Lysholdere til juledekorationer<BR>og adventskrans
Julesok til pakkekalender<BR>og adventsgaver
Økologisk maling til soveværelset
Gave til hundeejer
Kategori: Parforhold
Er han for umoden til parforhold?

Hun er træt af at hendes kæreste ikke tager ansvar, og at det altid er enten hende eller hans forældre, der sørger for at tingene bliver gjort …

Hej Ingrid.
Min kæreste og jeg har været sammen i snart tre år, og flyttede sammen i marts måned. Vi er meget forskellige af natur: Han er tilbageholdende og ofte genert i sociale sammenhænge. Han tager tingene som de kommer og undgår helst at planlægge for langt ud i fremtiden. Han har det svært med aftaler, for, som han siger, så har vi jo kun ”talt” om det, men ikke aftalt noget fast!
Jeg er derimod planlægger af natur, husker ting og forventer altid at andre, deriblandt min kæreste, gør tingene på samme måde som jeg. Det giver ofte en del konfrontationer.
Vi har tit talt om at vi bliver nødt til at lave om på tingene. Jeg burde slappe mere af og han burde være noget mere opmærksom. Desværre har det ikke hjulpet at snakke om det. Jeg føler jeg gør min del, men jeg mangler, at han tager ansvar og bliver lidt mere voksen og begynder at forstå, at tingene ikke bare kommer af sig selv.
Han har altid haft det nemt, med nogle søde forældre som altid hjælper til rent økonomisk, og især hans mor er her og der og alle vegne. Jeg føler hans forældre gør ham en bjørnetjeneste ved altid at klare problemerne for ham. Hver gang tingene går i hårdknude for ham, sætter han sig ned og venter på at tingene løser sig af sig selv – for det plejer de jo at gøre! Om det er støvsugeren der trænger til en tur, en regning der skal betales, opvasken der vokser sig stor eller vinduet der skal lukkes efter han har røget, så forventer han at det ordner sig af sig selv.
Ingenting bliver gjort, med mindre jeg har mindet ham om det mange, mange gange. Han bliver oven i købet sur og irriteret, og så ender det med at jeg simpelthen må gøre det selv.
Jeg spørger ham tit, om det er dét her han vil og hver gang svarer han, at han elsker mig og ikke kan leve uden mig. Men jeg føler mig ikke rigtig overbevist: Jeg føler jo, at hvis han virkelig vil mig og vores forhold, så ville han mande sig op, og gøre ting helt af sig selv og begynde at tænke på andre end sig selv.
Jeg syntes, at jeg ofrer meget for at vi kan få tingene til at fungere, men han har svært ved at forstå, at når han tager i byen, hygger med venner og sover længe fredag og lørdag, så er det svært at få tid til mig og lektier om søndagen.
Jeg skriver til dig, fordi jeg virkelig ikke aner hvad jeg skal stille op. Jeg har lyst til at løbe min vej, og jeg orker snart ikke mere. Men jeg elsker ham også og jeg ved, at han elsker mig højt. Han er helt ulykkelig hver gang vi skændes, bliver ked af det, græder og lover hver gang, at han nok skal gøre dit og dat. Der sker bare aldrig noget...
Håber du kan hjælpe mig.
_____________________________

Tak for din mail, hvor du spørger om jeg kan hjælpe dig til at komme videre med forholdet til din kæreste. Du beskriver hvordan din kæreste ikke tager sin del af det fælles ansvar, hvilket du finder frustrerende. Du beskriver hvor han gennem sin opvækst ikke har lært og vænnet sig til, at skulle tage sig af sin del af opgaverne. Du beskriver ham som overbeskyttet af sine forældre, der altid ordner tingene, når tingene hober sig op for ham. Alt i alt konkluderer jeg, ud fra din beskrivelse af din kærestes adfærd, at han er temmelig umoden mht. at fungere i den slags parforhold, som du havde forventning om.
Du reagerer bl.a. ved at diskutere med ham og fortælle ham hvad du ønsker anderledes, og han lover igen og igen, at han nok skal gøre de ting, han har ansvar for. Det sker som regel alligevel ikke, selvom du gentager tingene mange gange. I stedet bliver han sur og irriteret - og det ender med at du selv gør arbejdet.
Når du siger til ham, at du vil forlade ham, bryder han sammen og siger, at han ikke kan leve uden dig. Men du er i tvivl om hvorvidt han virkelig elsker dig, når han ikke tager sig sammen og gør hvad I har aftalt.
Når han nu, igen og igen, har bevist, at er afhængig af dig til at få klaret sin del af opgaverne selv, så har han jo i og for sig ret i, at han ikke kan undvære dig. Men at han er afhængig af dig, er jo ikke nødvendigvis det samme som at han elsker dig …
Som jeg læser det, så har du påtaget dig en opdragerolle, i stedet for at indgå i et ligeværdigt parforhold. Nu skriver du ikke noget om hvor gammel din kæreste er, men som du beskriver ham, forekommer han slet ikke moden til parforhold: Han fortsætter den livsstil, han har haft hele livet, tingene kommer af sig selv og hvis han ikke får gjort det han skal, f.eks. får gjort rent, betalt regninger osv. ja, så ordner enten du eller hans forældre det for ham. Han går stadig i byen og sover længe både fredag og lørdag, og føler åbenbart ikke noget ansvar for at jeres liv fungerer. Så hvad skal du gøre?
Det bedste for jer begge vil umiddelbart være, at du beder ham om at flytte for sig selv, indtil han får lært at tage vare på sit eget liv ellers risikerer du at havne i en mor-rolle og/eller offerrolle, som tvinger dig ud i martyrrollen.
Selvom han flytter kan I jo, hvis I virkelig elsker hinanden, stadig ses når I har lyst. Så slipper du for at være barnepige for ham i dagligdagen. Og hvis han så bliver mere voksen og selvstændig af at bo lidt alene, så kan I jo flytte sammen igen, hvis kærligheden stadig er der og hvis I kan blive enige om hvordan jeres liv sammen skal fungere.
Hvis I vælger at flytte fra hinanden en tid, får du også lejlighed til at arbejde med de områder hvor du skal tænke og handle anderledes, end du gør nu. Du skriver, at du planlægger meget og har kontrol over tingene, og at du forventer, at andre har samme kontrol over tingene, som du. Men du glemmer en vigtig leveregel: Du kan kun have forventninger til dig selv, og du må acceptere, at alle andre er forskellige fra dig. For at leve med at have forventninger til andre, vil altid give mange skuffelser. Og det vil helt sikket ikke hjælpe, at du gentager din forventninger igen og igen. Du kan se hvordan din kæreste er blevet helt døv for dine krav og lukker ørene, når du skælder ham ud. Han behøver ikke tage det du siger alvorligt, for han ved jo af erfaring, at tingene alligevel bliver ordnet for ham til sidst. Og han kan, hårdt trængt, love bod og bedring, men han har jo set, at selvom han fortsat ikke tager ansvar, så har det ingen alvorlige konsekvenser for ham. Så hvorfor så ikke bare køre videre i den kendte rille, det er jo gået godt hidtil..(!!)
Hvis du ikke vil tage det store skridt nu og vælger at I fortsat skal bo sammen, så bliver du nødt til at se i øjnene, at du har valgt en umoden kæreste. En kæreste der, af forskellige grunde, endnu ikke har lært at påtage sig sin del af ansvaret. Det er det forhold du står med lige nu. Du kan så prøve at have mere realistiske krav til ham, og opmuntre ham og rose ham for det han gør, i stedet for at bebrejde ham det han ikke gør. For måske er der også noget trods i ham og måske er han bare meget fokuseret på, at du ikke skal bestemme over ham og hans liv. Hvis du vælger at blive sammen med ham og samtidig gerne vil undgå for mange konfrontationer og diskussioner i forholdet, må du ophøre med at forvente at han er, eller nogensinde bliver, som dig - og i stedet glæde dig over de fremskridt, han forhåbentlig med tiden gør af sig selv.
Hvis din kærlighed til ham er stor nok til at leve med ham som han er, så kan det med tiden måske blive et godt forhold. Hvis du derimod kun kan leve med din kæreste, hvis han forandrer sig til at blive den partner, som du ønsker, han skal være, så tror jeg, at det er bedst at du ser virkeligheden i øjnene og indser, at det nok ikke sker inden for en overskuelig fremtid.
Jeg håber du kan bruge disse råd til at træffe nogle beslutninger. De forandringer der skal ske og de beslutninger der skal træffes, skal jo nok, taget hans adfærd i betragtning, komme fra dig.
Jeg ønsker for dig, at du får truffet den rigtige beslutning, en beslutning der i sidste ende kan blive positivt for jer begge to.

Held og lykke med at finde det mod, der skal til.

Kærlig hilsen,

Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at...

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker?

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet...

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder...

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet?

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der...

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Hundekurv

Hundekurv

Skoskab i stål

Skoskab i stål

Gør det selv renovering<BR> – nemmere end du tror

Gør det selv renovering
– nemmere end du tror

Akvarel i drømmende farver

Akvarel i drømmende farver

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^