Kan tidligere overgreb være årsag til manglende sexlyst? 

Fra brevkassen: Hvad gør man når man gerne vil have et aktivt sexliv, men oftest ikke føler nogen egentlig lyst?

______________________________________

 

Hej brevkasse
Jeg er en kvinde i tyverne, som bor sammen med min kæreste. Mit problem er at jeg i perioder ikke har lyst til sex. Nogle gange kan der gå en eller to uger imellem, mens jeg andre gange kan have så meget lyst at vi stort set ikke laver andet i flere dage ...
Vi prøver at blive gravide, men det jo svært når jeg oftest har mistet lysten inden vi overhovedet når at komme i gang ...
For 10 år siden var jeg udsat for overgreb af ven af familien, men jeg synes jeg har bearbejdet det. Jeg ved ikke om min manglende lyst kan have noget med det at gøre, for det er ikke noget jeg føler at jeg tænker over i dagligdagen ...
Ofte foregår det sådan at jeg i løbet af dagen lægger op til min kæreste, men når vi så hver især kommer hjem fra arbejdet, så har jeg fuldstændig mistet lysten.
Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, for jeg vil gerne have lyst, samtidig så er min kæreste enormt usikker på sig selv og bange for at overskride mine grænser ...
Håber du kan give mig et godt råd.
Hilsner
______________________________________

Tak for din mail, som jeg vil forsøge at svare på så godt jeg nu kan Det kan være svært at ramme plet udfra de få oplysninger i din mail omkring din manglende sexlyst. Du skriver at du gerne vil have mere lyst til sex. Du viser at du er sexuel aktiv og lægger op til sex med din kæreste i løbet af dagen. Men din lyst forsvinder allerede inden I overhovedet er kommet igang, når I begge er kommet hjem fra arbejde.
I arbejder på at få børn, og som du selv skriver kræver det jo et aktivt sexliv især i de perioder, hvor du har chance for at blive gravid.
Jeg hæfter mig også ved, at din sexlyst kan være meget svingende fra hyperaktivitet, til noget der sker med kortere eller længere mellemrum, eller slet ikke.
Disse udsving vil klart gøre din kæreste meget usikker på sig selv og hans formåen, at du er så svingende i din sexlyst. Det er meget frustrerende for en ung mand, at du lægger op til sex og så alligevel ikke har lyst, når du har lagt op til ham. Sexdriften hos unge mænd er jo normalt meget stor, og han må bestemt lide under de afvisninger han bliver udsat for, når han er sat op til sex og du har mistet lysten. Det vil naturligt medføre at han bliver meget usikker i sin adfærd overfor dig og bange for at overskride dine grænser. I det lange løb kan de kæmpe frustrationer han udsættes for, blive en stor belastning mht. være din sexuelle partner. Det vil skabe stor usikkerhed omkring hvordan han skal agere overfor dig. Samtidig med at, det kan påvirke hans humør og øvrige velbefindende i negativ retning.
Så I har bestemt brug for at få mere klarhed over, hvad der kan være årsagerne til denne ubalance i jeres sexliv. Allerførst vil jeg sige til jer, at de fleste mennesker ikke har en konstant mængde af lyst til sex. Lysten kan godt være meget stærk i nogle perioder og næsten fraværende i andre perioder. Det kan bl.a hænge sammen med arbejdspress, problemer i familien og i andre relationer, det kan hænge sammen med økonomi, sygdom osv. Ligesom sex lysten kan være stærkere i ferier, når man er afslappet, eller når man er glad og tilværelsen kører rimeligt godt,så kan dagligdagsproblemer i høj grad lægge en dæmper på sexlysten.
Har du prøvet at reflektere over hvordan jeres liv ser ud både når du har masser af lyst og når lysten stort set ikke er tilstede. Er det udefrakommede omstændigheder, der er afgørende for din lyst? eller er det din/jeres psykiske tilstand, der fremmer eller slukker din lyst?.
Så må jeg vel også stille dig det spørgsmål om den lyst du bygger op i løbet af dagen er rettet mod din kæreste, eller om noget i jeres sexliv blokerer for din lyst, så du mister lysten inden I kommer igang?
Endelig kan det ikke udelukkes, at det overgreb du har været ude for mens du endnu var meget ung, kan have noget at gøre med at når det kommer til den sexuelle handling, så mister du lysten eller blokerer for den fysiske handling. Jeg har oplevet i min konsultation at flere unge piger, har haft det som dig med meget svingende lyst. I perioder har de ikke kunnet få sex nok, andre perioder har lysten til sex været fraværende..
Selvom du har bearbejdet din oplevelse fra det overgreb du har været ude for, og selvom du ikke tænker på det i dagligdag, kan det udmærket være medvirkende til din svingende sexlyst.
Mit råd vil være: tænk først over om der er noget i omgivelserne eller inde i jer selv, der påvirker din lyst til sex.
Prøv så at at mærke godt efter om det skyldes noget i forholdet til din kæreste, om du er tiltrukket af ham, eller har du svært ved at acceptere ham, som han er.
Hvis dit problem ikke skyldes nogen af de ovennævnte årsager, så kunne det være din krop stadig husker overgrebet fra en af familiens venner. Det er oftest sådan at et overgreb fra en nærtstående kan være sværere at leve med, idet der udover krænkelsen også er tale om et tillidsbrud.
Hvis du når frem til, at overgrebet kan være en af hovedårsagerne til din manglende sexlyst, syntes jeg du skulle ofre lidt penge på, at få dette behandlet hos en dygtig og forstående psykolog. Det vil jeg se som en meget vigtig investering inden I får børn. Jeres børn skal gerne opleve at forældrene har en sundt og normalt sexliv. Som kan danne baggrund for et godt familieliv.
Jeg håber du kan bruge mine råd til noget, der bringer både dig og din kæreste videre på vejen til at opnå et godt sexliv og et deraffølgende godt familieliv.

Lær at spotte faresignaler: Sådan gennemskuer du misinformation
Sjæl & psyke
Guide: Sådan undgår du at falde for konspirationsteorier 

Konspirationsteorier kan virke fascinerende, fordi de ofte lover en simpel forklaring på komplekse problemer. De taler til vores følelser og mistro, især i tider med kriser, usikkerhed eller hurtige forandringer i samfundet.

Problemet er, at konspirationsteorier sjældent bygger på dokumenterede…

Læs mere
Konspirationsteorier: Hvordan beskytter vi os selv mod misinformation?
Sjæl & psyke
Konspirationsteorier: Hvem falder for falske nyheder – og hvorfor? 

Et nyt, internationalt studie med over 66.000 deltagere sætter fokus på, hvem der har sværest ved at skelne mellem ægte og falske nyheder. Resultaterne er tankevækkende – og for nogen måske også provokerende. Ifølge forskerne er ingen af os immune over for misinformation, og netop derfor er det…

Læs mere
Håndtering af perfektionisme for kvinder med ADHD
Sjæl & psyke
ADHD: Når perfektionismen kommer i vejen 

For mange voksne med ADHD handler udfordringerne ikke om at mangle viden, vilje eller evner. Tværtimod kæmper mange med en indre følelse af ikke at gøre nok – selv når de allerede gør alt, hvad de kan. Midt i denne oplevelse dukker perfektionismen op. Ikke som et ønske om at gøre alting fejlfrit,…

Læs mere
Forstå angstlidelser: Symptomer, årsager og behandling af de mest almindelige former for angst.
Sjæl & psyke
Kæmper du med angst? Lær at genkende symptomerne og forstå årsagerne 

Vidste du, at angstlidelser er blandt de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark? Næsten hver femte kvinde vil på et tidspunkt i livet blive ramt af en angstlidelse. Alligevel er det ikke noget, vi taler åbent om, men netop ved at forstå, hvad angst er, og hvordan den viser sig, bliver det…

Læs mere
Angst: Teknikker til at aflede opmærksomheden og forbedre din mentale sundhed.
Sjæl & psyke
Angst: 10 effektive selvhjælpsstrategier til dig der oplever angst 

Angst kan føles overvældende, udmattende og ofte medvirke til, at man isolerer sig fra andre mennesker. Det kræver ganske vist tålmodighed og træning, men der findes en stribe effektive selvhjælps metoder, der kan lindre angstfølelsen når panikken sætter ind, og på sigt blive en indarbejdet…

Læs mere
Forstå forskellen mellem introverte og ekstroverte personlighedstræk
Sjæl & psyke
Sådan trives introverte i en ekstrovert verden 

Du har måske prøvet det – at nyde en aften alene, mens din telefon bimler med invitationer. Eller at føle dig drænet efter en dag med mange samtaler, selvom du havde det hyggeligt. Hvis det lyder bekendt, er du måske introvert. Men hvad betyder det egentlig at være introvert? Og hvordan kan du…

Læs mere
ADHD-medicin som Ritalin kan reducere impulsiv adfærd og forbedre trivsel
Sjæl & psyke
ADHD og kortere levetid? Hvad siger forskningen 

Forskning har gentagne gange vist, at personer med ubehandlet ADHD har en reduceret forventet levetid sammenlignet med den generelle befolkning. Ifølge studier kan mennesker med ADHD have en levetid, der er op til 12,7 år kortere. Men hvad er grunden, og hvad kan gøres for at ændre det?

Læs mere
ADHD: Kvinder med ADHD overses ofte
Sjæl & psyke
Når ADHD flytter med ind i voksenlivet 

At blive diagnosticeret med ADHD som voksen kan være en stor lettelse, men det kan også være anledning til spørgsmål: Hvordan har jeg levet så længe uden at vide det? Kunne jeg have undgået nogle af de udfordringer, jeg har stået overfor?

Mange voksne, især kvinder, har levet uden diagnose og…

Læs mere
ADHD hos kvinder: Genetik og miljø, symptomer, årsager og behandling
Sjæl & psyke
Hvad er ADHD? En videnskabelig gennemgang 

I takt med at vi er blevet klogere på ADHD og i dag ved, at det ikke drejer sig om en adfærdsforstyrrelse, som man vokser fra, har mange voksne fundet en forklaring på, hvorfor de gennem livet har kæmpet med fokus, struktur og hverdagens krav.

Men selvom vi ved meget mere om ADHD end tidligere, er…

Læs mere
Dårlige vaner: Tre trin til at skabe sunde vaner og ændre din hverdag
Sjæl & psyke
Hvordan bryder jeg mine dårlige vaner? Tre strategier baseret på forskning 

Dårlige vaner kan føles som en uundgåelig del af hverdagen. Måske handler det om, at man alt for ofte tjekker sociale medier, at man snupper en hurtig snack i stedet for et sundt måltid, eller at man igen ’glemmer’ at få frisk luft og motion. Ifølge adfærdspsykolog Wendy Wood fra University of…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^