Den traditionsrige 'midsommar'
Midsommerfesten er uden tvivl Sveriges største og mest traditionsrige festdag. Festlighederne er ikke at forveksle med den danske Sankt Hans, for i Sverige fejres sommersolhverv hverken med bål eller hekseafbrænding, men med den smukke majstang, sang, dans og jordbær.
Dansen om majstangen
Midsommerfestens højdepunkt er majstangen. Alle - ung som gammel - danser med om majstangen. Mange er klædt i smukke nationaldragter og festlige folkedragter, og der spilles traditionel folkemusik med violin- og harmonika.
Midsommerfesten starter allerede tidligt på dagen med pyntning af majstangen med blomster, bladløv og grene, så stangen er klar til at blive rejst hen på eftermiddagen. Majstangens pyntes forskelligt fra landsdel til landsdel og tidligere var det almindeligt, at man konkurrerede om, hvem der kunne pynte den flotteste majstang.
En anden tradition var at unge giftelystne piger bandt sig en midsommerbuket af syv eller ni forskellige blomster plukket lige så mange forskellige steder. Buketten skulle antageligt så hjælpe den unge pige til gennem nattens drømme at finde ud af, hvem der skulle være hendes tilkomne mage.
Midsommer menu
Menuen midsommeraften er altid nye, dildkogte kartofler og sild med syrnet fløde kaldet "gräddfil" og purløg. Til dette drikker man øl og snaps. Desserten består af jordbær og fløde.
Efter maden plejer der at være dans til langt ud på natten, som jo er årets lyseste.
Deltag i midsommerfesten
I de fleste svenske byer er midsommerfester arrangeret af den lokale hembygdsförening. Der kan også være midsommerfest ved slotte og borge og andre historiske steder.