northwestern university mfa creative writing accession or order number dissertation escort business plan writing a winning thesis or dissertation
KANT køkkenrulleholder i egetræ
Justerbare hylder fra Yamazaki
Laforma 3-personers havesofa i massiv teak
Øreringe Mette Scherning

Skriv til brevkassen
Kategori: Psykolog
Reaktion på datters homoseksualitet

Hun er chokeret og har mange ambivalente følelser over at få at vide, at hendes datter er homoseksuel ...

Kære Ingrid
Jeg er en kvinde på 49 år. Jeg har en datter på 20, der lige er flyttet hjemmefra og en søn, der stadig bor hjemme. Jeg har været alene med børnene i 9 år. Børnene har hver sin far. Jeg har ikke rigtig kontakt med min datters far, hun har dog kontakt med ham ind imellem. Min søns far og jeg har god kontakt omend vi er meget forskellige og uenige om mange ting.
Jeg har nu fået en sød kæreste, der vil mig det bedste. Jeg har kendt ham i 6 måneder og han er sød og forstående.
Når jeg skriver, er det fordi jeg siden jul, har haft det hårdt på mit arbejde som folkeskolelærer. Jeg er begyndt at lide af for lidt søvn. Jeg falder i søvn, men vågner efter 4 timer. Jeg har højst sovet 4 timer hver nat i over en måned. Det slider meget og jeg er konstant træt. Jeg laver dog mange ting alligevel i et forsøg på, at tro på at søvnmønstret vender igen.
I går havde jeg besøg af min dejlige datter. Vi har et meget tæt, fortroligt forhold til hinanden. Det samme gælder for min søn og os alle tre sammen.
Min datter fortalte mig, at hun havde fået en kæreste - og at det er en pige! Jeg blev meget chokeret og fik det meget, meget mærkeligt. Jeg ville naturligvis gerne være imødekommende, og valgte at være så ærlig som muligt.
Jeg fortalte hende, at jeg var chokeret, men at jeg glædede mig over, at hun fortalte mig det og at jeg accepterer hendes valg og liv. Problemet er, at jeg ind til nu, har anset mig selv for en meget tollerant person og måske er jeg bare lidt for hudløs, pga. mangel på søvn... Men jeg har det meget ambivalent. Hvad gør jeg ved alle de følelser? Er det en normal reaktion, at blive chokeret? Hele mit, åbenbart konservative billede af far, mor og børn, er bristet.
Håber du kan hjælpe mig lidt, da mit sind er i uventet totalt oprør.

Kærlig hilsen fra en mor

__________________________________________

Kære mor til to voksne børn

Tak for din mail, hvor du giver udtryk for at du har brug for hjælp til at tackle en masse modsatrettede følelser. Følelser der er opstået i forbindelse med at din søde datter har fortalt dig, at hun har fået en kæreste og at kæresten er en pige. Du blev meget chokeret over det din datter fortalte dig, Du har indtil nu opfattet dig selv som en meget tolerant person, hvad du også viser du er. Din reaktion på den uventede meddelelse viser netop, at du stadig er en meget tolerant person, Du bl.a. havde overskud til at sige til din datter at det glæder dig at hun har fundet en kæreste og at du accepterer hendes liv. Ikke alle har tolerence nok til en lignende reaktion.

Du skriver at du for tiden er ret hudløs p.g.a at du har nogle søvnforstyrrelser hvor du hver nat vågner efter 4 timers søvn. Den manglende søvn kan selvfølgelig gøre dig mere sårbar og mindre tolerant, end du før har været. Så det er da muligt at din reaktion i nogen grad kan tilskrives, at du er træt pga. manglende søvn.
Selvom man er meget tolerant vil det for mange forældre udløse en større eller mindre krise, at skulle forholde sig til at ens kommende svigersøn er en pige... Du er selv inde på, at det er det indre billede de fleste af os har om hvordan en familie ser ud, som er krakeleret.. Det er tabet af det billede du kæmper med, og som giver dig en masse ambivalente følelser. En tolerante side af dig siger, at det er helt OK at din datter er kæreste med en pige, og at du bare skal glæde dig over, at din datter er glad. Den anden side af dig kæmper med den sorg det er, når ens indre billede slåes i stykker. Du kan opleve følelser af sorg, vrede, skyld og skam. Hvorfor skulle dette lige ramme dig. Du kan føle vrede over at dit billede er slået i stykker. Måske føler du dig skyldig, og plager dig selv med om du har gjort noget forkert, måske skammer du dig over at skulle fortælle det til familie venner og kollegaer. Alt dette vil være helt naturligt at du føler lige nu. I min venindekreds hvor en af døtrene også er til piger varede det flere år inden min veninde fortalte det til familien og til kollegaerne. Noget som sårede den omtalte pige meget, da hun følte det var mangel på accept af hende.

Det er at vise din accept af din datters valg at fortælle det åbent til dem, der skal vide det, hvis din datter altså er klar til dette. Det kan nemlig være,at din datter ligesom mange andre moderne piger eksperimenterer med deres seksualitet. Det har jeg flere gange oplevet i min praksis. Ikke for at stille dig noget i udsigt, men at fortælle at det forekommer ret hyppigt i disse år.
Mit råd til dig er: at give dig selv lov til en tid, at have alle disse ambivalente tanker og følelser. Din verden er blevet rystet. Dog rystet på en måde, som kan samles igen, når du har fået hold på dine tanker og følelser. Udfra din mail tror jeg, at du vil være istand til at samle de klinker der gik i stykker, da du blev rystet i din grundvold. Det du mærker i øjeblikket er hvad det virkelig kræver i praksis at forblive tolerant når uventede situationer opstår. Det er som sagt i orden at miste fodfæstet for en stund, mens du arbejder på at erstatte dit indre far, mor og børn billede til et nyt billede, som måske også indebærer børn. Det nye familiebillede kan helt bestemt også bringe masser af lykke, men at det naturligvis kan medføre nogle udfordringer i et samfund hvor hvor flertallet stadig kun ser en rigtig måde at være familie på.

Mit næste råd til dig vil være at få undersøgt hvad din manglende nattesøvn skyldes. Kan det f.eks. være stress, du har en hård tid på arbejde og en ny kæreste, selvom han er sød og forstående. Det kræver meget psykisk energi at integrere et nyt menneske i familien efter I har været alene i 9 år. Nu skal flere have en bid af dig og intet må forsømmes.Så du er spændt ud i et feldt af hårdt arbejde, ny kæreste og store børn der skal finde ud af hvordan tingene nu skal fungere med et nyt familiemedlem. Desuden kan det også have noget med din alder at gøre, da du på alle felter lige nu befinder dig i overgangsfaser. Der er masser af stressfaktorer, selvom forandringerne er positive Jeg syntes du skal blive undersøgt om der ligger sygdom til grund for dine søvnforstyrrelser, men jeg tror at den situation du befinder dig i sagtens kan være grund til at du er stresset. Som under alle omstændigheder skal behandles inden det bliver permanent.

Du kunne have gavn af en god psykolog til nogle samtaler om at se lidt ind i dig selv, om du har pauser nok, hviler nok og accpterer de kræfter du nu har på det sted du er i livet. Du har givet slidt hårdt som enlig forsørger, ofte kommer reaktionen på dette, når man selv syntes at være kommet i havn.

Det er meget vigtigt at du ikke bebrejder dig selv, at du blev chokeret over din datters seksuelle orientering, det er helt almindeligt. Dernæst må du tage fat på at finde årsagerne for din uholdbare situation pga. søvnforstyrelser.

Jeg ønsker dig held og lykke til at genfinde jordforbindelsen. Brug al dit mod, al din styrke til at finde dig selv igen.

Mange kærlige og håbefulde ønsker til dig og din familie.

Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet?

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Læs mere
Parforhold
Hun flirter mens ægteskab vakler

Efter længere tids flirten med en kollega, er hun i tvivl om hun skal forfølge sin drøm og se om det kan udvikle sig til mere - eller om hun skal koncentrere sig om sit vaklende ægteskab.

Læs mere
Bryllupsfest
Takt og tone når bedsteveninden og ekskæresten skal giftes

Hvordan opfører man sig, når man er inviteret til bryllup, hvor bruden er ens bedste veninde og gommen er en gammel ekskæreste?

Læs mere
Parforhold
Ensomhed i ægteskab

Efter nogle års samliv er hendes mand begyndt at ændre adfærd. Han er kold, afvisende, opfarende og kun optaget af sig selv. Hun føler sig udnyttet og så ensom i sit ægteskab, at hun overvejer at forlade ham. Læs parterapeut Peter Kongshaugs svar.

Læs mere
Jul
Firmajulefrokost - Skal, skal ikke?

Fra brevkassen: Er man en dårlig kollega, hvis man ikke tager til julefest?

Læs mere
Parterapeut
Venindens nye kæreste er selvoptaget og egoistisk

Hvad gør man, når ens nære veninde har fået en kæreste, man ikke bryder sig om? Læs terapeut Peter Kongshaug svar i brevkassen.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Parterapeut
Terapeutens brevkasse: Lyver han?

Hun har modtaget en kryptisk besked fra kvinde, som kender hendes kæreste. Men kæresten nægter bekendtskabet, og nu er hun i tvivl om, hun skal, på egen hånd, skal finde ud af hvem kvinden er.

Læs mere
Parterapeut
Terapeuten: Derfor har skilsmissebørn en øget risiko for overvægt

En ny undersøgelse konkluderer, at skilsmissebørn oftere er overvægtige end børn, der bor med begge forældre. Parterapeut Peter Kongshaug ser tendensen som et udtryk for, hvor udfordret børn i skilsmisser ofte er.

Læs mere
Parterapeut
Skal hun kæmpe eller søge skilsmisse?

Med en datter i dyb krise, burde det være en fælles kamp at holde sammen på familien. Men hendes mand har kun foragt tilovers for deres datter, hvilket igen og igen munder ud i skænderier. Hun føler sig alene i kampen for børnenes trivsel og overvejer nu at lade sig skille.

Læs mere
Shopping Nyheder
Lysestager i kulørt krystalglas

Lysestager i kulørt krystalglas

Plakat Mark Rothko 'White center'

Plakat Mark Rothko 'White center'

Unikt vægrelief

Unikt vægrelief

Berber gulvtæppe

Berber gulvtæppe

Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres...

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har...

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
Eichholtz Cesare bænk

Eichholtz Cesare bænk

STJERNETEGN - 57 NORTH -TVILLINGEN *** 22/5 - 21/6

STJERNETEGN - 57 NORTH -TVILLINGEN *** 22/5 - 21/6

WILLOW TREE -OUR GIFT

WILLOW TREE -OUR GIFT

Sådan kan du cykle <BR>hele året rundt i Danmark

Sådan kan du cykle
hele året rundt i Danmark

Shopping
Loppemarkeder 2023
^