Kategori: Ungdoms

Veloplagt historisk krimi for tweens

Veloplagt historisk krimi for tweens  

Historiske romaner for unge kan måske lyde lidt tungt og trist. Men ikke i selskab med forfatteren Annette Bjørg Koeller ... 4 store stjerne fra vores anmelder !

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Dødens Å
Forfatter: Annette Bjørg Koeller
Forlag: Høst & Søn


Historisk spændingsroman for unge
Historiske romaner for unge kan måske lyde lidt tungt og trist. Men ikke i selskab med forfatteren Annette Bjørg Koeller, der inviterer os på en handlingsmættet rejse tilbage sidst i 1800-tallet i en lille dansk landsby. Vi befinder os i 1873. Her møder vi den trettenårige Fria, der begynder at stille kritisk spørgsmål til hvorfor, der gennem de sidste mange år er sket så mange forfærdelige drukneulykker i åen, den såkaldte ”dødens å”. Ofrene er alle små børn, der efter ulykken viser sig at have mistet et stykke tøj.

Mistanke om mord
Det skal vise sig, at blive en særdeles spændingsfyldt roman efterhånden som de triste ulykker fortsætter med at ramme landsbyen og adskillige små børn dør i åen. Fria har mistanke om, at noget er grueligt galt, og ulykkerne ikke sker hændeligt. Hun har selv mistet sin lillesøster Signe for tre år siden, og siden da har meget været forandret for familien.

Overtro og triste skæbner
Da vi kommer ind i fortællingen, lykkedes det Fria at redde naboens lille dreng Grødskæl, fra den samme skæbne i åens mørke vand. Fria finder en smuk lille halskæde, der er tabt ved fodsporene, der ender, dér hvor Grødskæl er endt i åens vand. Nu forsøger Fria, at alliere sig med sin ven, drengen Stubbe, i jagten på morderen. Men venskabet kommer på en prøve, da Fria mistænker en, der står Stubbe nær. I byen hviskes der i krogene om, at Å-manden er på spil og tager de små børn! Hjemme oplever Signe, at forældrene endnu ikke kan enes om begge at ses med hendes faster, der var ansvarlig for søsteren Signe, dengang hun faldt i åen. Siden da har fasteren måttet bo alene langt ude i skoven.

Indholdsrig
”Dødens å” er en velskreven og velfortalt spændingsroman, der absolut formår at levere et interessant mysterium trods det, at den er enkel og på relativ få sider. Samtidig er vi i historiske rammer, der bibringer med at give flere lag til fortællingen. Fria vil så gerne hjælpe med at opklare, hvad der er på færde, men som pige skal hun ikke stikke sin næse i det. Hendes forældre vil sende hende ud at tjene, og for Fria er overgangen fra barn til voksen både skræmmende og fascinerende. Som det er den dag i dag. Forholdet til det modsatte køn afspejlet i relationen til Stubbe forekommer også ganske fint og realistisk.

Spændingsfyldt fortælling
Som historisk spændingsromans formår Annette Bjørg Koeller fint, at holde stemningen intens hele vejen igennem. Kapitlerne er alle ganske korte, og bliver alle afsluttet med en hel side, på sort papir og hvidt tryk, hvor vinklen skifter til morderen, der får lov at skrive nogle af sine tanker. Dermed holdes læseren fanget i forfatterens greb, og bliver ved at gøre sig – nye - tanker om, hvem morderen mon er.

Universelle problemstillinger
Med ”Dødens å” får læseglade twens, i alderen ca. 9 – 13 år, både et tilbageblik på Danmark anno 1873 og en ret så sej spændingsroman på én gang. Annette Bjørg Koeller møder sin unge læser på fin vis, og har således berøring med netop de emner, de unge kan relaterer til deres eget liv. At modnes, flyve fra reden og give slip ér svært, men det er også svært at give udtryk for sin kærlighed til sine forældre. Frias forhold til forældrene står dermed som det allervigtigste for mig, ligesom hendes forhold til kammeraten Stubbe. På den måde, er der en fin rød tråd til, hvad der er vigtigt i dag mere end 100 år efter: de menneskelige bånd. ”Dødens å” kan varmt anbefales til både piger og drenge. Den vil uden tvivl appellerer bredt, og vække stor begejstring med sit letlæselige sprog. At morderen ikke lader sig opdage før til sidst, er naturligvis kun endnu et stort plus!
Bestil online

Det smaragdgrønne atlas
Det smaragdgrønne atlas

En af julens helt store bøger på børne- og ungdomsområdet i år. Strøg på bestsellerlisterne i de lande, hvor den er udkommet og er allerede et stort fænomen ...

Læs mere
Udødelig - kærlighedshistorier med bid i
Udødelig - kærlighedshistorier med bid i

Otte forrygende og meget forskellige noveller af genrens bedste amerikanske forfattere om vampyrer, liv, død og kærlighed ...

Læs mere
Luka og livets ild
Luka og livets ild

Kalejdoskopisk rundrejse i magiens univers med Mr. Rushdie ...

Læs mere
Kan du holde på en hemmelighed?
Kan du holde på en hemmelighed?

En fortryllende ungdomsbog, som ingen tween eller teenager bør gå glip af ...

Læs mere
Dagen i morgen
Dagen i morgen

Anmeldelse *****

Læs mere
Det gyldne kompas
Det gyldne kompas

Det gyldne kompas er en børne-/ungdomsbogstrilogi skrevet af Philip Pullman. Den foregår i et univers der geografisk er som vores og som indeholder ting som universitetet i Oxford, men som også er hjemsted for væsener som panserbjørne og hekse...

Læs mere
Pinligt! Ditte på efterskole
Pinligt! Ditte på efterskole

Ditte er endelig kommet på efterskole. Og hun får straks øje på Alexander. Desværre synes Julie også at Alexander er rigtig interessant..

Læs mere
Sophie -Dronning af Danmark
Sophie -Dronning af Danmark

Vibeke Bruun Arildsens ungdomsroman om den unge dronning er baseret på den virkelige historie om Dronning Sophie, mor til Christian den 4. Her anmeldt af Nanna 12 år...

Læs mere
Proforma
Proforma

Et alletiders og fuldstændigt forskruet ungdomsdrama af stand-up komiker og forfatter Sanne Søndergaard ...

Læs mere
Natstjerne - alyson noël

Femte og sidste bog i ungdomsserien "De udødelige", som ligger nummer et på New York Times bestseller-serie ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Shopping
^