Lerpotter Bergs Potter
Vægmaling<BR> - Økologisk & allergimærket
Engelsk porcelæn Roy Kirkham
Spring Copenhagen Eva Stæhr-Nielsen
Kategori: Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø
Redaktionen

Det er sjovt, nemt, billigt - og ikke mindst dybt tilfredsstillende at frøså eller stiklingsformere sine egne planter, skriver forfatter Karina Demuth i bogen 'Krukker og højbede'. Og så er mange sommerblomster og grøntsager faktisk super nemme at kultivere fra frø. Her bringer vi Karina Demuths tips til, hvordan du selv kan lave spirepotter og komme i gang med at gro dine egne sommerblomster, urter og grøntsager.

Valg af potte og jord

Det første spørgsmål, der melder sig, når man skal i gang med at så, er: Hvad er optimalt at plante i? Og her fortæller forfatteren, at mulighederne er mange:
"Du kan så i en lav kasse, i små potter eller i briketter af tørvestrøelse. Det vigtige er, at der er et godt dræn, og at jorden er porøs, steril og næringsfattig" forklarer Karina Demuth. "Køb altid en rigtig så- og priklejord. Havejord duer slet ikke, og almindelig pottemuld er heller ikke god, fordi det er tilsat gødning."

De fleste frø skal have lidt varme for at få spiringen i gang, så derfor anbefaler Karina Demuth, at man har de nysåede potter stående i vindueskarmen - især i de tidlige forårsmåneder. Andre frø, som fx frø fra purpursolhat og storkenæb, spirer først efter at have fået kulde, og skal derfor først i køleskabet i nogle uger. Denne type frø kaldes kuldekimere og kan godt være lidt vanskelige at have med at gøre. Derfor opfordrer Karina Demuth til, at man følger de anvisninger der fremgår bag på frøposen.

Sådan dyrker du dine egne planter fra frø:

 • Fyld potten med jord og vand godt. Så små frø nær overfladen og store frø lidt dybere. Drys til sidst lidt grus over jorden, så det lige akkurat dækker. Anbring potten lyst og lunt. Dæk den med et stykke klart glas eller husholdningsfilm. Det holder jorden varm og fugtig og fremmer spiringen.
 • Fjern låget, når planterne har fået deres første rigtige blade. Derefter er det tid til at tynde ud eller prikle – dvs. dele de små spirer ud i potter, hvor der er plads til at vokse. Vælg de stærkeste ud og kasser resten. Det er hårdt at smide de mange små spirer væk, men gør det alligevel. Ellers holder de bare hinanden nede, og ingen af dem bliver rigtig til noget som helst.

Lad planterne stå og sunde sig i et par uger, og vand derefter med en meget tynd opløsning af flydende gødning. Vent med at sætte dem udenfor, til risikoen for nattefrost er overstået. Væn langsomt planterne til at være ude. Kold nattevind og skarp sol kan være hård ved de små nye, så start evt. med at stille dem ud et lunt og let skyggefuldt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Herefter er der kun kort tid til et frodigt blomsterflor, der varer hele sommeren, eller gode grøntsager, der kan høstes til langt ind i efteråret.

Frø kan sås og trives i:

 • Spirebriketter
  Briketter af tørv er er nemme at have med at gøre, og så er de med garanti uden smittekim.
 • Hjemmelavede spirepotter
  Lav små potter ved at folde et stykke avispapir i den ønskede højde, sno strimlen omkring et glas, fold bunden på plads og luk med et lille stykke tape.
 • Æggebakker
  En ganske almindelig æggebakke er glimrende som spirebakke. Så frøene tyndt, så trives planterne godt.
 • Drivbænk
  I en drivbænk er der varmt og fugtigt som i et drivhus, hvilket er optimale betingelser forspiring og forspiring.

Krukker og højbede af Karina Demuth 

Uanset om udgangspunktet er en lille altan, et gårdrum, en terrasse eller et hjørne i haven, så kan pladsen indrettes som hyggeligt uderum, man kan få glæde af sommeren igennem. 

Med bogen 'Krukker og højbede' deler journalist og inkarneret have-entusiast, Karina Demuth, ud af sin store erfaring og kreative idéer til den lille have. Bogen er fuld af tips og konkrete ideer til, hvordan man nemt og billigt indretter en hyggelig lille oase med krukker, plantekasser og højbede. Og den gode nyhed er, at det ikke kræver de store kundskaber at skabe noget unikt og personligt på forholdsvis kort tid.
Senere er der masser af muligheder for at forfine udtrykket, for krukker og højbede er nemlig også den sjove og hyggelige genvej, når man vil skabe rum og stemning, snyde øjet, trylle med farver, udvide eller markere grænserne og lege med symmetri, perspektiv, frodighed og blikfang.

Titel: Krukker og højbede 
Forfatter: Karina Demuth
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
15 råd mod pollenallergi

Foråret er en dejlig tid, men også en udfordring for de mange pollenallergikere. Her i april blomstrer el og hassel, og varsler begyndelsen på pollensæsonen med løbende næser, irriterede øjne og nys.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre for at forebygge...

Læs mere
Forår
Med masser af purløg

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Forår
Sommertid 2021 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 27. marts og søndag 28. marts 2021 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange...

Læs mere
Kæledyr
Fra 1. april skal vandhunden tøjles

De fleste hunde er vandhunde, og nyder en tur på stranden. Her er plads til løb og leg, sand og vand og mange muligheder for stimulering af sanserne. Men fra den 1. april til den 30. september er det ifølge naturbeskyttelsesloven ikke lovligt at lufte hunden uden snor på de danske strande, og det...

Læs mere
Forår
Få cyklen forårsklar

Løse bremser, manglende olie på kæden og flade dæk er resultatet af en kold vinter for mange cyklister, der ikke har orket at pleje sin cykel. Men nu er det forår, og der er ingen undskyldning for at ignorere cyklens knirkende problemer. Her får du vores bedste cykelplejeråd:

Læs mere
Forår
For coronatrætte danskere er naturen et fristed

Der er frisk luft, forår i luften, og plads til at holde afstand. Efterspørgslen på udflugter og oplevelser i vores fælles natur er stigende, skriver Naturstyrelsen, der, landet over, har oplevet langt flere mennesker på stierne i naturområderne og mange henvendelser fra borgere.

Læs mere
Forår
Skovflåt - Det skal du holde øje med

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
by Room krus

by Room krus

Spring Copenhagen Eva Stæhr-Nielsen

Spring Copenhagen Eva Stæhr-Nielsen

En spirituel vejleder og clairvoyance<BR>kan være noget for alle

En spirituel vejleder og clairvoyance
kan være noget for alle

Hübsch krus

Hübsch krus

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


07.11.2020

Kan vinterbadning forebygge demens?

KvindeGuiden

Ny forskning peger på at vinterbadning måske kan mere end sætte gang i blodomløbet. Forskere fra Cambridge University har nemlig opdaget, at svømning i koldt vand kan beskytte hjernen mod degenerative sygdomme som demens. Læs mere


29.10.2020

Sikkerhedsstyrelsen: Ansigtsmasker og mundbind af stof er ikke værnemidler

Selvom Sundhedsstyrelsen skriver at et godt stofmundbind er bedre end intet mund, så kan ansigtsmasker og mundbind, der er syet af stof, ikke betragtes som værnemidler. Derfor må forhandlere og producenter ikke reklameres med, at de yder nogen beskyttelse mod for eksempel coronavirus. Læs mere


28.10.2020

Hvorfor er nogle personer symptomfri ved smitte med COVID-19?

Aarhus Universitet

Forskere fra Aarhus Universitet har en mulig forklaring på, hvorfor COVID-19 kan optræde hos personer, som er syge uden at have symptomer i tidlige stadier af sygdommen. Læs mere


26.10.2020

26 deodoranter uden parfume

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Deodorant er den hyppigste årsag til parfumeallergi. Allergien varer resten af livet, hvis du først har fået den. Se 26 parfumefri deodoranter hos Forbrugerrådet Tænk Kemi. Læs mere


Arkiv

^