Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer

Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

24 gram transfedtsyre. Det er, hvad en ungarer kan risikere at indtage på et enkelt måltid på fastfoodkæden Kentucky Fried Chicken. I Danmark er transfedtindholdet i samme måltid under 1 gram. Det fremgår af en ny artikel lavet af danske forskere, der har undersøgt indholdet af de skadelige transfedtsyrer i fastfood-menuer i 20 forskellige lande.

Transfedtsyre øger risikoen for hjertekarsygdomme
Danmark har siden 2003 haft en maksimumgrænse for, hvor meget industrielt fremstillet transfedtsyre, der må være i fødevarer. Årsagen er, at den særlige fedttype, der typisk findes i forarbejdede fødevarer som fx kager, kiks, vafler, chokoladebarer og mikroovnspopcorn, øger risikoen for hjertekarsygdomme væsentligt. Flere videnskabelige undersøgelser fra danske og udenlandske forskere tyder på, at det øger risikoen for hjertekarsygdomme med 25%, hvis man spiser 5 gram transfedtsyre om dagen. I 2001 var der mellem 10.000 og 50.000 danskere, der fik mere end 5 gram transfedtsyre om dagen. I dag er det ganske enkelt ikke muligt i Danmark at spise så meget mad, at man får mere end 1 gram om dagen...

EU mod dansk maksimumgrænse
Det lave indhold af transfedt i danske fastfood-menuer skyldes, at Danmark som det første og foreløbig eneste land i verden, har indført en maksimumgrænse for, hvor meget transfedtsyre, der må være i madvarer. EU-kommissionen mener, at de danske regler er en teknisk handelshindring og overvejer en retssag mod Danmark. Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed har dog ikke tænkt sig at opgive de danske regler om, at højst 2% af fedtet i en madvare må være transfedt.

”De nye undersøgelser bekræfter mig blot i, at vi i Danmark bør fastholde vores ret til at have en maksimumsgrænse for transfedtsyre over for Kommissionen. Selvom Danmark er det første land i verden, der har indført en maksimumgrænse på transfedtsyrer i fødevarer, er der flere og flere internationale eksperter, der peger på transfedtsyrers skadelige virkninger. Det ser jeg som en bekræftelse af, at det er helt igennem fornuftige regler, vi har indført – oven i købet som et foregangsland i EU”, siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

Fedme og brystkræft
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Fisk i fokus
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Spiseforstyrrelser
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Jo mørkere, desto bedre
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Spelt
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Lightprodukter
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Livsstilssygdomme
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
Sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn
Kost & Ernæring
Sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn 

Nye undersøgelser viser en tæt sammenhæng mellem dårlige søvnmønstre og øget risiko for overvægt og fedme...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^