Fedt

Fedt 

Det er vigtigt som energikilde og som depot for opbevaring af energi.1g fedt indeholder 38kJ.Fedtet i maden består af tre forskellige slags fedtsyrer:● Mættede ● Enkeltumættede / monoumættede● Flerumættede / polyumættedeBetegnelserne er udtryk for fedtsyrenes kemiske opbygning. Fedtsyrene findes i forskellige mængder i de forskellige fødevarer. I nogle dominerer de mættede, i andre dominerer enten de enkeltumættede eller de flerumættede fedtsyrer. Mættede fedtsyrer findes i: ● Kød.● Hårde margariner.● Animalske produkter.● Æg.● Ost.● Mælk.Enkeltumættede / monoumættede fedtsyrer findes i: ● Olivenolie. ● Rapsolie. ● Avocado.● Nødder.Flerumættede / polyumættede fedtsyrer findes i: ● Bløde plantemargariner. ● Olie (vindrue, solsikke, majs)● Fede fisk (sild, makrel).Essentielle fedtsyrer findes i:● Omega - 3 (fede fisk).● Omega - 6 (planteolier, kød).● Omega - 9 (oliven- og rapsolie).Blandt de flerumættede fedtsyrer er omega – 3 (linolensyre) og omega - 6 (linolsyre).De kan ikke dannes af mennesket selv, men skal tilføres med kosten, og kaldes derfor essentielle.Et lavt indtag af de essentielle fedtsyrer kan medføre hud- og vækstforandringer.Fiskeolier har en række gavnlige virkninger, så som at stabilisere hjertrytmen, ”fortynde” blodet, og nedsætte blodtrykket.Transfedtsyrer findes i:● Bageriprodukter (croissanter, wienerbrød, kager).● Snacks (chips, popcorn).● Friture produkter (pommes frites og lignende).● Fedtholdige slikprodukter (chokoladebarer, kiks).Transfedtsyrer bliver til ved en proces, der kaldes "hydrogenering" eller "hærdning". Her bliver de umættede fedtsyrer i vegetabilsk olie lavet om til en fastere og mere mættet form = transfedtsyrer. Det sker ved at tilsætte brint (hydrogen) til olien, mens den bliver varmet op og udsat for tryk.Transfedt findes ikke længere i margarine til husholdningsbrug, da der er mistanke om at de øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.Hvad er de daglige anbefalinger?Det anbefales at højst 30% af energien kommer fra fedt. Mættet fedt og transfedtsyrer bør maksimalt udgøre 10% af energien.For at sikre et tilstrækkeligt højt indhold af livsnødvendige fedtsyrer og af fedtopløselige vitaminer, bør fedtindholdet i kosten dog ikke være mindre end 20- 25% af energien.En tommelfingerregel siger, at 25 - 30 gram smør, margarine eller olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde.Meget fedt i kosten øger risikoen for hjerte-karsygdomme, kræft og - selvfølgelig - overvægt.

Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og er et nødvendigt næringsstof for kroppen.

PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^