Kategori: Diætist

Spis lige brød til ...

Spis lige brød til ... 

Kostkompagniet skriver: Brød er en fast bestanddel af danskernes kostvaner. I modsætning til andre folkeslag har danskerne stort set altid spist rugbrød, men hvedebrødets udbredelse op gennem 80érne har skubbet rugbrødet i baggrunden.

Brødmarkedet er i en konstant udvikling, og overgangen mellem de forskellige brødtyper - hvede- og rugbrød - er i dag mere flydende. Hvedebrødet bliver til en vis udstrækning grovere og mere fiberrigt, mens rugbrød bliver finere og tilsættes forskellige andre kernetyper.

Men denne ændring i danskernes brødvaner har stor indflydelse for vores indtag af kostfibre og gør at vi på denne bekostning i dag får færre kostfibre end tidligere. Brød er en vigtig fiberkilde og giver både opløselige- som uopløselige kostfibre. Fiberrig kost har en række gavnlige virkninger, der bl.a. kan modvirke forstoppelse, sænke kolesteroltallet og stabilisere blodsukkeret.

Kostfibrene som vi naturligt finder i vores brød kommer især fra kornkernens yderste skaldele. Det er også i de yderste skaldele at de fleste vitaminer og mineraler befinder sig. Brød, som det gode danske rugbrød, der er bagt på fuldt udmalet mel, dvs. hvor alle skaldele indgår i melet, har et højere fiber- vitamin- og mineralindhold end, det klassike hvedebrød der er bagt på mel med få skaldele. Kostfiberindholdet i rugbrød er typisk på ca. 8-10 g kostfibre/100g, hvorimod det i franskbrød og andre hvedebrød er ca. 3 g kostfibre/100 g.

Brød indeholder altid lidt naturligt fedt fra kornet og er med til at give brødet en saftig og blød konsistens. I nogle brødtyper er fedtindholdet højere pga. brug af olieholdige kerner. Men rugbrød med solsikkekerner og hørfrø er ikke nogen fedtbombe. Det viser sig nemlig at en stor del af fedtet fra disse kerner ikke optages. Man kan derfor sagtens spise rugbrød med fedtholdige kerner uden at være bange for tage på. Rugbrød er godt, så spis bare det, du bedst kan lide – også selvom der er mange kerner i.

Det sunde brød er således det, som indeholder flest vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre.

Hvad nu, hvis ikke man er til rugbrød og bedst kan lide det lyse brød!

Mange tror, at kostfibre kun findes i de grove brødtyper, eller de brødtyper med en mørk farve.
Men det er desværre ikke tilfældet i teknologiens Danmark. Et brødprodukt kan sagtens hedde ”grovbrød” eller ”grovtoast” uden at have et højt indhold af kostfibre. Tillige kan man også snyde med brødets farve, ved at tilsætte kulør så brødet ser mørkere ud. Men alt dette ændrer ikke på kostfiberindholdet!
Heldigvis har nye kostfibertyper i dag gjort det muligt at fremstille hvedebrød med et højt kostfiberindhold, svarende til indholdet i rugbrød.
Man kan således købe både toast- og sandwichbrød og lyse boller med et fiberindhold på 8-9 g kostfibre/100 g.

”Levebrød”-serien/ Schulstad
Fiberboller, Havreboller : 8 g kostfibre/100 g
Yoghurt Sandwich og Rug Sandwich : 8 g kostfibre/100 g

Coop/ Schulstad:
Fiber-Hvedeboller : 9 g kostfibre/100 g

Endvidere findes der en række forskellige grovtoast-produkter fra både Schulstad og Kohberg, som produceres til de forskellige fødevare butikker. Fælles går de oftest under betegnelsen:

Grovtoast: 5 g kostfibre/100 g

Alle brødtyper kan indgå i en sund kost. Det er spørgsmål om variation og balance.
Rugbrød og hvedebrød/boller med højt fiberindhold er især velegnet til morgenmad og frokost, mens det fiberfattige hvedebrød rent smagsmæssigt passer bedre som tilbehør til aftensmaden, hvor grøntsagerne har sørget for leveringen af kostfibrene.

Brød skal først og fremmest være noget man spiser af lyst og ikke af pligt.

<link https: www.aarstiderne.com>Hos Årstiderne kan du bestille en "brødpose" som hver uge indeholder varierende brødtyper

Silica skade huden
Diætist
Silica skade huden 

Kan kosttilskuddet Silica skade huden?

Læs mere
Fedtdepoter
Diætist
Fedtdepoter 

Det fedt, som danner depoter på lår, baller og hofter, det sidder ligesom bedre fast. Der er en naturlig forklaring på dette...

Læs mere
Sult
Diætist
Sult 

Det er ikke meningen, at man skal sulte. Det er ikke holdbart i det lange løb. Giv hellere køb på en smule af dit ambitionsniveau, for at opnå velvære – en kostomlægning fra Kostkompagniet skulle gerne være en løsningsmodel, som holder livet ud.

Læs mere
Vægttab uden motion?
Diætist
Vægttab uden motion? 

Hvad gør man når man ens vægt går op og ned som en yoyo, og når man samtidig ikke har mulighed for at motionere sig til et stabilt vægttab?

Læs mere
Vægttab
Diætist
Vægttab 

Hun har tabt 25 kg. Og vil gerne tabe endnu 7 kg. Men nu har hun ”ramt muren” og oplever ikke længere vægttab. Hun spørger diætist Lene Bank Mathiesen hvordan hun får sluppet de sidste kilo..

Læs mere
Hvorfor taber jeg mig ikke?
Diætist
Hvorfor taber jeg mig ikke? 

Hun spiser mindre og sundere, hun motionere - og alligevel taber hun sig ikke. Diætisten giver råd...

Læs mere
Kan jeg fortsætte kuren?
Diætist
Kan jeg fortsætte kuren? 

Heidi trives på en kur à la Atkins og spørger diætisten om hun kan fortsætte....

Læs mere
Kombi-sødning
Diætist
Kombi-sødning 

Det er et evigt dilemma, at enten anvender man sukker til at smagssætte syltetøj, saft, desserter o.lign. – og så er der straks for mange kalorier til en seriøs vægt-kæmper eller også anvender man sødemiddel – og så smager det bare for anderledes.

Læs mere
Diætistkonsultation
Diætist
Diætistkonsultation 

Hun har taget 8 kg. på efter sine 2 fødsler og vil gerne tabe sig gennem vejledning fra diætisten..

Læs mere
Mad i mørke
Diætist
Mad i mørke 

kostkompagniet skriver:Igennem de seneste år har landet været genstand for en bølge af undervisning i hvorledes, man beregner madens fedtenergiprocent.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger

Kategori: Diætist

Spis lige brød til ...

Spis lige brød til ... 

Kostkompagniet skriver: Brød er en fast bestanddel af danskernes kostvaner. I modsætning til andre folkeslag har danskerne stort set altid spist rugbrød, men hvedebrødets udbredelse op gennem 80érne har skubbet rugbrødet i baggrunden.

Brødmarkedet er i en konstant udvikling, og overgangen mellem de forskellige brødtyper - hvede- og rugbrød - er i dag mere flydende. Hvedebrødet bliver til en vis udstrækning grovere og mere fiberrigt, mens rugbrød bliver finere og tilsættes forskellige andre kernetyper.

Men denne ændring i danskernes brødvaner har stor indflydelse for vores indtag af kostfibre og gør at vi på denne bekostning i dag får færre kostfibre end tidligere. Brød er en vigtig fiberkilde og giver både opløselige- som uopløselige kostfibre. Fiberrig kost har en række gavnlige virkninger, der bl.a. kan modvirke forstoppelse, sænke kolesteroltallet og stabilisere blodsukkeret.

Kostfibrene som vi naturligt finder i vores brød kommer især fra kornkernens yderste skaldele. Det er også i de yderste skaldele at de fleste vitaminer og mineraler befinder sig. Brød, som det gode danske rugbrød, der er bagt på fuldt udmalet mel, dvs. hvor alle skaldele indgår i melet, har et højere fiber- vitamin- og mineralindhold end, det klassike hvedebrød der er bagt på mel med få skaldele. Kostfiberindholdet i rugbrød er typisk på ca. 8-10 g kostfibre/100g, hvorimod det i franskbrød og andre hvedebrød er ca. 3 g kostfibre/100 g.

Brød indeholder altid lidt naturligt fedt fra kornet og er med til at give brødet en saftig og blød konsistens. I nogle brødtyper er fedtindholdet højere pga. brug af olieholdige kerner. Men rugbrød med solsikkekerner og hørfrø er ikke nogen fedtbombe. Det viser sig nemlig at en stor del af fedtet fra disse kerner ikke optages. Man kan derfor sagtens spise rugbrød med fedtholdige kerner uden at være bange for tage på. Rugbrød er godt, så spis bare det, du bedst kan lide – også selvom der er mange kerner i.

Det sunde brød er således det, som indeholder flest vitaminer, mineraler og ikke mindst kostfibre.

Hvad nu, hvis ikke man er til rugbrød og bedst kan lide det lyse brød!

Mange tror, at kostfibre kun findes i de grove brødtyper, eller de brødtyper med en mørk farve.
Men det er desværre ikke tilfældet i teknologiens Danmark. Et brødprodukt kan sagtens hedde ”grovbrød” eller ”grovtoast” uden at have et højt indhold af kostfibre. Tillige kan man også snyde med brødets farve, ved at tilsætte kulør så brødet ser mørkere ud. Men alt dette ændrer ikke på kostfiberindholdet!
Heldigvis har nye kostfibertyper i dag gjort det muligt at fremstille hvedebrød med et højt kostfiberindhold, svarende til indholdet i rugbrød.
Man kan således købe både toast- og sandwichbrød og lyse boller med et fiberindhold på 8-9 g kostfibre/100 g.

”Levebrød”-serien/ Schulstad
Fiberboller, Havreboller : 8 g kostfibre/100 g
Yoghurt Sandwich og Rug Sandwich : 8 g kostfibre/100 g

Coop/ Schulstad:
Fiber-Hvedeboller : 9 g kostfibre/100 g

Endvidere findes der en række forskellige grovtoast-produkter fra både Schulstad og Kohberg, som produceres til de forskellige fødevare butikker. Fælles går de oftest under betegnelsen:

Grovtoast: 5 g kostfibre/100 g

Alle brødtyper kan indgå i en sund kost. Det er spørgsmål om variation og balance.
Rugbrød og hvedebrød/boller med højt fiberindhold er især velegnet til morgenmad og frokost, mens det fiberfattige hvedebrød rent smagsmæssigt passer bedre som tilbehør til aftensmaden, hvor grøntsagerne har sørget for leveringen af kostfibrene.

Brød skal først og fremmest være noget man spiser af lyst og ikke af pligt.

<link https: www.aarstiderne.com>Hos Årstiderne kan du bestille en "brødpose" som hver uge indeholder varierende brødtyper

Shopping
^