Vægmaling<BR> - Økologisk & allergimærket
Derrière la Porte - Termoflaske
Engelsk porcelæn Roy Kirkham
Spring Copenhagen Eva Stæhr-Nielsen
Kategori: Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner
Redaktionen

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der bl.a. reagerer på en undersøgelse vores smartphone-vaner.

Mobiltelefonen som en fast forlængelse af din arm

4,3 timer! Så meget bruges der i gennemsnit på smartphone hver eneste dag. Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra analysevirksomheden AppAnnies ifølge Forbes, som får parterapeut og forfatterinde Christiane Meulengracht til at reagere. Hun mener nemlig, at undersøgelser som denne illustrerer et af de største paradokser i langt de fleste parforhold:

”Når jeg spørger mine klienter og danskerne i al almindelighed, hvad der betyder allermest for dem i deres liv, så svarer 99 procent prompte, at det gør deres partner, børn og familie. Derfor er det paradoksalt, at rigtig mange trods de bedste ønsker og intentioner alligevel vælger at bruge det meste af deres dyrbare nærvær, opmærksomhed og gode energi alle andre steder end på netop deres kære. Og i den forbindelse er smartphonen én af de helt store opmærksomhedsrøvere og nærværsdræbere. Det er et paradoks, der ødelægger kærlighed og parforhold,” siger Christiane Meulengracht.

Hård kamp om begrænset opmærksomhed

Ifølge Christiane Meulengracht er der intet i vejen for at bruge smartphonen hverken til Instagram, Facebook, nyhedsapps, arbejdsmails eller noget helt femte. Problemet opstår, når smartphonen bevidst eller ubevidst optager så meget af vores daglige nærværs- og opmærksomhedskvote, at der ikke er meget tilbage til vores partner og familie. Vi har nemlig kun en begrænset mængde opmærksomhed og nærvær at dele ud af, forklarer parterapeuten:

”Fra hjerneforskningen ved man, at vi mennesker kun har begrænsede mængder ressourcer til rådighed, når det gælder den udelte opmærksomhed, dvs. kortere perioder, hvor vi er stand til at koncentrere os, fordybe os og holde alt andet ude. Her er det derfor vigtigt, at kærligheden, parforholdet og familien ikke taber, fordi alle ressourcer bliver brugt på arbejde, venner, sport – og ikke mindst på smartphonen. Udelt opmærksomhed er nok den største gave, vi kan give et andet menneske,” siger Christiane Meulengracht.

Giver dine valg dig mere eller mindre kærlighed?

Vi mennesker har hhv. hjernesystem 1, som er den vanebaserede adfærd, der ca. styrer 85 procent af vores adfærd og hjernesystem 2, som henviser til de godt 15 procent af vores hjerneaktivitet, som det gennemsnitlige menneske dagligt kan allokere til udelt opmærksomhed. Og dem skal vi bruge med stor omhu, mener parterapeuten:

”Vi er nødt til at blive meget bevidste om, at alle vores valg er et fravalg af noget andet. Så når vi fx giver efter for de hurtige belønninger, som smartphonen giver hjernen, og når vi derfor bruger vores gode energi og udelte opmærksomhed her, så er det samtidig et fravalg af nærværet med vores partner og børn,” siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

”Det kan lyde hårdt, og ingen af os kan lide at være den, der er afhængig eller den, der lyver for sig selv. Alligevel møder jeg utroligt mange, der lyver for sig selv, fordi har bildt sig selv ind, at de bare lige er nødt til at tjekke sociale medier eller arbejdsmailen på mobilen, før de kan få mental fred til at være nærværende med deres partner. Men nej – det er man ikke nødt til. Det er et valg. Dér, hvor du er i dag, er et resultat af valg, du har taget tidligere. De valg, du tager i dag, afgør i morgen. Alle valg har en konsekvens – og den langsigtede konsekvens ved at udsætte nærværet og lade dig distrahere af telefonen kan blive tabet af kærligheden og familien.”

Den bedste gave, vi kan give, er vores tid og udelte opmærksomhed. Du kan godt udsætte nærværet med din partner, børn og familie, men prisen er høj, fastslår parterapeuten.

4 råd til mere kærlighed og nærvær – og mindre smartphone

Christiane Meulengracht kommer nedenfor med fire gode råd, som kan hjælpe med at skrue op for nærværet med dine kære og lidt ned for den mange gange ubevidste trang til at tjekke og fordybe sig i smartphonen:

  1. Sammenlign antallet af timer du dagligt bruger på fx sociale medier, nyheder og spil i forhold at være både mentalt og fysisk tilstede med din partner og familie. Der er ikke et facit for, hvad der er rigtigt eller forkert, men måske bliver du overrasket.

  2. Drop push-notifikationer, som netop er designet til at tiltrække din opmærksomhed og ’forstyrre’ dig fra dét, du er i gang med. Prioriter og afinstaller de apps, som helt unødvendigt stjæler din tid.

  3. Hold dig fra arbejdsmailen på telefonen om aftenen – eller beslut dig eventuelt for et bestemt tidspunkt om aftenen, hvor du tjekker din arbejdsmail. Også her kan det for mange være et godt råd at slå push-notifikationerne fra.

  4. Afsæt 15 minutter hver dag, hvor du sammen med din partner beslutter at være 100 procent nærværende. Hvor smartphones er slukket, hvor det ikke handler om børn, praktik og madlavning – men om, at I kan holde i hånd, være nysgerrige på hinanden og ægte nærværende sammen. Det er et kvarters investering, som kan gøre en stor forskel i mange parforhold.Christiane Meulengracht

Om Christiane Meulengracht

Christiane Meulengracht er par- og familieterapeut, sexolog og forfatter til bogen "Kærlighed med vilje" samt vært til podcasten af samme navn.

Til daglig arbejder hun via sin praksis i Hellerup og Hornbæk, hvor hun hjælper kvinder og mænd med at skabe mere nærværende og bevidste forhold, hvor begge parter føler sig set, hørt og forstået.

Læs mere om Christiane Meulengracht på Christiane.nu.

Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet?

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk...

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Derrière la Porte - Termoflaske

Derrière la Porte - Termoflaske

Rivièra Maison tekrus

Rivièra Maison tekrus

ReClips havestol – et resultat <BR>af dansk husholdningsplast

ReClips havestol – et resultat
af dansk husholdningsplast

Te-sæt med infuser og honningpind

Te-sæt med infuser og honningpind

Nye Bøger
Det børne- og ungdomspsykiatriske forløb, Karsten Gjessing Jensen

ADHD, autisme, triste tanker, bekymringer, tvangssymptomer, angst og spiseforstyrrelser. Børn og unge, psykiske problemer og psykiatriske diagnoser fylder mere og mere i den daglige debat.

For forældre og pårørende kan mødet med børne- og ungdomspsykiatrien forekomme overvældende og forvirrende....

Læs mere
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
Feministisk kreabog

Fra de kreative kvinder, Sabine Lemire og Louise Gram, kommer en ny, skøn og inspirerende bog fuld af idéer og opskrifter på håndarbejdsprojekter med fokus på kvinder og kvindeliv.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


07.11.2020

Kan vinterbadning forebygge demens?

KvindeGuiden

Ny forskning peger på at vinterbadning måske kan mere end sætte gang i blodomløbet. Forskere fra Cambridge University har nemlig opdaget, at svømning i koldt vand kan beskytte hjernen mod degenerative sygdomme som demens. Læs mere


29.10.2020

Sikkerhedsstyrelsen: Ansigtsmasker og mundbind af stof er ikke værnemidler

Selvom Sundhedsstyrelsen skriver at et godt stofmundbind er bedre end intet mund, så kan ansigtsmasker og mundbind, der er syet af stof, ikke betragtes som værnemidler. Derfor må forhandlere og producenter ikke reklameres med, at de yder nogen beskyttelse mod for eksempel coronavirus. Læs mere


28.10.2020

Hvorfor er nogle personer symptomfri ved smitte med COVID-19?

Aarhus Universitet

Forskere fra Aarhus Universitet har en mulig forklaring på, hvorfor COVID-19 kan optræde hos personer, som er syge uden at have symptomer i tidlige stadier af sygdommen. Læs mere


26.10.2020

26 deodoranter uden parfume

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Deodorant er den hyppigste årsag til parfumeallergi. Allergien varer resten af livet, hvis du først har fået den. Se 26 parfumefri deodoranter hos Forbrugerrådet Tænk Kemi. Læs mere


Arkiv

^