how to write methods section of dissertation usc phd creative writing a level photography essay help
KANT køkkenrulleholder i egetræ
Justerbare hylder fra Yamazaki
Laforma 3-personers havesofa i massiv teak
Øreringe Mette Scherning
Kategori: Sundhed

Forstoppelse er ubehageligt, og et hyppigt problem blandt midaldrende og ældre. Man tyr ofte til behandling med håndkøbsmedicin, men forskere advarer, at regelmæssig brug af afføringsmidler muligvis kan øge risikoen for demenssygdom.

Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens
Redaktionen

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Antallet af mennesker der rammens af demens, er ifølge det danske 'Nationalt Videnscenter for Demens', stigende. Demenslidelser kan ikke helbredes, og selvom medicin kan forsinke udviklingen af lidelsen i en periode, så har sygdomsforløbet oftest alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for både den demensramte og for de pårørende. Derfor sættes der mange kræfter ind på at finde ud af, hvilke faktorer der øger risikoen for demens, for med den viden kan man muligvis forebygge lidelsen.

50% øget risiko for at udvikle demens

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Undersøgelsen er baseret på sundhedsdata fra 500.000 personer i den britiske biobankdatabase med en gennemsnitsalder på 57 år. Gennem spørgeskemaundersøgelser blev de, der ikke regelmæssigt brugte afføringsmidler, samt de, der af andre årsager kunne have en øget risiko for at udvikle demens, frasorteret. Tilbage var en gruppe på 18.000 personer, der oplyste at de regelmæssigt, dvs. flere gange om ugen, brugte afføringsmidler.

Over et gennemsnit på 10 år udviklede 0,4% af dem, der ikke regelmæssigt brugte afføringsmidler, demens, mens 1,3% af dem der regelmæssigt brugte afføringsmidler udviklede demens.

Mens undersøgelsen kun viser en sammenhæng mellem brugen af afføringsmidler og demens, så forklarer den ikke hvorfor afføringsmidler øger risikoen for demens. På baggrund af undersøgelsen vurderer forskerne imidlertid, at regelmæssig brug af afføringsmidler muligvis øger produktionen af giftstoffer i tarmen hvilket kan påvirke nervesignaler fra tarmen til hjernen, og dermed hjernefunktionen.

 

Kilde: Association Between Regular Laxative Use and Incident Dementia in UK Biobank Participants
Zhirong Yang, Chang Wei, Xiaojuan Li, Jinqiu Yuan, Xuefeng Gao, Bingyu Li, Ziyi Zhao, Sengwee Toh, Xin Yu, Carol Brayne, Zuyao Yang, Feng Sha, Jinling Tang, American Academy of Neurology Feb 2023

Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe...

Read more
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Read more
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes...

Read more
Sundhed
Husker du pausen?

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens...

Read more
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Read more
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da...

Read more
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Read more
Forår
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 25. marts og søndag 26. marts 2023 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange...

Read more
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Read more
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside....

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Headset holder i lys eller røget eg

Headset holder i lys eller røget eg

Fyrfadsstage i Lyst træ

Fyrfadsstage i Lyst træ

WILLOW TREE -OUR GIFT

WILLOW TREE -OUR GIFT

SPRING COPENHAGEN -HAPPY, COCO & WOODY

SPRING COPENHAGEN -HAPPY, COCO & WOODY

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Read more
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Read more
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Read more
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Read more
Shopping
Loppemarkeder 2023
^