Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og er et nødvendigt næringsstof for kroppen. Det er vigtigt som energikilde og som depot for opbevaring af energi.
1g fedt indeholder 38kJ.
Fedtet i maden består af tre forskellige slags fedtsyrer:
• Mættede.
• Enkeltumættede / monoumættede.
• Flerumættede / polyumættede.
Betegnelserne er udtryk for fedtsyrenes kemiske opbygning. Fedtsyrene findes i forskellige mængder i de forskellige fødevarer. I nogle dominerer de mættede, i andre dominerer enten de enkeltumættede eller de flerumættede fedtsyrer.
Mættede fedtsyrer findes i:
• Kød.
• Hårde margariner.
• Animalske produkter.
• Æg.
• Ost.
• Mælk.
Enkeltumættede / monoumættede fedtsyrer findes i:
• Olivenolie.
• Rapsolie.
• Avocado.
• Nødder.
Flerumættede / polyumættede fedtsyrer findes i:
• Bløde plantemargariner.
• Olie (vindrue, solsikke, majs)
• Fede fisk (sild, makrel).
Essentielle fedtsyrer findes i:
• Omega - 3 (fede fisk).
• Omega - 6 (planteolier, kød).
• Omega - 9 (oliven- og rapsolie).
Blandt de flerumættede fedtsyrer er omega – 3 (linolensyre) og omega - 6 (linolsyre).
De kan ikke dannes af mennesket selv, men skal tilføres med kosten, og kaldes derfor essentielle.
Et lavt indtag af de essentielle fedtsyrer kan medføre hud- og vækstforandringer.
Fiskeolier har en række gavnlige virkninger, så som at stabilisere hjertrytmen, ”fortynde” blodet, og nedsætte blodtrykket.
Transfedtsyrer findes i:
• Bageriprodukter (croissanter, wienerbrød, kager).
• Snacks (chips, popcorn).
• Friture produkter (pommes frites og lignende).
• Fedtholdige slikprodukter (chokoladebarer, kiks).
Transfedtsyrer bliver til ved en proces, der kaldes "hydrogenering" eller "hærdning". Her bliver de umættede fedtsyrer i vegetabilsk olie lavet om til en fastere og mere mættet form = transfedtsyrer. Det sker ved at tilsætte brint (hydrogen) til olien, mens den bliver varmet op og udsat for tryk.
Transfedt findes ikke længere i margarine til husholdningsbrug, da der er mistanke om at de øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.
Hvad er de daglige anbefalinger?
Det anbefales at højst 30% af energien kommer fra fedt. Mættet fedt og transfedtsyrer bør maksimalt udgøre 10% af energien.
For at sikre et tilstrækkeligt højt indhold af livsnødvendige fedtsyrer og af fedtopløselige vitaminer, bør fedtindholdet i kosten dog ikke være mindre end 20- 25% af energien.
En tommelfingerregel siger, at 25 - 30 gram smør, margarine eller olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde.
Meget fedt i kosten øger risikoen for hjerte-karsygdomme, kræft og - selvfølgelig - overvægt.