Kan tidligere overgreb være årsag til manglende sexlyst? 

Fra brevkassen: Hvad gør man når man gerne vil have et aktivt sexliv, men oftest ikke føler nogen egentlig lyst?

______________________________________

 

Hej brevkasse
Jeg er en kvinde i tyverne, som bor sammen med min kæreste. Mit problem er at jeg i perioder ikke har lyst til sex. Nogle gange kan der gå en eller to uger imellem, mens jeg andre gange kan have så meget lyst at vi stort set ikke laver andet i flere dage ...
Vi prøver at blive gravide, men det jo svært når jeg oftest har mistet lysten inden vi overhovedet når at komme i gang ...
For 10 år siden var jeg udsat for overgreb af ven af familien, men jeg synes jeg har bearbejdet det. Jeg ved ikke om min manglende lyst kan have noget med det at gøre, for det er ikke noget jeg føler at jeg tænker over i dagligdagen ...
Ofte foregår det sådan at jeg i løbet af dagen lægger op til min kæreste, men når vi så hver især kommer hjem fra arbejdet, så har jeg fuldstændig mistet lysten.
Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, for jeg vil gerne have lyst, samtidig så er min kæreste enormt usikker på sig selv og bange for at overskride mine grænser ...
Håber du kan give mig et godt råd.
Hilsner
______________________________________

Tak for din mail, som jeg vil forsøge at svare på så godt jeg nu kan Det kan være svært at ramme plet udfra de få oplysninger i din mail omkring din manglende sexlyst. Du skriver at du gerne vil have mere lyst til sex. Du viser at du er sexuel aktiv og lægger op til sex med din kæreste i løbet af dagen. Men din lyst forsvinder allerede inden I overhovedet er kommet igang, når I begge er kommet hjem fra arbejde.
I arbejder på at få børn, og som du selv skriver kræver det jo et aktivt sexliv især i de perioder, hvor du har chance for at blive gravid.
Jeg hæfter mig også ved, at din sexlyst kan være meget svingende fra hyperaktivitet, til noget der sker med kortere eller længere mellemrum, eller slet ikke.
Disse udsving vil klart gøre din kæreste meget usikker på sig selv og hans formåen, at du er så svingende i din sexlyst. Det er meget frustrerende for en ung mand, at du lægger op til sex og så alligevel ikke har lyst, når du har lagt op til ham. Sexdriften hos unge mænd er jo normalt meget stor, og han må bestemt lide under de afvisninger han bliver udsat for, når han er sat op til sex og du har mistet lysten. Det vil naturligt medføre at han bliver meget usikker i sin adfærd overfor dig og bange for at overskride dine grænser. I det lange løb kan de kæmpe frustrationer han udsættes for, blive en stor belastning mht. være din sexuelle partner. Det vil skabe stor usikkerhed omkring hvordan han skal agere overfor dig. Samtidig med at, det kan påvirke hans humør og øvrige velbefindende i negativ retning.
Så I har bestemt brug for at få mere klarhed over, hvad der kan være årsagerne til denne ubalance i jeres sexliv. Allerførst vil jeg sige til jer, at de fleste mennesker ikke har en konstant mængde af lyst til sex. Lysten kan godt være meget stærk i nogle perioder og næsten fraværende i andre perioder. Det kan bl.a hænge sammen med arbejdspress, problemer i familien og i andre relationer, det kan hænge sammen med økonomi, sygdom osv. Ligesom sex lysten kan være stærkere i ferier, når man er afslappet, eller når man er glad og tilværelsen kører rimeligt godt,så kan dagligdagsproblemer i høj grad lægge en dæmper på sexlysten.
Har du prøvet at reflektere over hvordan jeres liv ser ud både når du har masser af lyst og når lysten stort set ikke er tilstede. Er det udefrakommede omstændigheder, der er afgørende for din lyst? eller er det din/jeres psykiske tilstand, der fremmer eller slukker din lyst?.
Så må jeg vel også stille dig det spørgsmål om den lyst du bygger op i løbet af dagen er rettet mod din kæreste, eller om noget i jeres sexliv blokerer for din lyst, så du mister lysten inden I kommer igang?
Endelig kan det ikke udelukkes, at det overgreb du har været ude for mens du endnu var meget ung, kan have noget at gøre med at når det kommer til den sexuelle handling, så mister du lysten eller blokerer for den fysiske handling. Jeg har oplevet i min konsultation at flere unge piger, har haft det som dig med meget svingende lyst. I perioder har de ikke kunnet få sex nok, andre perioder har lysten til sex været fraværende..
Selvom du har bearbejdet din oplevelse fra det overgreb du har været ude for, og selvom du ikke tænker på det i dagligdag, kan det udmærket være medvirkende til din svingende sexlyst.
Mit råd vil være: tænk først over om der er noget i omgivelserne eller inde i jer selv, der påvirker din lyst til sex.
Prøv så at at mærke godt efter om det skyldes noget i forholdet til din kæreste, om du er tiltrukket af ham, eller har du svært ved at acceptere ham, som han er.
Hvis dit problem ikke skyldes nogen af de ovennævnte årsager, så kunne det være din krop stadig husker overgrebet fra en af familiens venner. Det er oftest sådan at et overgreb fra en nærtstående kan være sværere at leve med, idet der udover krænkelsen også er tale om et tillidsbrud.
Hvis du når frem til, at overgrebet kan være en af hovedårsagerne til din manglende sexlyst, syntes jeg du skulle ofre lidt penge på, at få dette behandlet hos en dygtig og forstående psykolog. Det vil jeg se som en meget vigtig investering inden I får børn. Jeres børn skal gerne opleve at forældrene har en sundt og normalt sexliv. Som kan danne baggrund for et godt familieliv.
Jeg håber du kan bruge mine råd til noget, der bringer både dig og din kæreste videre på vejen til at opnå et godt sexliv og et deraffølgende godt familieliv.

Angst: Teknikker til at aflede opmærksomheden og forbedre din mentale sundhed.
Sjæl & psyke
Angst: 10 effektive selvhjælpsstrategier til dig der oplever angst 

Angst kan føles overvældende, udmattende og ofte medvirke til, at man isolerer sig fra andre mennesker. Det kræver ganske vist tålmodighed og træning, men der findes en stribe effektive selvhjælps metoder, der kan lindre angstfølelsen når panikken sætter ind, og på sigt blive en indarbejdet…

Læs mere
Forstå angstlidelser: Symptomer, årsager og behandling af de mest almindelige former for angst.
Sjæl & psyke
Angst: Kend symptomerne på angstlidelser 

Vidste du, at angstlidelser er blandt de mest almindelige psykiske lidelser i Danmark? Næsten hver femte kvinde vil på et tidspunkt i livet blive ramt af en angstlidelse. Med så mange, der kæmper med angst, er det vigtigt at forstå, hvad angst egentlig er, og hvordan den kan påvirke livet. Ved at…

Læs mere
Hvis du drikker alkohol for at håndtere stress eller angst, kan det være et tegn på alkoholmisbrug.
Sundhed
Alkoholmisbrug: Er dit forhold til alkohol ved at blive problematisk? 

Alkoholmisbrug er et alvorligt mønster, der ofte sniger sig ind i hverdagen uden at man opdager det. Over tid kan det påvirke både din fysiske og mentale sundhed på måder, du måske ikke har tænkt over.

Der er flere klare tegn, både fysiske og psykiske, der kan indikere, at dit forhold til alkohol…

Læs mere
Forskning afslører: Emophilia og personlighedstræk.
Sjæl & psyke
Forbindelsen mellem emophilia og mørke personlighedstræk 

Evnen til at føle kærlighed er fascinerende og livsbekræftende, men forskning viser, at mennesker, der oftere og hurtigere forelsker sig i potentielle partnere, har større tendens til mørke personlighedstræk end andre.

En ny undersøgelse fra Universitetet i Bergen kaster lys over begrebet…

Læs mere
Gode råd til at tackle konflikter i familien
Sjæl & psyke
Forstå og løs konflikter med dine voksne børn 

Konflikter mellem forældre og voksne børn kan være utroligt smertefulde og frustrerende for alle involverede, og de kan medføre dybe sår og ødelægge relationer, hvis de ikke håndteres i tide.

Det kan være særligt udfordrende for forældre at navigere den nye rolle, de får, når deres børn bliver…

Læs mere
Tips til mere energi og overskud
Sjæl & psyke
Træt og uoplagt? 

Har du fået det forkerte ben ud af sengen? Føler du dig træt og uoplagt? Har du svært ved at overskue, hvordan du skal komme igennem dagen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du kan løfte humøret.

Læs mere
Sundhed
Ny forskning undersøger hvordan vrede, angst og tristhed påvirker hjertet 

En undersøgelse offentliggjort i Journal of the American Heart Association har kigget på sammenhængen mellem vrede, angst og tristhed, og risikoen hjerteanfald og slagtilfælde. Her peger forskerne på, at især hyppige, kortvarige anfald af vrede belaster blodkarrenes evne til at undgå dannelsen af…

Læs mere
Sjæl & psyke
10 effektive råd: Sådan får du kontrol over din vrede 

Vrede er en naturlig og helt normal følelse, men når den kommer i form af kortvarige, impulsive udbrud, kan det hurtigt eskalere og påvirke vores forhold til mennesker omkring os. Og som forskning viser, kan vrede også have konsekvenser for vores trivsel og fysiske helbred. Mange har glæde af at…

Læs mere
Psykisk stabilitet med en ketogen diæt
Sjæl & psyke
Nyt studie: Keto diæt viser lovende resultater for psykisk sundhed 

Et nyt studie fra Stanford Medicine, ledet af Shebani Sethi, forsker i metabolisk psykiatri, har vist, at en ketogen diæt potentielt kan stabilisere symptomer hos personer med alvorlige psykiske lidelser som skizofreni og bipolar lidelse. Disse sygdomme behandles typisk med antipsykotisk medicin,…

Læs mere
Udvikling af empatiske evner hos børn
Sjæl & psyke
Empati fra vugge til voksenliv  

Det er kendt, at den kontakt, forældre etablerer med deres barn i barnets første år, har afgørende indflydelse på barnets sociale kompetencer gennem livet. Det gælder også evnen til at føle empati, fastslår ny forskning, som viser, at evnen til at genkende og forstå andres følelser former sig…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^