Tilberedning af bælgfrugter

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem.

Tilberedning af bælgfrugter 

Tørrede bønner, ærter og linser er fulde af mættende fibre og sunde proteiner. Mange vælger at købe dem på dåse, fordi tilberedningen forekommer dem besværlig, men når man først har fat i rutinen, så vil man opleve, at det faktisk ikke tager ret lang tid selv at tilberede dem. At mestre teknikken betyder ikke kun, at man kan skære ned på mængden af de forarbejdede ingredienser man køber og derved spare penge, det er også en særlig tilfredsstillelse at kunne tilberede maden fra grunden, vide nøjagtig hvad der er i den mad man spiser, og selv have indflydelse på madens smag og konsistens.

Tips og tilberedning af bælgfrugter

  • Når du køber bælgfrugter, så vælg økologisk, når det er muligt. Tjek også at bønnerne er ensartet i størrelse og farve.
  • Inden iblødsætning er det en god idé at foretage en hurtig sortering, kassere dem, der er revnede eller i stykker, og fjerne eventuelle småsten.
  • Skyld bælgfrugterne godt i et dørslag under rindende, koldt vand.
  • Hæld bælgfrugterne i en gryde og dæk dem med ca. 5 cm nykogt vand.
  • Tilsæt et par skefulde syre i form af fx citronsaft eller æblecidereddike (2 tsk for hver ca. 21/2 dl bønner).
  • Lad både bønner, linser og ærter trække natten over. I de fleste opskrifter står der ganske vist, at man ikke skal sætte linser i blød, men de bliver nemmere at fordøje og hurtigere at koge, hvis de, ligesom bønner, får lov til at stå natten over.
  • Hæld vandet fra, skyl igen og hæld dem tilbage i den rengjorte gryde.
  • Hæld kold vand i gryden og lad det nå mindst 5 cm over blægfrugterne.
  • Kom et stykke på ca. 10 cm kombu tang ned i gryden til bælgfrugterne. Kombu tang har en unik evne til at neutralisere de forbindelser i bønner, der giver luft i maven.
  • Læg låg på, bring bælgfrugterne i kog og skum, der samler sig på overfladen.
  • Skru ned for varmen og kog, til bønnerne møre og bløde, men ikke udkogte.

Kogetid:

  • Hvide bønner: 1 – 1 ½ time
  • Sorte bønner: 45 – 60 minutter
  • Lima bønner: 1 – 1 ½ time
  • Kidney bønner: 1 time
  • Mung bønner: 1 time
  • Kikærter: 1 – 1 ½ time
  • Linser, røde/grønne/brune: 10 – 15 minutter
  • Beluga linser: 10 minutter

Sådan gør du:

  • Kog bønnerne
  • Tag gryden af varmen og tilsæt salt: Mindst 1 spsk for hver 2 ½ dl bønner. Bemærk: Tilsættes salt tidligere i tilberedningen, så forhindrer det bønnerne i at blive møre.
  • Hold bønnerne tildækket og lad dem trække i det saltede vand i mindst 15 minutter. Hæld vandet fra og skyl dem, så overskydende salt og løst skind fjernes.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chokolademousse med lakrids 

Er du på udkig efter en opskrift på en dejlig dessert mousse, så skal du prøve denne smagfulde nougatmousse fra Odense Marcipan, som kan dekoreres med sprøde chokoladehjerter med lakrids og rosa peber.

Læs mere
Hjemmelavet lakrids is
Opskrifter & råvarer
Lakridsispind med chokoladeovertræk 

Selvgjort er velgjort, og det gælder også hjemmelavede isdesserter og is på pind, skriver Odense Marcipan, som her deler opskriften på hjemmerørt is. Med Odense Marcipanmasse med lakrids kan du f.eks. nemt laver dine egne marcipan-ispinde med lakrids.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Teboller fra Thy  

Der er intet så skønt som dansk brød, så når det ikke står på top-10-listerne over verdens bedste bagværk, så må der være tale om en alvorlig misforståelse.

Tænk bare på vores rugbrød, det klassiske sødmælksfranskbrød med birkes, det robuste landbrød og det herlige, syrligsøde sigtebrød. Dertil…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavede skumfiduser 

Hjemmelavede skumfiduser smelter i munden. De er bløde, søde - og kan slet ikke sammenlignes med de købte. Og så er de super nemme selv at lave!

Med 5 ingredienser og en halv time på hånden har du skumfiduser til hele familien. Her får du en detaljeret trin-for-trin opskrift.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsparfait med lakridssirup 

Lakrids fungerer rigtigt godt i isdesserter - ikke mindst i en fransk flødeparfait, som du her får opskriften på.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Få friskbagte scones på 1/2 time 

Blandt søde brød er der intet så dejligt som friskbagte scones, og på en kold vinterdag skal de naturligvis nydes som briterne gør det - med en stor kande te.

Scones er oprindeligt et skotsk brød, men var tidligere slet ikke så søde, som vi kender dem i dag. Tilbage i 1600-tallet blev de heller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hot & Spicy: I januar fejres de stærke krydderier 

I januar fejrer madentusiaster over hele verden ’Hot and Spicy Food Day’ med fokus på køkkenets stærkeste krydderier, deres særlige egenskaber, der tilføjer de dejligste aromaer i maden. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Chili chokoladekage  

Prøv denne fantastiske opskrift på en chokoladekage med chili. Den er fra Lene Tvedegaards populære bog 'Den lille stærke om chili', som handler om de små stærke labaner, som er så sunde og fantastiske i både mad og kager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lamb Karahi 

Lamb Karahi er en skøn, traditionel gryderet med rødderne dybt forankret i det pakistanske og nordindiske køkken. Det er ikke nogen svær ret, men kræver at man tålmodigt lader den simre længe, så krydderierne kan give retten den fulde aroma.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Naanbrød 

Som tilbehør til krydrede retter, især fra det indiske og pakistanske køkken, er de flade, bløde hvedebrød, Naanbrød, helt perfekte.

Med deres neutrale smag tager de ikke opmærksomheden fra retten - og så er de ideelle, når det kommer til at søbe den sidste rest af tallerkenen. Nyd dem også til…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^