Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Kategori: Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø
Redaktionen

Det er sjovt, nemt, billigt - og ikke mindst dybt tilfredsstillende at frøså eller stiklingsformere sine egne planter, skriver forfatter Karina Demuth i bogen 'Krukker og højbede'. Og så er mange sommerblomster og grøntsager faktisk super nemme at kultivere fra frø. Her bringer vi Karina Demuths tips til, hvordan du selv kan lave spirepotter og komme i gang med at gro dine egne sommerblomster, urter og grøntsager.

Valg af potte og jord

Det første spørgsmål, der melder sig, når man skal i gang med at så, er: Hvad er optimalt at plante i? Og her fortæller forfatteren, at mulighederne er mange:
"Du kan så i en lav kasse, i små potter eller i briketter af tørvestrøelse. Det vigtige er, at der er et godt dræn, og at jorden er porøs, steril og næringsfattig" forklarer Karina Demuth. "Køb altid en rigtig så- og priklejord. Havejord duer slet ikke, og almindelig pottemuld er heller ikke god, fordi det er tilsat gødning."

De fleste frø skal have lidt varme for at få spiringen i gang, så derfor anbefaler Karina Demuth, at man har de nysåede potter stående i vindueskarmen - især i de tidlige forårsmåneder. Andre frø, som fx frø fra purpursolhat og storkenæb, spirer først efter at have fået kulde, og skal derfor først i køleskabet i nogle uger. Denne type frø kaldes kuldekimere og kan godt være lidt vanskelige at have med at gøre. Derfor opfordrer Karina Demuth til, at man følger de anvisninger der fremgår bag på frøposen.

Sådan dyrker du dine egne planter fra frø:

 • Fyld potten med jord og vand godt. Så små frø nær overfladen og store frø lidt dybere. Drys til sidst lidt grus over jorden, så det lige akkurat dækker. Anbring potten lyst og lunt. Dæk den med et stykke klart glas eller husholdningsfilm. Det holder jorden varm og fugtig og fremmer spiringen.
 • Fjern låget, når planterne har fået deres første rigtige blade. Derefter er det tid til at tynde ud eller prikle – dvs. dele de små spirer ud i potter, hvor der er plads til at vokse. Vælg de stærkeste ud og kasser resten. Det er hårdt at smide de mange små spirer væk, men gør det alligevel. Ellers holder de bare hinanden nede, og ingen af dem bliver rigtig til noget som helst.

Lad planterne stå og sunde sig i et par uger, og vand derefter med en meget tynd opløsning af flydende gødning. Vent med at sætte dem udenfor, til risikoen for nattefrost er overstået. Væn langsomt planterne til at være ude. Kold nattevind og skarp sol kan være hård ved de små nye, så start evt. med at stille dem ud et lunt og let skyggefuldt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Herefter er der kun kort tid til et frodigt blomsterflor, der varer hele sommeren, eller gode grøntsager, der kan høstes til langt ind i efteråret.

Frø kan sås og trives i:

 • Spirebriketter
  Briketter af tørv er er nemme at have med at gøre, og så er de med garanti uden smittekim.
 • Hjemmelavede spirepotter
  Lav små potter ved at folde et stykke avispapir i den ønskede højde, sno strimlen omkring et glas, fold bunden på plads og luk med et lille stykke tape.
 • Æggebakker
  En ganske almindelig æggebakke er glimrende som spirebakke. Så frøene tyndt, så trives planterne godt.
 • Drivbænk
  I en drivbænk er der varmt og fugtigt som i et drivhus, hvilket er optimale betingelser forspiring og forspiring.

Krukker og højbede af Karina Demuth 

Uanset om udgangspunktet er en lille altan, et gårdrum, en terrasse eller et hjørne i haven, så kan pladsen indrettes som hyggeligt uderum, man kan få glæde af sommeren igennem. 

Med bogen 'Krukker og højbede' deler journalist og inkarneret have-entusiast, Karina Demuth, ud af sin store erfaring og kreative idéer til den lille have. Bogen er fuld af tips og konkrete ideer til, hvordan man nemt og billigt indretter en hyggelig lille oase med krukker, plantekasser og højbede. Og den gode nyhed er, at det ikke kræver de store kundskaber at skabe noget unikt og personligt på forholdsvis kort tid.
Senere er der masser af muligheder for at forfine udtrykket, for krukker og højbede er nemlig også den sjove og hyggelige genvej, når man vil skabe rum og stemning, snyde øjet, trylle med farver, udvide eller markere grænserne og lege med symmetri, perspektiv, frodighed og blikfang.

Titel: Krukker og højbede 
Forfatter: Karina Demuth
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Forår
Inspiration til krukkehaven

Der er absolut ingen regler for, hvad man kan dyrke og plante i, og ingen grund til at vælge fancy potter, der koster en formue. Så længe det passer til din stil i krukkehave og kan indeholde den givne mængde jord samt har dræn i bunden, så kan det meste bruges.

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt

Det er skønt, når forårssolen endelig vælter ind ad vinderne - især hvis vinduerne er rene. Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Forårsoprydning i garderoben

Foråret er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj, som du...

Læs mere
Forår
Musikfestivaler 2020 - Aflyst?

SPOT Festival 2020 aflyser!
Distortion 2020 udskydes til august!

For at begrænse og forsinke udbredelsen af coronavirus COVID-19 må større arrangementer i den kommende tid udskydes eller aflyses. Da mange af de danske musikfestivaler ligger længere fremme i foråret, er de ikke...

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Idéer til adspredelse og oplevelser

Er der gået kedsomhed i hjemmekarantænen, så har vi samlet en stribe idéer til både jer, der savner inspiration til adspredelse i eget selskab, og til jer, der deler karantæne med børn.

Men inden vi når så langt, så lad os lige blive enige om at give os selv et break fra dagens overskrifter og...

Læs mere
Forår
Forårets økodag 2020 aflyses: Øko-køerne kommer på græs uden publikum

Økologisk Landsforening, landmænd og mejerier aflyser årets store forårsbegivenhed, Økodag, grundet corona-situationen. Begivenheden var programsat til søndag den 19. april 2020 og trækker normalt mere end 200.000 mennesker, der vil opleve at øko-køerne kommer på græs. I år løber køerne derfor ud...

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Idéer til oplevelser og adspredelse med børn

Uden mulighed for at mødes med legekameraterne, kan karantænetiden blive lang og kedelig. De lidt større børn kan skype sammen, spille computerspil og se tegnefilm, men indimellem kan der måske også blive tid til at hygge med med de voksne. En tur i forårsskoven og andre små aktiviteter med børnene...

Læs mere
Forår
Corona og karantæne: Praktiske opgaver og hyggelig adspredelse i eget selskab

Mens nogen er lige så travlt beskæftiget med arbejdsopgaver i hjemmekarantænen som de var på jobbet, så har andre lige nu fået meget tid på hånden, og med udsigten til at den første bølge af virussen måske først klinger af i maj, er det oplagt at bruge hverdagen fornuftigt. Nu er der endelig...

Læs mere
Forår
Fra 1. april skal vandhunden tøjles

De fleste hunde er vandhunde, og nyder en tur på stranden. Her er plads til løb og leg, sand og vand og mange muligheder for stimulering af sanserne. Men fra den 1. april til den 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden uden snor på de danske strande, og det...

Læs mere
Forår
CPH:DOX aflyser - men genopstår digitalt

I lyset af den aktuelle COVID19-krise og som reaktion på statsministeren seneste pressekonference har dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX besluttet at aflyse alle arrangementer i og uden for København.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shop annoncer
Staudefrø: Russisk Mandstro

Staudefrø: Russisk Mandstro

10 tips til hvordan du undgår fejlkøb

10 tips til hvordan du undgår fejlkøb

Sådan øger du din selvtillid<BR> og tilfredsheden med din krop

Sådan øger du din selvtillid
og tilfredsheden med din krop

Sådan skaber du et hyggeligt hjem

Sådan skaber du et hyggeligt hjem

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^