps', hvor alle danskere opfordres til at registrere deres aktuelle sundhedstilstand - det gælder både, hvis du har eller ikke har, symptomer. Den indsamlede data skal hjælpe forskerne med at forstå og kortlægge...

Læs mere
Sundhed
Coronasmitte: Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?

På de sociale medier florerer der en masse ”gode råd” til, hvordan man kan spise sig til et stærkere immunforsvar og dermed undgå at blive smittet med coronavirus. Ingen fødevarer er en garanti mod corona, understreger Fødevarestyrelsen. Vigtigst er det at følge Sundhedsstyrelsens råd og holde en...

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2020: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Sommertid 2020 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 28. marts og søndag 29. marts 2020 går vi over til sommertid. Det betyder, at uret skal stilles en time frem, hvilket betyder at dagen begynder en time tidligere og man snydes for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for...

Læs mere
Sundhed
Coronavirus: Ingen kender det reelle omfang

Siden det første tilfælde af coronavirus, covid-19, blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019, har virussen ifølge WHO spredt sig til en verdensomspændende epidemi. I mellemtiden har sundhedsmyndigheder verden over forsøgt at holde os ajour med udbredelsen og løbende orienteret om...

Læs mere
Sundhed
Derfor er udredning af din fødevareallergi vigtig

Antallet af fødevareallergikere stiger, men mens der ifølge eksperter ikke er nogen tvivl om, at der gennem de senere år er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så er der stadig et misforhold mellem antallet af mennesker, der tror de har fødevareallergi, og dem der reelt har det.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter. At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder...

Læs mere
Sundhed
Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327%

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden...

Læs mere
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Sundhed
Women’s Healthy Weight Day

Den tredje torsdag i januar er det ’Women’s Healthy Weight Day’. Dagen er, ligesom mange andre mærkedage, af amerikansk oprindelse og har til formål at sætte fokus på vigtigheden af at have en sund og stabil kropsvægt. Når det ligefrem kræver en mærkedag, så skyldes det nok, at mange, og ikke mindst...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
10 tips til hvordan du undgår fejlkøb

10 tips til hvordan du undgår fejlkøb

Haveskulpturer & havekunst

Haveskulpturer & havekunst

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

Køber du dit tøj i Danmark?

Køber du dit tøj i Danmark?

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^