Hængekøje VENTURE DESIGN
Adezz - Bålfad og havepejs
Økologisk udendørs maling
Havekrukker
DIY: 10 kreative idéer og opskrifter med lavendel
Redaktionen

Den smukke, blå, duftende lavendel er en super anvendelig blomst. Den er smuk og dekorativ i haven, i krukker på altanen, i buketter og bundet i lavendelkrans. Lavendel tilføjer delikat smag og duft i sirupper, hvilket er en himmelsk oplevelse på croissanter og pandekager.

Af blomsten kan man fremstille krydderiblandingen 'Herbs de Provence', lavendelflødeis, aromatisk olivenolier med lavendel til salater, lavendelte og -limonade, og lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence.

Her bringer vi spændende idéer og opskrifter med lavendel, og selvfølgelig også tips til fremstilling af duftende lavendelsæber, lavendelposer til linnedskuffen, æterisk lavendelolie til cremer, bade- og hårolier, aromalamper og aromaterapi.


Lavendelmarinerede grønne oliven a la Provence
Ingredienser: 250 gr grønne oliven fx. Château d'Estoublon, 1/2 tsk tørret lavendelblomster, 1 tsk tørret timian, 1 tsk tørret oregano, 1 tsk tørret salvie, 2 fed hvidløg, 2 kvarte stykker citron, 2 spsk olivenolie. Krydderier blandes i olie, hvorefter oliven vendes i marinaden. Opbevares i køleskabet, hvor den efter 3 dage har udviklet fantastisk smag.


Dekorativ lavendelkrans
Den smukke krans både dufter, og er så fin og dekorativ. Kransen fremstilles ved at binde friske lavendelblomster på en ring fremstillet i kraftig stål- eller aluminiumtråd hvorpå lavendelblomsterne bindes med fin stål- eller vikletråd.


Lavendel duftposer
Duftposer kan sys af de stofrester, du nu har liggende, men du kan også investere i bomuldsgaze eller organza, som er så fintmasket, at duften af lavendel nemt trænger igennem. Læg de små poser i linnedskuffen, så du har lavendelduftende sengetøj, og husk at et par små duftposer også er en helt oplagt gaveide.
Her får du opskriften


Lavendellimonade
En skøn og frisk limonade til varme sommerdage. Ingredienser: ½ dl tørrede lavendelblomster, 5 dl vand, 5 dl honning, 1 bakke isterninger, 2,5 dl citronsaft. Spædes op med 10-15 dl vand. Tilberedning: Læg de tørrede lavendelblomster i en skål, og hæld 2 kopper kogende vand over dem. Tilsæt honning, og lad den derefter hvile i ca. 15 min. Si lavendelblomstene fra og tilføj isterninger inden du hælder drikken på kanden. Derefter tilføjer du honning- og lavendelmarinaden, citronsaft og spæder op med 10-15 dl vand.


Lavendelblomst te
Lavendelte smager og dufter dejligt, og synes samtidig, ligesom kamillete, at have en beroligende, afslappende effekt. Lavendel te kan drikkes med lavendel alene, hvor man lader 1 tsk. tørret lavendel i en kop kogende vand, og lader den trække i 10 minutter. Tørret lavendelblomster kan også blandes med grøn eller sort te.


Lavendelhonning
En herlig oplevelse på friskbagte croissanter, pandekager eller brød. Tilberedning: Varm honningen i en lille gryde over svag varme indtil den er flydende. Rør lavendelblomster i. Fjern gryden fra pladen og hæld lavendelhonningen på glas, dæk glasset over med et viskestykke, og lad den stå ved stuetemperatur i 24 timer.


Lavendel is
Lavendel is er en overset dessert. Her blandes den fine smag af lavendel med vanilje og fløde til en herlig mundfuld. Ingredienser: Æggeblommer af 6 æg, 150 g flormelis, 1/2 l piskefløde, 1 vaniljestang, 2 spsk. tørret lavendelblomster samt 12 isforme og -pinde. Tilberedning: Pisk æggeblommer med halvdelen af flormelissen til æggesnaps, og lad den stå. Hæld fløden i en lille tykbundet gryde og tilføj flækket vaniljestang, og bring det i kog under omrøring i ca. 1 minut. Tag gryden af varmen og hæld æggesnapsen i gryden. Varm op under omrøring til massen tyknes en anelse. Rør lavendelblomst i, og lad massen afkøle. Stil den derefter i køleskabet 1/2 time og derefter i ismaskinen i 1/2 time. Fordel massen i 12 is forme i 5 timer. Sæt derefter en ispind i hver form og lad dem fryse endnu 1 1/2 time, hvorefter de er klar til servering.


Fremstil æterisk lavendelolie
Æterisk olie af lavendel kan fremstilles af mandelolie, friske lavendelblomster, der lægges mellem to glasplader. Husk, at rene æteriske olier er så koncentrede, at man ikke skal smøre den ufortyndet på huden. Til brug i fx hårolie eller kropsolie, skal det være en meget svag opløsning.
Her får du opskriften


Lavendelolie til madlavning
Man kan lave lavendelolie til madlavning ved at stikke blomster i en flaske olivenolie. Her kan man tilføje andre kraftigt duftende krydderurter som timian, salvie, basilikum og rosmarin, og få en meget anvendelig middelhavsduftende krydderolie til marinader og vinaigrette.

 
Opskrifter & råvarer
Sommeropskrift: Grillet makrel med spidskål og rygeostecreme

Makrel er eminent på grill, og med spidskål, radiser og rygeost er det dejlig let og lækker sommermad. Og så er makrel en af de såkaldte fede fisketyper, og kilde til sunde omega-3 fedtsyrer.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sommerhit: Vegansk koldskål med jordbær og granola

Koldskål er indbegrebet af dansk sommer. Kontrasten mellem det søde og syrlige, cremede og sprøde er en himmelsk mundfuld. Koldskål kan servere som dessert, men er også skøn som delikat snack, når lækkersulten kommer snigende.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Klassisk iste

Der findes næppe noget mere forfriskende og læskende på en varm sommerdag, end is te. Mange af de iste man kan købe i supermarkedet, er så hvinende søde, at man ikke oplever den fine smag af te.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Melon- og citronsorbet

Søde, saftige meloner er super velegnede til sorbeter. Her bringer vi en nem opskrift på friske sorbeter med melon og citron.

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man oplever den fulde smag af friske sommerjordbær og friskpisket flødeskum mellem hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprødt pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Jordbær med balsamico

Jordbær stænket med en god balsamico dressing og friskkværnet peber. Det lyder måske vildt, men det smager himmelsk! En rigtig lækker lille sommeranretning, som også passer godt til ost.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet frugt- og bærmos

Hjemmelavet frugt- og bærmos er nem at tilberede, indeholder kun ganske lidt raffineret sukker og smager helt fantastisk med is og desserter, kager - og ikke mindst på toppen af yoghurten.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet hindbæris og cantuccini

Friske hindbær kan også nydes i hjemmelavet is. Her får du opskriften på hjemmelavet hindbær is og sprøde italienske mandelkager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ananas-smoothie

Med en blender kan du få det fulde udbytte af sommerens frugter med herlige, læskende smoothies i alverdens variationer. Prøv fx denne super læskende smoothie med ananas, mango og kokosmælk i skøn forening. Perfekt på en varm sommerdag!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Vinglas 'Ball' House Doctor

Vinglas 'Ball' House Doctor

Dæk et smukt bord

Dæk et smukt bord

Kodanska glas

Kodanska glas

Skål - By Room

Skål - By Room

Shopping Nyheder
Katteskåle fra Yamazaki

Katteskåle fra Yamazaki

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

Spisebordsstole

Spisebordsstole

AURO økologisk bordpladeolie

AURO økologisk bordpladeolie

Nye Bøger
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Læs mere
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
^