Alkohol har fra begyndelsen været et nydelses- og beruselsesmiddel, forbundet til højtider og var i lang tid forbeholdt sådanne lejligheder. I dag er alkohol et mere legitimt nydelsesmiddel, der har fået større eller mindre plads i hverdagen, hos store dele af den danske befolkning.
1g alkohol indeholder 30kJ.
Alkohol findes i:
• Øl.
• Vin.
• Spiritus.
• Tilsat i visse fødevarer, som fx. chokolade, kager, is.
Alkohol udskilles af kroppen gennem urin og sved, resten omsættes i leveren.
Under alkoholforbrænding nedsættes leverens fedtforbrænding, og øger samtidig leverens fedtoptagelse, hvorefter der kan udvikles fedtlever.
Ved gentagen hyppig alkoholindtagelse vil graden af fedtlever stige og dermed være en medvirkende årsag til udvikling af leversygdom.
Det daglige alkoholindtag bør ikke overstige de 4-6% af den samlede energi, hvilket svarer til ca. 1 genstand dagligt for kvinder og ca. 2 for mænd.
Sundhedsstyrelsens genstands grænse:
Højst 21 genstande pr. uge for mænd.
Højst 14 genstande pr. uge for kvinder.
Så meget er en genstand:
• 1 pilsner (33 cl)
• 1 glas vin (12 cl)
• 1 glas hedvin (8 cl)
• 1 glas spiritus (4 cl)