Kategorier: Sommer  -  Forbrugernyt

I varmen fordærves maden hurtigt og kan udvikle sig til rene bakteriebomber. Men med nogle enkle råd, kan du mindske risikoen for en mave-tarm infektion og ubehagelige symptomer som diarré, kvalme og opkastninger, smerter og feber.

Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner betydeligt.


Husk de 8 vigtige anbefalinger:

1. Hold råt og tilberedt adskilt

Bakterier spreder sig nemt fra råt til stegt kød, hvis man bruger samme grilltang eller skærebræt til råvarerne og den stegte mad, husk derfor:

  • Hold råt og stegt adskilt.
  • Brug to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved stegningen. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød.
  • Brug også to forskellige fade eller skærebrædder til henholdsvis råt og grillet kød.
  • Læg ikke råt kød på grillen med fingrene, så bakterier evt. bagefter overføres til fx salat og brød.


2. Opvarm korrekt og tilstrækkeligt

  • Bakterier i maden dør ved stegning og kogning. Kød, fjerkræ, fisk og æg skal varmes op til mindst 75 grader. Brug et stegetermometer hvis du er i tvivl.
  • Fisk er gennemvarmet, når kødet er fast og ikke har en gennemsigtig glans.
  • Æg er gennemvarmet, når det er helt stivnet, ved spejlæg, skal blommen være varm.
  • Kød er gennemvarmet, når kødsaften er klar, og kødet ikke er lyserødt.
  • Fjerkræ og hakket kød skal gennemsteges. Kog evt. fjerkræ inden du griller, så du sikre dig at kødet er tilstrækkeligt opvarmet.
  • Vær ekstra påpasselig ved grillstegning i sommervarmen. Sørg for, at kødet er stegt tilstrækkeligt.

3. Genbrug ikke marinaden

  • Marineret kød smager skønt. Syren i marinaden får kødet til at mørne og smagen til at trænge ind. Lad kødet stå i køleskabet og trække, og tag det først frem, lige før du skal bruge det. Genbrug ikke marinaden, men kassér den.


4. Røg fra grill kan være sundhedsfarligt

  • Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på det glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Det kan man undgå ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.


5. Skær det brankede kød fra

  • Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.


6. Hold maden afkølet

  • Fødevarer skal på køl, straks efter, eller så hurtigt som muligt efter indkøb. Køleskabets temperatur bør max være 5°C.
  • Rester fra middagsmaden, eller varm mad der skal gemmes, skal nedkøles ligeså snart den er dampet af.
  • Rester fra morgen- og frokostbord, bør også sættes i køleskab hurtigst muligt.
  • Skal du tø mad op, så gør det i køleskabet.

7. Vask hænder

  • Husk at vaske hænderne grundigt før du går i gang med at lave mad, og efter du har rørt ved rå madvarer fx råt kød og rå grønsager. Vores hænder er ofte den direkte årsag til spredning af bakterier, derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte.


8. Husk også ..

  • Skift din karklud og dit viskestykke ud hver dag, på denne måde mindsker du også risikoen for bakterier.



Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum. Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og lækker sommerdessert: Skumfiduser, chokolade og sommerbær 

For børn hører sommeren uløseligt sammen med hyldeblomstdrik, ristede skumfiduser og klistrede fingre. Men søde, bløde marshmallows kan også bruges i mere voksenvenlige sammenhænge, fx i en herlig sommerdessert, hvor chokolade og den søde vanilieskum røres, fryses og serveres med friske bær på…

Læs mere
Sommer
Copenhagen Jazz Festival 2022 

Når festivalen ruller hen over København, er byen som forvandlet. Over alt spiller musikken: På torve og i byens parker, på jazzklubberne og nye interimistiske scener, i teatre, på museer og – selvfølgelig også – i byens største og flotteste koncertsale. I løbet af festivalens 10 dage præsenteres…

Læs mere
Sommer
Midsommer 2022: Sådan fejrer svenskerne sommersolhverv 

Tag til tur over sundet og oplev en af Sveriges største og mest traditionsrige festdag: Midsommerfesten. I år fejres den fredag den 24. juni med majstang, dans og musik.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Quiz: Kender du navnet på melonen? 

Søde, saftige meloner er en af danskernes fortrukne eksotiske frugter - eller grøntsager, for botanisk set kategoriseres meloner som grøntsager sammen med fx agurker, squash og auberginer.

Læs mere
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Amerikanske spareribs på grillen 

Grillede spareribs marineret med hjemmelavet bbq-marinade, grillede majs & aubergine, feta/melon salat med syltede jalapenos. Lækkerier inspireret af stolte amerikanske bbq-traditioner.

Læs mere
Sommer
Skal du også holde sommerferie i Danmark? 

Danmark er dejlig om sommeren. Og det faktum lader ikke til at være gået danskernes næse forbi. Op mod halvdelen af os holder en eller flere ferier i Danmark i løbet af året, og i sommerferien gerne i områder tæt på strand og natur, på en campingplads, i et feriehus eller hos familie og venner. Når…

Læs mere
Sommer
Shopping: Super sød sommerstil og -stemning 

Stemningsfuld sensommer med glasdesign fra Anna von Lipa,

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^